OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Agria

Unella on suuri vaikutus koiran hyvinvointiin

Aikuinen koira nukkuu iästä ja aktiivisuustasosta riippuen noin 8-16 tuntia. Pennut tarvitsevat enemmän unta, jopa 18-20 tuntia, sillä muun muassa aivojen kehittymistä tapahtuu unen aikana. Unen tarve on toki yksilöllistä, mutta miksi nelijalkaiset ystävämme vaativat niin paljon lepoa? Agria Eläinvakuutus kertoo, miksi hyvälaatuinen uni on tärkeää koiralle ja mitä ongelmia liian vähäisestä levosta tai unihäiriöistä voi seurata koiralle.

Koirat tarvitsevat päivän aikana useita lyhyitä unia. Koirat vaipuvat nopeasti syvään uneen, joten jo lyhyet unet virkistävät koiraa. Ikä vaikuttaa eniten koiran unirytmiin ja siihen, kuinka paljon unta koira tarvitsee. Koirilla unenpuutteen merkkejä voivat olla stressaantuneisuus ja tavallista herkempi reagointi ympäristön ärsykkeisiin. Unenaikaiset häiriöt voivat aiheuttaa koirille myös merkittäviä fysiologia ongelmia.

Kesyyntyneellä koiralla on selkeä päiväaktiivinen vuorokausirytmi, jolloin valveillaoloaika painottuu päiväsaikaan ja nukkuminen yöhön. Vaikka yöllä nukuttu uni on tehokkaampaa, on iltapäivään ajoittuva päiväunijakso koiralle hyvin tärkeä.

Siinä missä me ihmiset nukumme yleensä unemme yhdessä pitkässä jaksossa yöllä, koiran uni jakautuu useisiin pienempiin jaksoihin. Yksi näistä jaksoista on päiväuni.

Koira on tehokas torkkuja

Koiran unisykliin kuuluu perusunen (NREM) ja vilkeunen (REM) lisäksi myös uneliaisuusvaihe. Uneliaisuusvaihe on tyypillinen lihansyöjille ja puuttuu muun muassa ihmisiltä ja jyrsijöiltä. Sen aikana sivustaseuraajan ei ole helppo erottaa, onko koira unessa vai valveilla. Tästä syystä eri tutkimuksissa on esitetty eri arvioita koiran unen määrästä.

Kaikilla unen vaiheilla on paikkansa ja tehtävänsä. NREM-uni on tärkeää etenkin pitkäkestoiselle muistille, REM-uni puolestaan hermoston ja motoristen taitojen kehitykselle sekä tunteiden säätelylle. Iso osa unista nähdään REM-unen aikana.

Koirien unisykli on lyhyempi kuin meidän ihmisten ja kestää keskimäärin 20 minuuttia. Tämä mahdollistaa tehokkaan palautumisen. Jo puolen tunnin tehotorkut riittävät usein virkistämään karvakorvan entiselleen pitkän ja vauhdikkaan päivän jälkeen.

Näkevätkö koirat unia?

Todennäköisesti koiratkin näkevät unia. Unien sisällöstä emme voi tietää, mutta REM-unen aikana koira purkaa ja prosessoi päivän aikana kokemiaan tapahtumia. Se voi heiluttaa tassujaan tai häntäänsä, sen silmäluomet voivat liikkua ja se saattaa haukahdella tai jopa murista unissaan. Tällainen käytös on täysin normaalia, ja unen aikainen lihasvelttous estää koiraa toimimasta uniensa mukaisesti.

Koiran uni on vihje sen terveydestä

Nukkuminen on koiralle välttämätöntä. Nukkumisen aikana energian kulutus vähenee, aivot puhdistuvat kuona-aineista ja oppiminen sekä muistaminen tehostuvat. Uni vaikuttaa muun muassa elimistön puolustusjärjestelmään, hormonieritykseen, lämmönsäätelyyn ja aineenvaihduntaan.

Nukkumisen aikana koira tallentaa opittuja asioita lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin. Uni tehostaa oppimista, ja tutkimuksissa koirat ovatkin pärjänneet paremmin erilaisissa oppimista mittaavissa testeissä nukuttuaan hyvin. Jos unen määrä vähenee, myös oppiminen hidastuu. Tästä syystä esimerkiksi pennulle uni on hyvin tärkeää.

Mikäli koira nukkuu liian vähän tai uni on huonolaatuista, se voi aiheuttaa monia ongelmia. Oppimisvaikeuksien lisäksi unen puute hankaloittaa koiran tunnesäätelyä, mikä voi johtaa reaktiiviseen käytökseen. Esimerkiksi jatkuvasta eroahdistuksesta kärsivä koira ei korkean stressitilan vuoksi pysty lepäämään ja palautumaan kunnolla yksin kotona ollessaan, mikä puolestaan voi lisätä ongelmia ja reaktiivista käytöstä.

Koira uni antaa tärkeää tietoa koiran terveydentilasta. Jos koira esimerkiksi nukkuu todella vähän, heräilee usein öisin ja on levoton, se saattaa olla stressaantunut tai kivulias. Kipu ja muut sairaudet voivat aiheuttaa toisaalta myös liiallista nukkumista. Näissä tapauksissa on parasta ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jotta fyysiset sairaudet, kuten aineenvaihdunnalliset ongelmat voidaan sulkea pois. Tylsistyminen ja virikkeiden puute voivat aiheuttaa myös liiallista nukkumista, mutta elimelliset ongelmat on ensin suljettava pois.

Lähde: Agria Eläinvakuutus