OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Avoimesta ikkunasta putoaminen voi aiheuttaa kissalle vakavia vammoja

Kesällä ja etenkin helteillä kodin ikkunoita ja ovia pidetään auki. Jos kyseessä on kissatalous, on erittäin tärkeää huolehtia, että kodin tuuletusikkunat ja mahdollinen parveke on verkotettu. Pienikin pudotus voi aiheuttaa kissalle vammoja. Yleinen harhaluulo on, että kissa putoaa aina jaloilleen ja selviää mistä tahansa pudotuksesta.

Tuuletusikkunat kannattaa verkottaa tai hankkia niihin ikkunalukko, joka pitää ikkunan vain hieman raollaan myös tuulisella säällä. Huomioithan, että kissat mahtuvat yllättävän pienistä koloista, eli hyvin pieniinkin ikkunoihin kannattaa asentaa verkko tai lukitus. Ikkunaa kannattaa aina avata mieluummin hieman liian vähän kuin liikaa.

Sulje lasitetun parvekkeen ikkunat

Kissalle turvallisin parveke on lasitettu tai verkotettu. Verkotus kannattaa tehdä huolellisesti ja sopivan vahvasta verkosta, sillä seikkailunhaluinen kissa saattaa kiipeillä verkkoa pitkin.

Lasitetulla parvekkeella on varminta pitää ikkunat suljettuna aina kissan viettäessä aikaa parvekkeella. Kissa kykenee hyppäämään ketterästi ulos avonaisista parvekeikkunoista, vaikka äkkiseltään tuntuisikin, että ikkunat ovat korkealla kissan ulottumattomissa.

Putoaminen on aina vaarallista

Yleinen harhaluulo on, että kissa putoaa aina jaloilleen ja selviää mistä tahansa pudotuksesta. Kissat putoavatkin useimmiten jaloilleen, mutta se ei tarkoita, että ne selviäisivät putouksesta vammoitta. Pienikin pudotus voi olla kissalle vaarallinen ja vammat voivat olla varsin vakavia ja niistä toipuminen voi kestää kauan.

Yleisimpiä putoamisesta aiheutuneita vammoja ovat eturaajojen ja leuan murtumat sekä maksan, pernan ja pallean vauriot. Myös kissan keuhkot ja virtsarakko saattavat vaurioitua pudotuksessa.

Jos kissasi putoaa parvekkeelta tai ikkunasta, tutki kissan vointi; onko kissalla näkyviä vammoja, aristaako kissa jotain ruumiinosaa tai ontuuko se. Varminta on viedä kissa eläinlääkäriin tutkittavaksi. Osa vammoista voi olla sisäisiä ja alkaa oireilla vasta myöhemmin. Vaikka kissa näyttäisi voivan hyvin pudotuksen jälkeen, sillä saattaa olla vakaviakin sisäisiä vammoja.

Kissan turvallinen ulkoilu

Kissaa on turvallisinta ulkoiluttaa valjaisiin ja taluttimeen kytkettynä, ellei sillä ole omaa ulkoiluaitausta. Lisäksi kissa kannattaa aina tunnistusmerkitä, sillä myös sisäkissa voi karata vahingossa ulos. Tunnistusmerkinnän avulla kissan omistajan tiedot löytyvät rekisteristä ja omistajaan voidaan ottaa yhteyttä kissan löydyttyä.

Agria Eläinvakuutus