OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

10 helppoa konstia arkiliikunnan lisäämiseksi

Olemme kaikki kuulleet suosituksia siitä, paljonko liikuntaa meidän pitäisi saada viikossa. Joskus arki on kuitenkin haastavaa, eikä salikäynneille vain yksinkertaisesti löydy aikaa tai energiaa. Mutta kuntoilun ei tarvitse aina tarkoittaa hikijumppaa, sillä arjen hyötyliikuntaa voi kerryttää suhteellisen huomaamatta pienillä päivittäisillä valinnoilla. Healthline listasi kymmenen helppoa tapaa lisätä liikettä viikkoon.

1. Valitse portaat

Tämä on neuvo, jonka olet varmasti kuullut tuhat kertaa. Siitä kuitenkin jankataan syystä. Portaiden valitseminen hissin sijaan on loistava tapa kohottaa sykettä, parantaa alaraajojen voimaa ja treenata tasapainoa. Porrastreeniin saa enemmän tehokkuutta, kun pysähdyt lopuksi portaan reunalle vahvistamaan pohkeita.

2. Kokousta kävellen

Kaikkien tapaamisten ei tarvitse sijoittua tunkkaiseen kokoushuoneeseen. Jos työpaikallasi harrastetaan virtuaalikokouksia, miksi et tappaisi kahta kärpästä yhdellä iskulla? Laita kuulokkeet korviin ja suuntaa virkistävälle kävelylenkille (olettaen, ettei kokous vaadi laskentataulokoidne tuijottamista näytöltä). Tutkimukset osoittavat myös, että kävely lisää luovuutta ja parantaa keskittymiskykyä. Liikuntaa kannattaa harrastaa myös yhdessä kollegoiden kanssa, sillä se vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta työyhteisössä.

3. Hyödynnä shoppailuaika

Shopping is my cardio,” totesi Carrie Bradshaw ikimuistoisesti Sinkkuelämää -sarjassa. Koomisessa lohkaisussa on jotain perää. Kiireisen ihmisen kalenterissa jokainen minuutti on käytettävä tehokkaasti. Ikkunaostoksilla kertyy askelia huomaamatta, mutta treenin voi viedä myös pidemmälle. Jos et pelkää kummeksuvia katseita, voit tehdä ruokakaupan käytävillä askelkyykkyjä ottaen tukea ostoskärryn tangosta.

4. Istu harjoituspallon päällä

Vaihda työtuolisi vakauspalloon. Se vahvistaa core-lihaksia ja parantaa ryhtiä. Istuma-alustan vaihtaminen voi helpottaa myös pitkästä istumisesta johtuvia selkäkipuja. Pallon päällä istuessasi voit myös tehdä kevyeita niskan, lantion ja selkärangan liikkuvuusharjoituksia. Tauolla voit halutessasi tehdä supertehokkaan pallotreenin poistumatta työpöydän äärestä!

5. Pysäköi kauemmas (tai jätä auto kotiin)

Omalla autolla kulkeminen on kätevää ja joskus jopa se ainoa vaihtoehto. Autolla liikkuessa päivittäinen askelmäärä saattaa kuitenkin jäädä pieneksi. Auto kannattaa jättää kotiin aina kun se on mahdollista, ja ottaa mieluummin pyörä tai jalat alle. Autoillessa voi tahallaan pysäköidä hieman kauemmas sisäänkäynnistä.

6. Harrasta enemmän seksiä

Kuten mikä tahansa liikunta, seksi kohottaa sykettä ja polttaa kaloreita. Jos hampaat irvessä treenaaminen ei ole sinun juttusi, seksi tarjoaa nautinnollisen tavan nostaa hiki pintaan.

7. Hanki lemmikki

Okei, lemmikkiä ei kannata hankkia, ellei siitä huolehtimiseen voi sitoutua. Koiran omistajat kuitenkin saavat usein enemmän arkiliikuntaa, sillä lemmikkiä on ulkoilutettava useita kertoja päivässä, säällä kuin säällä. Koiran kanssa asuessa sohvalle jääminen ei ole vaihtoehto, vaikka kuinka laiskottaisi. Jos lemmikit eivät sovellu nykyiseen elämäntilanteeseesi, voit silti kokeilla satunnaista koiranomistajan elämää tarjoutumalla ulkoiluttamaan kaverin tai naapurin koiraa. Saat hyötyliikuntaa, raikasta ilmaa ja teet vieläpä hyvän mielen palveluksen. Todellinen win-win-win -tilanne.

8. Järjestä tanssibileet

Tanssi on monipuolinen liikuntamuoto, joka hellii kehoa, aivoja ja mieltä. Tanssi polttaa kaloreita, vahvistaa koko kehon lihaksia, kehittää tasapainoa ja koordinaatiota ja kohottaa vielä mielialaakin. Mitä muuta voi liikunnalta pyytää? Itsevarma ja sosiaalinen tanssija voi suunnata ystävien yhteiseen illanviettoon, mutta tanssibileet voi pitää yksinkin. Raivaa huoneeseen riittävästi tilaa ja laita lempikappaleesi soimaan. Tanssi luonnistuu ruokaa laittaessa, pyykkejä viikatessa tai imuroidessakin. Älä pelkää, liikunnan teho ei katso tyylipisteitä.

9. Ota liikunta mukaan peli-iltaan

Tykkäätkö järjestää peli-iltoja perheen tai ystävien kanssa? Laita seuraavalla kerralla korttipakka sivuun ja kokeile aktiivisempia peleihin. Twister on peliklassikko, joka tuo takuuvarmasti hymyn kaikkien huulille, mutta vaihtoehtoja on monia. On hippaa, limboa, piilosta ja tuolileikkiä.

10. Liiku tai venyttele televisiota katsoessasi

Okei, on houkuttavaa upota työpäivän jälkeen sohvannurkkaan tuijottamaan Netflixiä, mutta televison katseluun käytetty aikakin voi olla tehokasta. Kävele juoksumatolla, polje kuntopyörää, käytä käsipainoja, tai venyttele lattialla samalla kun katsot suosikkisarjaasi. 30 minuutin mittaisen jakson aika liikuntaa kertyy jo kummasti. Seuraavan jakson voikin sitten katsoa sohvalta hyvällä omatunnolla.

Lähde: Healthline