OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Teemu Mäki

Tekoäly on yksi laulusolisteista Suomen ensimmäisessä scifi-oopperassa

Suomalainen kamariooppera kantaesittää Tanssin talossa 3. maaliskuussa Max Savikankaan säveltämän, monitaiteellisen Ihmisen jälkeen -tieteisoopperan. Tarinassa ihmisen jälkeiset olennot herättävät henkiin kauan sitten planeetalta kuolleen lajin, ihmisen, jonka geenejä ja meemejä laitetaan lasta muistuttavaan olentoon. Oopperassa yhden roolin laulaa ihmisen ääntä yllättävän autenttisesti tuottava tekoäly. Teos herättää kysymyksen, onko ihminen korvattavissa myös oopperassa? Muistaako ihmistä tulevaisuudessa kukaan?

Taidemusiikin piirissä on sävelletty aikaisemmin vain yksi merkittävä tieteisooppera, Karl-Birger Blomdahlin Aniara (1959). Tieteen ja teknologian edistyttyä kuudessakymmenessä vuodessa syntyi halu tehdä 2020-luvun vakavasti otettava suomenkielinen tieteisooppera, jossa eri taidelajit kohtaavat tasa-arvoisesti uusimman tieteellisen tutkimuksen inspiroimana. Esityksessä käsitellään musiikin, tanssin, videotaiteen ja tekoälyn avulla tulevaisuuden ihmistä ja mitä tulee ihmislajin jälkeen.

Oopperan on säveltänyt alttoviulisti ja säveltäjä Max Savikangas, libretto ja ohjaus on teatteriohjaaja, kirjailija ja kuvataiteen tohtori Teemu Mäen käsialaa, ja koreografiasta vastaa Petri Kekoni. Kantaesityksen musiikin johtaa József Hárs, yksi aikamme lahjakkaimmista ja energisimmistä kapellimestareista. Rooleissa ovat laulusolistit sopraano Reetta Ristimäki, mezzosopraano Susanna Tollet, tenori Petri Bäckström ja basso Tuukka Haapaniemi sekä tanssijat Meri Pajunpää ja Anna Stenberg. Lisäksi näyttämöllä nähdään lauluryhmä, jossa laulavat Heta Kokkomäki, Nairi Azezian, Martti Anttila ja Jussi Linnanmäki, 10 hengen orkesteri, sekä tekoäly eli elektroninen laulusolisti.

Kantaesityksen näyttämöllepanosta vastaa joukko omien alojensa nuoria huippuja: valosuunnittelija Erno Seppälä, pukusuunnittelija Iida Ukkola, äänisuunnittelija Anders Pohjola sekä visualistit Calvin Guillot ja Małgorzata Nowicka.

Teos esitetään osana Musica nova Helsinki -festivaalia Tanssin talon Pannuhallissa. Ensi-iltanäytös nähdään perjantaina 3. maaliskuuta klo 19.00.

Lähde: Greta Tuotanto Oy