OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kevätmessuilta haetaan ideoita kotiin ja puutarhaan: muun muassa energiatehokkuus kiinnostaa suomalaisia

Kevätauringon pilkistellessä monen haaveet suuntautuvat jo varovaisesti puurtarhanhoitoon ja mökkeilyyn. Samalla Suomen suurin puutarhanhoidon, rakentamisen ja piensisustamisen tapahtuma, Kevätmessut, saapuu käynnistämään kevätkauden Helsingin Messukeskuksessa.

Kevätmessut ovat monelle rakas tapahtuma, josta haetaan ideoita alkavaan puutarha- ja mökkikauteen. Messuilla inspiroidutaan pihan hoidosta, rakentamisesta ja remppaamisesta, sekä haistellaan uusimpia sisustustrendejä ja etsitään vinkkejä kevätsiivoukseen. Tänä vuonna saman messukokonaisuudessa ovat mukana Kevätpuutarha-, Asu & Remontoi-, Oma Mökki-, Sisusta-, Lähiruoka & luomumessut. Samanaikaisesti järjestetään myös uudet, ulkoilma-aktiviteetteihin keskittyvät Golfmessut ja OutdoorExpo.

Tänä vuonna kävijöitä kiinnostavat muun muasssa asumisen energiatehokkuus ja ulkotilojen luonnonmukaistaminen.

Puutarhanhoito on suomalaisille rakas harrastus

Kotipuutarha-tutkimuksen mukaan puutarhaviljely kiinnostaa yli 80 prosenttia suomalaisista. Viherpeukalot odottavatkin jo malttamattomina pihalle pääsemistä.

– Kevätmessut ovat monelle harrastajalle vuoden odotetuin tapahtuma, sillä mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, julistaa Oho Tv:n tavoittama Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Sää on kuitenkin vielä varsin ailahteleva ja välillä on lähes mahdoton ennustaa, koska talvi on oikeasti takana päin. Vaikka ulkoistutusten kanssa tarvitaan malttia, sisätiloissa pääsee jo upottamaan sormet multaan.

– Puutarhatyöt voi aloittaa kotona ikkunalaudalla jo nyt kylvämällä mieluisia kasveja, jotka voi sitten myöhemmin istuttaa ulos tai parvekkeelle. Ulkotyöt alkavat roudan sulettua maasta ja ilmojen lämmennettyä, kun yöpakkaset ovat väistyneet ja päivälämpötilat nousevat yli kymmenen asteen, Taulavuori ohjeistaa.

Tämän vuoden trendeissä näkyvät Taulavuoren mukaan ennen kaikkea luonnollisuus ja käytännöllisyys.

– Pitkään jatkunut luonnon monimuotoisuuden arvostus kasvaa edelleen. Tämä näkyy käytännössä monipuolisina ja myös luonnonmukaisina puutarhoina. Lisäksi hyötykasvien viljely ja oman ruoan tuottaminen kiinnostavat ihmisiä.

Kaikilla ei tietenkään ole omaa pihaa, mutta mieltä rauhoittava kasvien hoivaaminen luonnistuu kerrostalossakin. Taulavuori rohkaisee perustamaan esimerkiksi minipuutarhan ikkunalaudalle tai parvekkeelle.

– Monet parvekkeet lämpenevät mukavasti kevätauringon myötä ja erityisesti lasitetuilla parvekkeilla kasvatuskausi voi alkaa jo huhtikuussa. Kylmää hyvin sietävät sipulikukat ja orvokit ovat omiaan aloittamaan parvekkeiden kesäkauden, hän neuvoo.

LED-valojen avulla viljely onnistuu myös ilman luonnonvaloa, jopa saunan lauteilla tai komerossa. Taulavuori muistuttaa, että kerrostaloasuja voi myös heittää pallon taloyhtiölle.

– Asukas voi esittää yhtiön hallitukselle, että hankitaan yhdessä viljelylaatikoita pihaan. Siellä tutustutaan toisiin asukkaisiin ja viljellään yhdessä hyvää ja kaunista kesäkauden aikana.

Energiatehokkuus on kuuma puheenaihe

Kevät innostaa suomalaiset kodin remontointiin ja mökin kunnostamiseen. Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keräsen mukaan pandemia-aika sai ihmiset panostamaan asumiseen aivan uudella tavalla. Väljyyttä kaipaavat ihmiset muuttivat sankoin joukoin kaupungeista harvemmin asutuille alueille ja myös mökkikauppa kävi vilkkaana.

– Omakotitalojen ja mökkien kaupan huippuvuodet koettiin 2020 ja 2021, kun pandemian siivittämänä moni lähti toteuttamaan asumistoiveitaan, Keränen selittää Oho Tv:lle.

Viime vuonna pandemiavuosien ennätykselliset kauppamäärät kääntyivät kuitenkin laskuun.

– Syyt löytynevät sekä kallistuneesta energiasta että rajoitusten poistumisesta pandemian jälkeen. Palaamme siis lähelle sitä pandemiaa edeltänytttä normaalia, Keränen veikkaa.

Energia onkin tänä vuonna asumisen ajankohtaisten aiheiden ykkönen.

– Sähkön kallistunut hinta on johtanut sähkön säästämiseen, monesti ihan taloudellisesta pakosta. Kiinnostus sähkön käytön ajoittamiseen niihin ajankohtiin jolloin sähköä on enemmän tarjolla ja se on edullista on lisääntynyt. Huonelämpötiloja on laskettu ja lämpimän käyttöveden käyttömäärää saatu monessa taloudessa pienennettyä, Keränen jatkaa.

Sähkön kallistuminen näkyy nyt paitsi asuntokaupoissa, myös kotien ja mökkien kunnostuksessa. Kiinnostus vaihtoehtoisia energialähteitä kohtaan on kasvanut. Kuluneena talvena lämmityksessä suosittiin tavallista enemmän esimerkiksi puun polttoa ja keväällä uudet energiatehokkuusinvestoinnit ovat päällimmäisenä remontoivien suomalaisten mielissä. Energiatehokkuuss onkin yksi Kevätmessujen keskeisimmistä teemoista. Keräsen mukaan hintojen nousu näkyvissä varovaisuuttaa remonttipäätöksissä

– Keinot, joilla pienentää sähkölaskua, kiinnostavat. Energiatehokkuusremontit, erityisesti lämmitysjärjestelmän täydentäminen hybridiratkaisuilla, sekä aurinkopaneelit kiinnostavat. Vastaavanlaiset investoinnit ovat toki kiinnostaneet jo vuosia ja asennusmäärät ovat koko ajan kasvussa, Keränen selittää.

Hän on huomannut, että hintojen nousu on tuonut hieman varovaisuutta suomalaisten remonttipäätöksiin.

– Omakotiliitto kuitenkin kannustaa pitämään kodista huolta oikea-aikaisesti. Tähän on saatavilla myös tukea energia-avustuksen tai kotitalousvähennyksen kautta, hän muistuttaa. 

Kevätmessut järjestetään 30.3.–2.4.2023 Helsingin Messukeskuksessa.

Lähteet: Messukeskus