OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

10 ruokaa, jotka tukevat hiuksille ja kynsille tärkeän keratiinin tuotantoa

Hiukset ja kynnet koostuvat keratiinista, jonka lisäksi se toimii tukirakenteena ihon uloimmassa kerroksessa. Keratiinia sisältäviä ravintolisiä käytetäänkin usein juuri hiusten ja kynsien kasvun tukemiseen sekä parantamaan ihon rakennetta. Proteiini keratiinin luonnollista tuotantoa voi kuitenkin tukea myös ruokavalion avulla. Healthline listasi kymmenen ruokaa, jotka edistävät keratiinin tuotantoa.

1. Kananmuna

Kananmunien syöminen on loistava tapa tukea keratiinin tuotantoa luonnollisesti. Munat ovat loistava biotiinin lähde. Biotiini on monelle tuttu hiuksille ja kynsille tarkoitetuista ravintolisistä, eikä ihme, sillä se on keratiinin tuotannon kannalta välttämätön ravintoaine. Lisäksi kananmunat sisältävät runsaasti keratiinin tuotantoa edistävää proteiinia, puhumattakaan seleenistä, riboflaviinista sekä A- ja B12-vitamiineista.

2. Sipuli

Sipuli tuo makua moneen ruokaan, mutta se myös edistää luonnollista keratiinin tuotantoa kehossa. Sipuli sisältää erityisen paljon N-asetyylikysteiiniä, jonka elimistö muuttaa aminohapoksi nimeltä L-kysteiini. Tämä puolestaan on yksi keratiinin rakennuspalikoista. Sipuli sisältää myös hiustuppien hyvinvointia tukevaa folaattia.

3. Lohi

Lohi on täynnä proteiinia ja sydänystävällisiä omega-3-rasvahappoja, jotka hellivät myös ihoa ja hiuksia. Ilman rittävää proteiinin ja hyvänlaatuisen rasvan saantia hiukset ja kynnet tuntuvat haurailta. Lohi on lisäksi erinomainen keratiinin tuotantoa tukevan biotiinin lähde.

4. Bataatti

Bataatti on ravintorikas juures, joka sopii erinomaisesti keratiinin tuotannon tukemiseen. Kauniin värinen bataatti sisältää erityisen paljon kasvikunnan tuotteista löytyviä karotenoideja, jotka toimivat A-vitamiinin esiasteena. Karotenoidit, kuten beetakaroteeni, muuttuvat elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiini edistää keratiinin tuotantoa ja on muutenkin tärkeä vitamiini ihon ja hiusten terveyden kannalta. Bataatti sisältää lisäksi reippaan annoksen kaliumia, mangaania ja B6- ja C-vitamiinia.

5. Auringonkukansiemenet

Auringonkukansiemenet ovat terveellinen tapa tukea keratiinin tuotantoa. Ne ovat loistava proteiinin ja biotiinin lähde. Lisäksi siemenet sisältävät runsaasti muita ravintoaineita, kuten E-vitamiinia, kuparia, seleeniä ja pantoteenihappoa.

6. Mango

Mango on maittava ja vitamiinirikas herkku, ja vieläpä erinomainen tapa tukea keratiinin muodostumista. Trooppinen kivihedelmä on täynnä A-vitamiinin esiaste provitamiini A:ta, sekä ihon ja hiusten terveyden kannalta tärkeää C-vitamiinia ja folaattia.

7. Valkosipuli

Aivan kuten sipulissa, myös valkosipulissa on runsaasti N-asetyylikysteiiniä, jonka keho muuttaa L-kysteiiniksi. Valkosipulin uskotaan myös voivan edistää ihon hyvnvointia. Joissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että valkosipuliuute voisi suojata keratiinin tuotannosta vastuussa olevia keratinosyyttisoluja UV-vaurioilta. Valkosipulia on myös iät ajat käytetty luonnon omana antibioottina, joka tukee immuunijärjestelmän toimintaa, auttaa torjumaan bakteeri-infektioita ja nopeuttaa haavojen paranemista. Sen sanotaan jopa voivan hidastaa ikääntymisen merkkien ilmaantumista.

8. Lehtikaali

Lehtikaali tunnetaan superruokana. Tummanvihreä lehtivihannes on muun muassa erinomainen A- ja C-vitamiinin lähde. Ensimmäinen tukee luonnollista keratiinin tuotantoa ja jälkimmäinen stimuloi iholle niin ikään tärkeän kollageenin tuotantoa.

9. Naudanmaksa

Naudanmaksa on yksi parhaista biotiinin lähteistä, joten se on lihansyöjille loistava valinta luonnollisen keratiinin tuotannon tueksi. Lisäksi maksa sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten A- ja B12-vitamiinia, folaattia, riboflaviinia ja rautaa.

10. Porkkana

Iloisen oranssi porkkana on erittäin ravintorikas juures, joka sisältää runsaasti beetakaroteenia, jonka keho muuntaa A-vitamiiniksi. Lisäksi porkkana on täynnä kollageenisynteesiä tukevaa C-vitamiinia hiusten, ihon ja kynsien hyvinvoinnin tueksi. Se auttaa myös suojaamaan ihoa vaurioilta sekä edistää haavojen paranemista.

Lähde: Healthline