OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Suomalainen liikennevakuutus ei enää kesäkuusta alkaen käy Venäjällä

Kesäkuusta alkaen vakuutus tulee ostaa venäläiseltä tai valkovenäläiseltä vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä. Kuvassa on liikennettä Moskovassa. Kuva: Mostphotos

Liikennevakuuttamisen kansainväliset vihreä kortti -sopimukset Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa irtisanottiin vuosi sitten, ja ne päättyvät toukokuun lopussa. Sen jälkeen näihin maihin ajettaessa on ostettava vakuutus paikalliselta vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä.

Kesäkuun alussa kaikki vihreä kortti -sopimuksen nojalla Venäjällä ja Valko-Venäjällä voimassa olleet liikennevakuutukset raukeavat. Sen jälkeen suomalaisella liikennevakuutuksella ei voi enää matkustaa Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Osa vakuutusyhtiöistä on lopettanut uusien vihreiden korttien myöntämisen näihin maihin jo aiemmin.

  • Kaikki vihreät kortit Venäjälle ja Valko-Venäjälle todellakin mitätöityvät kesäkuun alusta alkaen. Jos matkustaa näihin maihin aiemmin, kun vihreä kortti on vielä voimassa, täytyy viimeistään kesäkuun alussa hankkia liikennevakuutus paikalliselta toimijalta. Muuten ajaa ilman vakuutusta, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen muistuttaa.

Liikennevakuutus on pakollinen myös Venäjällä ja Valko-Venäjällä. 1.6.2023 alkaen vakuutus tulee ostaa venäläiseltä tai valkovenäläiseltä vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä. Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

  • Venäläinen liikennevakuutus on ostettava vähintään viideksi päiväksi. Liikennevakuutuskeskuksen saamien tietojen mukaan vakuutuksia myydään Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Vartiuksen rajanylityspaikoilla, ja myyntipisteet ovat auki kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä, Jumppanen sanoo.

Mahdolliset vahingot korvataan tapahtumamaan lainsäädännön perusteella. Ennen matkaa on aiheellista selvittää tärkeimmät erot maiden välillä korvausten ja toimintatapojen osalta. Liikennevakuutuskeskus ei käsittele Venäjällä tai Valko-Venäjällä tapahtuneita liikennevahinkoja.

Vihreä kortti -muutoksella ei ole vaikutusta Suomessa liikennevahingon kärsineen turvaan. ETA-alueen ulkopuolisen, eli esimerkiksi venäläisen ajoneuvon Suomessa aiheuttamista vahingoista vastaa jatkossakin Liikennevakuutuskeskus. Vahinkoa kärsineen turva ei siis muutoksen yhteydessä heikkene.

Venäläisten ja valkovenäläisten matkustaminen Suomeen
Liikennevakuutus on pakollinen Suomeen tultaessa. Suomen rajoilla liikennevakuutuksia myy Tulli. Vakuutus myönnetään vähintään 30 päiväksi ja enintään vuodeksi kerrallaan. Jos vakuutukseen tarvitsee Suomessa jatkoaikaa, sen voi ostaa Tullista tai Liikennevakuutuskeskukselta. Suomesta ostettu rajaliikennevakuutus on voimassa kaikissa ETA-maissa ja Sveitsissä.

Mikä on liikennevakuuttamisen vihreä kortti?
Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Se helpottaa omalla autolla ulkomailla matkustavia, sillä järjestelmässä mukana olevaan maahan ei tarvitse ostaa erillistä, paikallista liikennevakuutusta.

Vakuutuksen voimassaolon osoittavan vihreän kortin saa Suomessa sähköisenä maksutta omasta, liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä. Yleensä vihreä kortti on asiakkaalle toimitettava mustavalkoinen pdf-tiedosto, joka tulostetaan mukaan.

Suomessa myönnetty liikennevakuutus on automaattisesti voimassa kaikissa Euroopan talousalueen (ETA) maissa ja Sveitsissä. Näihin maihin matkustettaessa ei siis välttämättä tarvitse pyytää vihreää korttia vakuutusyhtiöstä.Se kuitenkin helpottaa asiointia valtioiden rajoilla sekä mahdollisen liikennevahingon sattuessa.

ETA-maiden ulkopuolisissa vihreä kortti -järjestelmään kuuluvissa maissa kortti on oltava aina mukana. Muihin kuin vihreä kortti -järjestelmään kuuluviin maihin mentäessä on kyseisen maan rajalta hankittava siellä voimassa oleva liikennevakuutus.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus