OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Dog With Sticking Out Tongue Sitting In A Car Seat

Älä jätä koiraa kuumaan autoon

Dog With Sticking Out Tongue Sitting In A Car Seat

Kesällä matkustetaan paljon ja etenkin koiran kanssa matkat tehdään useimmiten autolla. Agria Eläinvakuutus muistuttaa koiranomistajia, että paahtava aurinko tekee pysäköidystä autosta tappavan kuuman. Pysäköidyn ja sammutetun auton sisällä ilma lämpenee sietämättömän kuumaksi hyvin nopeasti, esimerkiksi jo pikaisen kauppareissun aikana.  

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähättäminen, nopeatahtinen hengitys, kuolaaminen, levottomuus ja tärinä. Koira voi menettää tajuntansa ja mikäli ruumiinlämpöä ei saada laskettua, se voi menehtyä. Kissoilla lämpöhalvaus on huomattavasti harvinaisempaa kuin koirilla.

Vaikka ulkona ei ole kuuma, autossa lämpötila nousee nopeasti

Ulkolämpötilan noustessa yli +20 asteen tai auton ollessa suorassa auringonpaisteessa, lämpötila auton sisällä nousee hyvin äkkiä sietämättömäksi, jopa +85 asteeseen. Ikkunoiden avaaminen raolleen ei juurikaan auta tilannetta. Muutaman sentin verran avoimista ikkunoista ilma ei pääse kiertämään tarpeeksi, jotta lämpötila auton sisällä viilentyisi. Älä siis ikinä jätä koiraa yksin autoon aurinkoisella säällä, sillä lämpöhalvauksen riski on suorassa auringonpaisteessa ja helteellä korkea.

Aktiviteetit koiran kanssa kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan

Koira voi saada lämpöhalvauksen myös muualla kuin autossa, jos sitä esimerkiksi juoksutetaan liian kuumalla säällä. Kaikenlaiset aktiviteetit ja pitkät lenkit kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun tai iltaan, kun pahin auringonpaahde hellittää.  

Koira ei pysty ihmisen tavoin viilentämään itseään hikoilemalla, vaan koiran tärkein viilennyskeino on nenäontelon limakalvo. Koiran hengittäessä tai läähättäessä nenäontelon kautta kulkevan ilmavirta saa aikaan jäähdytysvaikutuksen limakalvoilla ja viilentää koko koiraa. Kun ympäristön lämpötila nousee liian korkeaksi, koira ei pysty enää pitämään ruumiinlämpöään normaalina ja se voi saada lämpöhalvauksen.

Lämpöhalvauksen ensiapu

Mikäli epäilet lämpöhalvausta, siirrä koira varjoisaan, viileään paikkaan. Ensiapuna voit viilentää koiraa viileällä – ei kuitenkaan jääkylmällä – vedellä. Voit myös käyttää apuna märkiä pyyhkeitä ja kietoa niitä koiran ympärille. Yritä saada koira juomaan vettä ja vie se eläinlääkäriin.

Agria Eläinvakuutus
viestinta@agria.fi