OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Vuoden 2023 TOP 10 superfoodia

Superfood on taikasana, joka saa kuluttajat innostumaan milloin mistäkin eksottiselta kuulostavasta elintarvikkeesta. Toki macaa, lucumaa sun muuta saa shoppailla mielin määrin, mutta myös monet varsin arkiset ruoat sisältävät runsaasti terveydellemme hyödyllisiä vitamiineja ja hivenaineita. Good Housekeeping listasi kymmenen tuiki tavallista superruokaa, joita kannattaa tänä vuonna latoa lautaselle.

1. Jogurtti ja muut fermentoidut ruoat

Fermentoituja ruoat, kuten jogurtti, piimä ja hapankaali ovat mitä parhaita superruokia. Ne auttavat lisäämään hyvien bakteerien määrää suolistossa. Tutkimuksissa suoliston huono bakteerikanta on yhdistetty muun muassa masennukseen ja matala-asteiseen tulehdukseen. Lisäksi hapattamalla valmistetut elintarvikkeet voivat vaikuttaa suotuisasti sydän- ja verisuoniterveyteen sekä immuunijärjestelmän toimintaan.

2. Ristikukkaiset vihannekset

Muun muassa parsakaali, kukkakaali ja ruusukaali kuuluvat ristikukkaisten vihannesten perheeseen. Niillä on anti-inflammatorisia vaikutuksia ja etenkin parsakaali sisältää runsaasti syöpää vastaan taistelevaa sulforafaania. Ristikukkaisten vihannesten säännöllisellä syömisellä voikin pyrkiä alentamaan joidenkin syöpien riskiä. Lisäksi ristikukkaiset vihannekset ovat erinomainen folaatin sekä A-, C- ja K-vitamiinien lähde.

3. Inkivääri

Inkivääri on superruoka, jonka lääkinnälliset ominaisuudet ovat monelle tuttuja. Inkivääriä käytetään muun muassa tukemaan immuunijärjestelmän toimintaa, parantamaan ruoansulatusta ja lievittämään pahoinvointia. Sillä on lisäksi voimakkaita anti-inflammatorisista ominaisuuksia, joiden ansioista se soveltuu myös esimerkiksi niveltulehdukseen liittyvien kipujen lievitykseen.

4. Marjat

Marjat ovat suomalaisille varsin tuttua superruokaa. Ne sisältävät runsaasti vapaita radikaaleja vastaan taistelevia antioksidantteja, jonka lisäksi niillä on antifungaalisia ja antimikrobisia ominaisuuksia. Marjat ovat täynnä polyfenoleja, kuten antosyaaneja ja muita flavonoideja. Tutkimusten mukaan antosyaanit tarjoavat suojaa monia sairauksia, kuten diabetesta ja joitakin syöpiä vastaan, minkä lisäksi ne saattavat alentaa sydänkohtauksen riskiä. Yksi marja ei ole ylitse muiden, vaan niitä kannattaa syödä monipuolisesti ja usein.

5. Pavut ja muut palkokasvit

Palkokasveilla on useita terveyshyötyjä ja niillä on erityisen tärkeä rooli kasvisruokavaliossa. Palkokasvit, kuten pavut ja linssit, sisältävät runsaasti kasviperäistä proteiinia sekä kuitua. Runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio puolestaan auttaa tutkitusti pitämään LDL-kolesterolin, eli niin sanotun pahan kolesterolin aisoissa, mikä puolestaan on hyväksi sydän- ja verisuoniterveydelle. Lisäksi kotimaiset palkokasvit ovat eksoottisempiin superfoodeihin verrattuna edullinen ja ympäristöystävällinen valinta lautaselle.

6. Hampunsiemenet

Hamppu on erinomainen kasviperäisen proteiinin lähde, sillä se sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan. Hampunsiemenet eivät sisällä luonnostaan CBD:tä tai THC:tä. Ne ovatkin loistava lisä terveelliseen ruokavalioon, sillä ne sisältävät runsaasti kuitua, E-vitamiinia ja kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, mangaania ja kuparia. Hampunsiemenet sisältävät myös sydänystävällisiä omega-3-rasvahappoja sekä omega-6-rasvahappoihin kuuluvaa gammalinoleenihappoa, joka auttaa hillitsemään tulehdusta kehossa.

7. Kahvi

Kahvi on suomalaisten suosikkiterveysjuoma. Good Housekeeping -lehti kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jossa 1,5–3,5 kahviakupillisen päivässä havaittiin liittyvän pienempään ennenaikaisen kuoleman riskiin verrattuna ihmisiin, jotka eivät juo lainkaan kahvia. Kahvin supervoimat liittyvät pääasiassa sen sisältämiin polyfenoleihin, joilla on voimakas antioksidanttinen vaikutus. Kahvin juominen on yhdistetty muun muassa Parkinsonin taudin, tyypin 2 diabeteksen ja joidenkin syöpien alentuneeseen riskiin. Lisäksi kahvin sisältämä kofeiini voi parantaa valppautta sekä suorituskykyä.

Kaikille kahvi ei tosin sovi. Kofeiiniyliherkkyydestä, refluksitaudista tai vaikeasta unettomuudesta kärsivän on syytä rajoittaa tai välttää kahvin käyttöä.

8. Granaattiomena

Granaattiomena symboloi monessa kulttuurissa elinvoimaa, hedelmällisyyttä ja hyvää terveyttä. Lienee siis selvää, että sitä voidaan nimittää superfoodiksi. Värikäs granaattiomena on hyvä polyfenolien lähde ja erityisesti siemenet ja mehu ovat täynnä ravinteita. Granaattiomenassa on reippaasti kaliumia ja C-vitamiinia, mutta myös kuitua.

Lisäksi granaattiomenamehun juominen säännöllisesti voi auttaa alentamaan verenpainetta ja kolesterolia.

9. Tumma suklaa

Kaakao on täynnä flavanoleja, luonnollisia antioksidantteja, jotka suojaavat sydäntä ja auttavat torjumaan inflammaatiota. On kuitenkin tärkeää valita oikeanlainen suklaa. Tumma suklaa sisältää huomattavasti runsaammin flavanoleja kuin muut suklaat, joten sokeripitoisia maitosuklaaherkkuja ei kannata mättää mielin määrin terveysvaikutusten varjolla. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että tummalla suklaalla voi olla mielialaa kohottava vaikutus.

On myös tärkeää muistaa, että suklaa sisältää runsaasti rasvaa ja sokeria, joten sitä tulisi aina nauttia maltilla.

10. Artisokka

Upea artisokka on soveltuu niin painonpudottajan, diabeetikon kuin sydänterveydestään huolehtivan ruokavalioon. Se on täynnä kuitua, proteiinia ja fytokemikaaleja. Lisäksi se sisältää C-vitamiinia, magnesiumia ja kaliumia, sekä suoliston terveyttä tukevaa inuliinia. Artisokka tehostaa ruoansulatuksen ja maksan toimintaa, edistäen toksiinien poistumista elimistöstä. Se auttaa myös alentamaan kolesteroli-arvoja ja hellii näin sydäntä.

Lähde: Good Housekeeping