Onko sinullakin tapana jättää kahvinkeittimen, television tai tulostimen pistoke kiinni, vaikka ne eivät olisi käytössä? Moni toimii tällä tavalla, mutta unohtaa samalla, että kodinkoneet kuluttavat silloin turhaa energiaa. Toki virrankulutus valmiustilasssa on vähäisempää, mutta kodin monien laitteiden yhteisvaikutus voi korottaa sähkölaskun loppusummaa aivan huomaamatta. Erityisesti nyt, kun sähkön hinta on taas puhuttanut, voi olla hyvä aika syynätä oman kodin laitteet läpi ja miettiä, mistä kohtaa omasta sähkölaskusta voisi nipistää. Hyvä uutinen on, että sähkön säästäminen voi onnistua melko kivuttomasti, kun valmiustilassa olevat laitteet oppii irrottamaan pistorasiasta silloin, kun ne eivät ole käytössä.
Sähkön säästäminen on myös rahan säästämistä
Voi tuntua hölmöltä irrotella laitteita, jotka ovat sammuksissa. Moni ei tiedä, kuinka paljon valmiustilassa oleva laitteet syövät energiaa. Energy.gov-sivuston mukaan pahimpia energiasyöppöjä ovat esimerkiksi lepotilaan asetetut tietokoneet, laturit, päivityksiä automaattisesti hakevat medialaitteet sekä monet älykodin laitteet, kuten jääkaapit, pesukoneet ja kuivausrummut, joissa on aina päällä oleva näyttö ja jotka ovat yhteydessä internetiin. Lisäksi moniin laitteisiin jää valmiustilassa energiaa kuluttavia valoja. Amerikkalaisten koteja silmällä pitävän Yhdysvaltain energiaministeriön mukaan valmiustilassa kulutetun sähkön osuus asuntojen energiankäytöstä on jopa 5–10 prosenttia.
Se, kuinka paljon sähköä ja energiaa voi säästää, riippuu tietenkin siitä, kuinka monta laitetta ja millaisia laitteita omasta kodista löytyy ja miten järkevästi niitä käyttää.
Keinot energiankulutuksen optimointiin
Paras tapa säästää energiaa on tietenkin irrottaa kaikki sellaiset laitteet, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä. Jos jotakin laitetta käytetään vain satunnaisesti, kannattaa töpseli lähtökohtaisesti pitää irti. Monesta kodista löytyy ylläträvän paljon tavaroita, jotka ovat aivan turhaan kytkettynä. Esimerkiksi vierashuoneen televisiota, keittiötasolla seisovaa monitoimikonetta tai olohuoneen koristelamppua on turha pitää koko ajan kiinni seinässä. Lisäksi kannattaa ottaa tavaksi irrottaa laturit seinästä samalla, kun ottaa minkä tahansa laitteen pois latauksesta.
Laitteiden jatkuva kytkeminen ja irrottaminen voi olla työlästä varsinkin, jos pistorasiat sijaitsevat hankalissa paikoissa. Kunkin kodin energiansäästökohteet voi miettiä itselle järkeviksi. Esimerkiksi monen pistokkeen jatkojohdot tekevät irrottelusta helpompaa. Myös pistorasia-ajastimet ja älypistorasiat ovat hyviä työkaluja sähkönkulutuksen järkevöittämiseen.
Uusia laitteita hankittaessa energiatehokkuus on asia, joka kannattaa ottaa huomioon. Energiamerkinnät kannattaa tehdä itselle tutuksi, jolloin laitteiden vertailu kaupassa käy helpommin. Kodin laitteiden, kuten keittiölaitteiden, pyykinpesukoneiden, kuivausrumpujen, ilmastointilaitteiden ja lamppujen energiatehokkuusluokka ilmoitetaan aakkosin A:sta G:hen. Laitteiden energiatehokkuus tekee pitkällä aikavälillä selvän eron sähkölaskujen loppusummaan.
Lähde: Wepardi
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Hakukoneet, jotka ovat hyvä vaihtoehto Googlelle