OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuvituskuva. Kuva: Muhammadh Saamy

Näin huolehdit uima-asusta oikein

Uima-asujen on tarkoitus kestää yli yhden kesän huvittelut. Laadukas uima-asu kestää käytössä pitkään, mutta se tarvitsee hellää hoitoa. Aurinkovoiteet, kloorivesi, meriveden suola, hiki ja saunominen voivat värjätä uima-asun kangasta, vaurioittaa materiaalia ja lyhentää sen elinkaarta. Kun bikinit ja uimapuvut huolletaan oikein, niiden käyttöaika on pidempi. 

Uima-asun huollon näkökulmasta ei ole väliä millaisessa vedessä käy uimassa. Olkoon vesi makeaa tai suolaista tai vaikkapa uimahallin kloorivettä, uima-asu kannattaa aina huuhdella käytön jälkeen. Nopea huuhtelu viileällä vedellä parantaa asun käyttöikää sillä näin materiaali pysyy napakkana pidempään. Rantapäivän jälkeen uima-asu tulisi pestä hellävaraisesti käsin.

– Huuhtelun jälkeen bikinit ja uimapuvut kannattaa kuivattaa mahdollisimman ilmavasti. Vaikka kuivattaminen paahtavassa auringonpaisteessa saattaa kuulostaa hyvältä idealta, voi aurinko viedä uikkareista värin ja haurastuttaa materiaalin. Hyvä tapa kuivattaa uima-asua on laittaa se vaakatasossa pyyhkeen päälle varjoisalle alueelle. Tämä estää uima-asun venymistä ja värin haalistumista, alus- ja uima-asujen erikoisliike Change Lingerien ketjujohtaja Marjo Topi vinkkaa.

Jos uima-asu jätetään märkään myttyyn pyykkikoriin, kosteaan muovipussiin, pyykkikoneeseen tai asua kierretään veden poistamiseen, menettää se helposti muotonsa ja asun materiaalin kunto heikentyy.

Uima-asuja ei suositella pestävän pesukoneessa, koska joustavat materiaalit voivat helposti vahingoittua pesukoneen tehokkaasta pesusta ja kovista kemikaaleista. Ensisijaisesti uima-asujen pesuun suositellaan hellävaraista käsinpesua käyttäen mietoa pesuainetta ja haaleaa vettä.

Näillä ohjeilla uima-asusta ei tule yhden kesän pikamuotiasu

Älä käytä valkaisuaineita, huuhteluainetta tai väriaineita, kun peset uima-asuja käsin. Huuhteluaineet voivat haurastuttaa ja löystyttää uima-asujen joustavaa materiaalia.

Älä myöskään laita uima-asuja kuivauskaappiin tai -rumpuun, äläkä silitä pukua koskaan. Kuivausrummun ja silitysraudan liiallinen kuumuus on haitallista uima-asun kankaalle, asun elastaani voi rikkoutua.

– Saunominen kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja kesään. Jos haluaa uima-asulle pitkää käyttöä, tulisi välttää saunomista se päällä. Lämpö ja kuumat löylyt voivat haurastuttaa materiaalia. Tähän liittyy myös hygienia, sillä hikinen uima-asu voi tuoda altaaseen lika-aineita ja uima-asun väri saattaa irrota hikoilun myötä saunan lauteille, Topi kertoo.

Aivan kuten kaikkien muidenkin vaatteiden osalta, myös bikinien ja uimapukujen kohdalla kannattaa katsoa asussa olevaa hoito-ohjetta.