OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

8 vinkkiä nestetasapainosta huolehtimiseen

Vesi on kaiken hyvinvoinnin perusta. Aikuisen päivittäinen nesteen tarve on noin 2-3 litraa, mutta kaikkea ei tarvitse juoda, sillä myös ruoan mukana tulee nestettä. Nestetasapainon ylläpitämisestä on syytä huolehtia, sillä nestehukka aiheuttaa monenlaista harmia. Olo tuntuu väsyneeltä, kognitiiviset kyvyt heikkenevät ja ruoansulatus tökkii. Iho näyttää samealta ja juonteet korostuvat. Vakavan nestehukan oireita ovat muun muassa sekavuus, oksentelu ja kuume.

– Kaikki kehon toiminnot elinten toiminnasta hormonitasapainon hallintaan ovat riippuvaisia nesteytyksestä. Kun elimistön nestetasapaino on kohdillaan, nivelet saavat tarvitsemaansa voitelua, ihoon kulkeutuu ravinteita ja hiukset kasvavat terveistä hiustupista, selittää ravitsemusasiantuntija Kimberly Snyder Voguessa.

Riittävästä vedenjuonnista kannattaa rakentaa itselleen päivittäinen tapa, mutta tottumattomalle jatkuva veden tankkaaminen voi tuntua hankalalta. Snyder paljastaa kahdeksan askelta, joiden avulla nestetasapainosta huolehtiminen käy kätevästi.

Juo oman tarpeen mukaan

Olet varmasti kuullut sanottavan, että vettä pitäisi juoda kahdeksan lasillista päivässä. Nyrkkisäännöt ovat kuitenkin suuntaa antavia ja Snyderin mukaan nesteen tarve on yksilöllinen. Siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten kehotyyppi ja fyysisen aktiivisuuden määrä. Omaa tarvetta voi yrittää arvioida myös painon mukaan.

Juo huoneenlämpöistä vettä

Jääkylmä vesilasillinen tuntuu ihanan virkistäviltä etenkin kesähelteellä. Kylmä vesi ei kuitenkaan ole elimistölle ihanteellinen valinta. Snyderin mukaan huoneenlämpöinen vesi imeytyy kehoon paremmin.

– Muistutan aina asiakkailleni, kuinka tärkeää on juoda huoneenlämpöistä vettä, Snyder sanoo.

Koska kylmä vesi supistaa verisuonia, se voi myös häiritä ruoansulatusta.

Aloita aamu vedellä

Snyder kehottaa aloittamaan joka aamun vesilasillisella.

– Meillä on usein nestehukkaa yön jäljiltä. Nesteytys heti aamulla antaa päivään energiaa, hän vinkkaa.

Jos veden kanssa haluaa hifistellä, voi sekaan puristaa tuoreen sitruunan mehua.

– Se on täynnä C-vitamiinia ja auttaa tukemaan elimistön puhdistusprosessia, Snyder lisää.

Juo aterioiden välissä, älä aterioiden yhteydessä

Monesti vettä kitataan reilusti ruokajuomana, vaikka sitä kannattaisi nauttia mieluummin aterioiden välillä.

– Kun nautit liian paljon nestettä aterian yhteydessä, se laimentaa ruuansulatusnesteitä, Snyder varoittaa.

Vettä kannattaa mieluummin juoda tasaisesti päivän mittaan, aterioiden välillä. Snyder kehottaa pitämään vedenjuonnista taukoa puoli tuntia ennen ateriaa ja tunti aterian jälkeen.

Syö runsaasti vettä sisältäviä ruokia

Kuten sanottu, nesteitä saadaan myös ruoasta.

– Vesi on tietysti se ensimmäinen ja ilmeisin nesteiden lähde, mutta myös kasviksilla voi tukea nesteytystä, Snyder sanoo.

Snyderin henkilökohtainen suosikki on kurkku, joka sisältää veden ohella B-vitamiineja ja elektrolyyttejä. Muita hyviä nesteyttäjiä ovat esimerkiksi selleri, vesimeloni ja ananas, joista saa nesteiden lisäksi samalla kertaa aimoannoksen elimistölle tärkeitä vitamiineja.

Korvaa kofeiinia ja alkoholia muilla vaihtoehdoilla

Sekä kofeiini että alkoholi ovat diureetteja. Toisin sanoen, mitä enemmän nautit näitä juomia, sitä enemmän ramppaat vessassa ja sitä enemmän nestettä elimistöstä poistuu. Nestetasapainosta ei siis kannata yrittää huolehtia kahvikupillisella tai oluttuopillisella.

– Jos juot lasillisen jompaakumpaa, juo perään täysi lasillinen vettä tilanteen tasapainottamiseksi, Snyder neuvoo.

Pidä vesipulloa mukana

Moni kokee haastavaksi veden juomisen säännöllisin väliajoin. Snyderin mukaan uudelleenkäytettävä vesipullo on hyvä konsti pitää juomavesi käden ulottuvilla.

– Se auttaa sinua muistamaan veden juonnin, vaikka olet ulkona. Kannatan tällaisia visuaalisia apuvälineitä, jotka muistuttavat sinua juomaan, hän selittää.

Nauti kookosvettä

Vesi on hyvä janojuoma, mutta etenkin kesähelteillä tai raskaan treenin jälkeen kannattaa tankata myös elektrolyyttejä. Tällöin Snyder suosittelee ravitsevaa kookosvettä.

– Kaakkois-Aasiassa ja Tyynenmeren saarivaltioissa on vuosisatojen ajan huolehdittu nestetyksestä nauttimalla kookosvettä. Se on yksi parhaista tavoista paikata elimistön menettämää vettä ja elektrolyyttejä kuumassa ilmastossa.

Lähde: Vogue