OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lemmikkieläinten omistajat ovat huolissaan kustannusten noususta

Agrian teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että koiran ja kissan omistaminen on tullut viime aikoina kalliimmaksi. Kolmannes vastaajista on huolissaan siitä, ettei heillä pian ole varaa ylläpitää lemmikkieläintä.

Agria Eläinvakuutuksen tuore tutkimus osoittaa, että suomalaiset lemmikinomistajat kokevat koirien ja kissojen omistamisen tulleen kalliimmaksi. Samaan aikaan tahto pitää lemmikkiä on suuri: reilusti yli puolet on valmis karsimaan taloutensa muista kustannuksista ennen lemmikin ylläpitokuluja.

Koiran- ja kissanruoan kustannukset aiheuttavat eniten huolta

Jopa 92 prosenttia vastaajista koki, että koiran- ja kissanruoan hinta on noussut eniten lemmikin ylläpitokuluista. Eläinlääkärikustannusten nousu oli toisella sijalla (64 %) ja lemmikkivakuutusten hinnat kolmantena (25 %).

Ruoan ja eläinlääkäripalveluiden hinnannousu aiheuttaa myös selkeästi eniten huolta lemmikinomistajissa. Vakuutusten hinnannoususta huolissaan on vain joka kymmenes vastaaja. Tähän syynä on todennäköisesti se, että useimmat lemmikinomistajat kokevat kattavan lemmikkivakuutuksen luovan taloudellista turvaa.

– Lemmikkivakuutuksen hinta on noussut samassa tahdissa eläinlääkäripalvelujen hinnannousun kanssa. Valitettavasti lemmikkivakuutusta joudutaan myös usein käyttämään useammin kuin vaikkapa auto- tai kotivakuutusta. Keskimäärin joka kolmas koiranomistaja ja joka neljäs kissanomistaja käyttää vakuutustaan yhden tai useamman kerran vuoden aikana, kertoo Agria Eläinvakuutuksen maajohtaja Heidi M. Elomaa.

Valtaosa ei koskaan luopuisi koirastaan tai kissastaan

Tutkimuksen mukaan 32 prosenttia lemmikinomistajista on huolissaan siitä, onko hänellä varaa maksaa koiransa tai kissansa ylläpitokuluja.

Niistä, jotka olivat huolissaan kustannusten noususta, valtaosa (67 %) vastasi, että he eivät kuitenkaan koskaan olisi valmiita luopumaan koirastaan tai kissastaan. He karsivat mieluummin muita taloutensa kuluja ennen kuin luopuvat lemmikistään.

– On ilo huomata, että niin monet pitävät lemmikkiä tärkeysjärjestyksessä hyvin korkealla sijalla. Me eläinten omistajat näemme paljon vaivaa varmistaaksemme, että nelijalkaisilla perheenjäsenillämme on hyvä elämä kanssamme, Elomaa sanoo.

Säästövinkkejä lemmikinomistajille

 • Kannattaa ostaa suuria kuivaruokasäkkejä pienten pussien sijaan. Kilohinta on suurissa pakkauksissa usein edullisempi kuin pienissä erissä.
  Jos ostat kerralla paljon kuivaruokaa, jaa se useisiin ilmatiiviisiin laatikoihin, jotta ruoan laatu ei kärsi. Muista tarkistaa ostaessasi, että ruoan viimeinen käyttöpäivä on tarpeeksi pitkällä.
   
 • Jos oman lemmikkisi kulutus on hyvin pientä, selvitä voisitko jakaa isomman ruokaerän jonkun toisen kanssa, jonka lemmikki syö samaa ruokaa.
   
 • Monissa myyntipisteissä on käytössä ns. keräyskortteja, joilla saat yhden kuivaruokapussin ilmaiseksi, kun olet ostanut tietyn määrän pusseja.
   
 • Hyödynnä digitaalista eläinlääkärin neuvontaa, jos olet epävarma siitä, vaatiiko lemmikkisi tila eläinlääkärihoitoa vai voisitko itse tehdä jotain lemmikkisi auttamiseksi. Jos eläimelläsi on vakuutus, saat etäeläinlääkäripalvelun useimmiten käyttöön ilman lisäkustannuksia.
   
 • Agrian Vet Guide -etäeläinlääkärisovelluksen voi ottaa käyttöön myös silloin, kun lemmikkiä ei ole vakuutettu. Palvelu on tarkoitettu kaikille koirien, kissojen ja kanien omistajille. Kissoille on tarjolla myös käyttäytymisneuvontaa ongelmatilanteiden ratkomiseksi sekä ennaltaehkäisemiseksi.
   
 • Lemmikeille on paljon tarvikkeita ja hoitovälineitä tarjolla, ja niitä voi ostaa käytettynä edullisesti esimerkiksi Facebook-kirpputoreilta.
   
 • Totuta lemmikkisi pennusta lähtien käsittelyyn. Kun kynsienleikkuu, korvien ja silmien putsaus sekä hampaidenharjaus sujuvat kotioloissa, ei sinun tarvitse maksaa näistä palveluista erikseen.
   
 • Harjaa koiran tai kissan hampaat joka päivä, jotta vältät hammaskiven ja muut hammas- ja ienongelmat. Hammashoidot ovat usein kalliita, joten ennaltaehkäisy kannattaa.
   
 • Opettele hoitamaan lemmikkisi turkkia oikein. Oikein ja säännöllisesti hoidettu turkki vaikuttaa suoraan koiran hyvinvointiin ja mm. ihon terveyteen.
   
 • Hyvä vakuutus antaa sinulle taloudellisen turvan, jos eläimesi sairastuu tai loukkaantuu. Intensiivihoidon tai leikkaushoitoa vaativan eläinlääkärikäynnin lasku saattaa helposti nousta tuhansiin euroihin.
  Pennulle vakuutus kannattaa ottaa heti, kun se haetaan kotiin, sillä pennut ovat alttiita tapaturmille. Huomaa, että alle 4 kuukauden iässä vakuutetun pennun vakuutus on yleensä kaikista kattavin.


Tutkimuksen toteutti helmikuussa 2023 Xtreme Insight Agrian toimeksiannosta. Kyselyyn osallistui 810 suomalaista koiran- ja kissanomistajaa.

Agria Eläinvakuutus