OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lemmikki mukaan lomamatkalle – huomioi ainakin nämä seikat, kun otat eläimen mukaan ulkomaille

Agria Eläinvakuutuksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan kolmannes lemmikinomistajista ottaa koiransa tai kissansa mukaan lomamatkalle. Lemmikin kanssa matkustaminen vaatii huolellista suunnittelua ja varautumista normaalia suurempiin matkakustannuksiin, etenkin jos matka suuntautuu Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kiristyneestä taloustilanteesta huolimatta jopa 18 prosenttia koiranomistajista 21 prosenttia kissanomistajista kertoo lomamatkansa lemmikin kanssa suuntautuvan tänä kesänä ulkomaille saakka. Lemmikin vienti toiseen maahan sekä takaisin Suomeen tuonti vaativat tiettyjä erityistoimenpiteitä ja näin ollen myös suurempaa lomabudjettia.

Tutustu huolella lemmikkien vienti- ja tuontiehtoihin 

Matkailevalla lemmikillä tulee olla asianmukaiset rokotukset sekä EU-passi. Lisäksi kuljetuskustannukset ja lemmikkieläinystävällinen majoitus asettavat lisää vaatimuksia sekä loman suunnittelulle että budjetille.

Matkaan kannattaa valmistautua hyvissä ajoin etukäteen. EU:n sisällä matkustettaessa perusvaatimuksena on, että esimerkiksi koiralla on oltava tunnistusmerkintä ja voimassa oleva raivotautirokotus, jotta se voi saada EU-passin. Lisäksi on tärkeää tarkistaa, vaaditaanko kohdemaassa ylimääräisiä rokotuksia tai takaisin Suomeen palatessa loishäätöä. Matkakohteesta riippuen voi lemmikille olla hyvä hankkia myös lisäsuoja esimerkiksi kirpputartuntojen tai punkkien varalle.

Varaudu riittävän suurella matkabudjetilla etenkin lentomatkoihin

Kun vietät lomaa ulkomailla koiran tai kissan kanssa, voi ylimääräisä kustannuksia kertyä yllättävän paljon jo pelkästä matkasta. Esimerkkejä lisäkustannuksista:

  • Kuljetuslaukku, jossa lemmikki matkustaa lentokoneen matkustamossa tai junassa, maksaa mallista riippuen noin 40-80 euroa.
  • EU-passin ja raivotautirokotuksen kustannukset ovat keskimäärin 150 euroa.
  • Alle 8 kg painoisen lemmikin kuljetus lentokoneen matkustamossa maksaa matkakohteesta ja lentoyhtiöstä riippuen noin 60-150 euroa. Huomioi myös, että lennoilla on yleensä vain muutama lemmikkipaikka matkustamon puolella – tee varaus hyvissä ajoin.
  • Lemmikin kuljetus lentokoneen ruumassa voi maksaa lemmikin painosta ja lentoreitistä riippuen jopa useita satoja euroa.
  • Ruumassa tapahtuvaa kuljetusta varten tarvitaan IATA-hyväksytty kuljetuslaatikko, jonka hinta on keskimäärin 80-200 euroa koosta riippuen.

Muista tarkistaa kohdemaan erityisvaatimukset

Joissain maissa on tiettyjä erityismääräyksiä lemmikin tuontiin liittyen. Esimerkiksi matkustajien, jotka tuovat lemmikkieläimiä Ruotsiin, on ilmoitettava etukäteen saapumisestaan Ruotsin tullille. Sääntö koskee myös EU:n sisäisiä tuonteja. Kannattaa myös huomioida, että esimerkiksi Sveitsi ei ole EU-maa ja sitä koskevat säännökset voivat poiketa muista Euroopan maiden vaatimuksista.

Lisätietoja lemmikkien tuonti- ja vientivaatimuksista saat osoitteessa Ruokavirasto.fi.


Kyselytutkimuksen toteutti Xtreme Insight Agrian toimeksiannosta helmikuussa 2023. Kyselyyn osallistui 810 suomalaista koiran- ja kissanomistajaa.