OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Muumipelejä esillä Pelimuseon Studiossa

Suomen Pelimuseo Vapriikissa esittelee Muumipelejä pienoisnäyttelyssään 19.4.-1.10.2023. Näyttelyssä tutustutaan erilaisiin peleihin alun perin 1950-luvulla julkaistusta Muumipelistä tämän päivän mobiilipeleihin.

Muumikirjat ovat ilahduttaneet kaikenikäisiä lukijoita ikäluokka toisensa jälkeen. Taiteilija Tove Janssonin (1914–2001) luoman maailman ajattomuus, leikkimielisyys sekä viihdyttävä filosofinen viisaus ovat tehneet Muumeista maailmanlaajuisen ilmiön, joka on löytänyt tiensä myös pelien maailmaan.

Monet näyttelyn pelit voivat olla kävijöille tuttuja omasta lapsuudesta, sillä muumit ovat olleet näkyvä osa suomalaista lastenkulttuuria jo vuosikymmenten ajan. Esillä on lisäksi suurelle yleisölle tuntemattomampia pelejä sekä virallisten lisenssituotteiden rinnalla syntynyttä varjokulttuuria.

Näyttelyssä tutustutaan pelien luomiin muumilaaksoihin. Muumitalo ja Muumilaakso esiintyvät peleissä monessa muodossa heijastaen erilaisten muumisovitusten ominaispiirteitä, kuten japanilaisen televisiosarjan anime-henkistä ilmettä tai Muumilaakso-sarjan kolmiulotteista kuvitusta. Peleissä seikkaillaan Muumilaakson eri kolkissa ja suoritetaan monenlaisia tehtäviä arkisista muumitalon puuhista alkaen. Moni peli perustuu alkuperäisiin kirjoihin, sarjakuviin tai animaatioihin, mutta useista löytyy myös pelintekijöiden itsensä kirjoittamia tarinoita ja juonenkäänteitä.

Muumibuumi aloitti ilmiön, joka jatkuu edelleen. Kaikkien muumipelien kerääminen on todennäköisesti mahdoton tehtävä jopa vankkumattomalle muumifanille. Uusia muumipelejä ilmestyy jatkuvasti, sekä fyysisinä että digitaalisina peleinä. Lisensoitujen lautapelien ja mobiilipelien lisäksi muumeista on tuotettu vuosien varrella erilaista lisensoimatonta varjokulttuuria, kuten pelejä.

Lähde: Vapriikki Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto