OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexel.com

Terapeutti paljastaa yleisimmät varoitusmerkit, jotka kertovat suhteen olevan vaikeuksissa

Jokaisessa suhteessa on parempia ja huonompia aikoja. Seksi- ja suhdeterapeutti Lauren Consul on nähnyt vastaanotollaan parisuhdeongelmia laidasta laitaan. Hänen mukaansa ongelmat ovat useimmiten korjattavissa, kunhan ne tunnistetaan ajoissa. Hän kertoo The Independent-lehdessä tavallisimmat merkit, jotka paljastavat suhteen olevan vaikeuksissa.

Consulin mukaan yksi suurimmista varoitusmerkeistä on se, että kiinnostus kumppania kohtaan hipuu. Hänen mukaansa monet pariskunnat tuntevat olevansa pikemminkin kämppäkavereita kuin rakastavaisia. Kun toisesta ei jakseta enää kiinnostua, myös kysymysten esittäminen loppuu. Tällöin toisen ajatuksista ja tunteista voi olla vaikeaa pysyä ajan tasalla.

– Suhteen alussa esitämme paljon kysymyksiä ja olemme kiinnostuneita toisistamme. Ajan myötä unohdamme tehdä niin, tai alamme yksinkertaisesti tehdä oletuksia, Consuel selittää.

On tärkeää jaksaa kysyä, miltä toisesta tuntuu, mitä hän ajattelee ja mitä ovat hänen unelmansa ja tavoitteensa.

Consuelin mielestä myös se, että kumppanit eivät pidä toistensa puolia, on hälyttävää. Asioista saa olla eri mieltä, mutta hyvässä suhteessa seistään toisen tukena.

– Näen usein, että yksi kumppani asettuu äitinsä, isänsä tai vaikka sisaruksensa puolelle kumppaninsa sijaan. Se voi tuntua todella kivuliaalta, koska se viestii toiselle, ettei tämä kuulu perheen ytimeen.

Huonoa riitelyä

Jokainen pari riitelee, mutta Consulin mukaan on huolestuttavaa, jos riidoissa takerrutaan sisältöön sen sijaan, että käsiteltäisiin syvempiä, riitojen taustalla vaikuttavia tekijöitä. Riidassa saatetaan turhaan jankata siitä, kuka teki ja sanoi mitä, ja kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Ymmärtämättömyys kumppanin näkökulmaa kohtaan tekee ratkaisun löytämisestä vaikeaa, ellei mahdotonta.

– Kaksi ihmistä voi nähdä saman asian täysin eri tavalla. Jos jäädään jumiin “oikean näkökulman” hakemiseen, silloin ajatellaan, että yhden henkilön kokemus on pätevä ja toisen ei, Consul sanoo.

Tällöin olisi hänestä syytä ottaa aikalisä ja sulatella sitä, mistä riidassa on sanottu.

– On pohdittava, mitä olemme toisen suusta kuulleet ja validisoida se. Tämä osoittaa kumppanille, että olemme valmiita kuuntelemaan ja että näemme heidän sanoissaan järkeä. Se näyttää, että ollaan samassa tiimissä.

Pyrkimys toisen ymmärtämiseen on tärkeää myös riitojen ulkopuolella. Consulin mukaan on ongelmallista, jos toinen osapuoli ei ole halukas ottamaan vastuuta suhteen hyvinvoinnista.

– Sanotaan vain, että kaikki olisi hyvin, jos kumppani suostuisi muuttumaan tai tekisi jonkin asian toisin.

Ongelmat voidaan korjata

Vaikka haastavat ongelmat kertovat suhteen olevan vaikeuksissa, ei peliä ole vielä menetetty. Consul muistuttaa, että vaikeudet ovat selätettävissä ja suhde voi elpyä. Tämä kuitenkin edellyttää, että molemmat osapuolet ovat valmiita myöntämään ongelmat ja heiltä löytyy motivaatiota tehdä töitä suhteen korjaamiseksi.

– Kuilun partaalta voi palata osoittamalla kumppanille, että ollaan valmiita muuttumaan, Consul lupaa.

Ensimmäinen askel kohti toipumista on, että molemmat osapuolet tiedostavat ja myöntävät ongelmat, jotta niitä voidaan lähteä purkamaan. Tämän jälkeen suhdetta tulee lähteä työstämään tiiminä. Consulin mukaan on ymmärrettävä, että tässä ei taistella toista, vaan itse ongelmaa vastaan.

– On paljon helpompaa osoittaa syyttävällä sormella kumppania, mutta molemmat ovat mukana samassa kierteessä; sinun tekemisesi vaikuttaa kumppaniisi ja hän taas puolestaan vaikuttaa sinuun. Näin käyttäytymismallit vahvistuvat. Avain on palata samaan joukkueeseen ongelmien ratkaisemiseksi.

Lähde: The Independent