OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi


(Family Features) Miljoonilla ihmisillä on kroonisia kipuja, joista polvikipu on yksi yleisimmistä. Urheilijat ja aktiiviset aikuiset tietävät, miten juokseminen ja hiihto voivat vaikuttaa polviin, mutta kun krooninen polvikipu tekee näistä aktiviteeteista tai jopa päivittäisistä tehtävistä, kuten portaiden noususta, vaikeita, ihmiset voivat kohdata haasteita.

Journal “Cartilage” -lehden mukaan, toisin kuin muut kudokset, rusto ei korjaannu itsestään ja ilman asianmukaista hoitoa se voi pahentua ajan myötä ja vaikeutua hoitaa. Kuitenkin vaihtoehdot, kuten FDA:n hyväksymä polven ruston korjausleikkaus, MACI (autologous cultured chondrocytes on porcine collagen membrane), käyttää potilaan omia soluja auttamaan rustovaurioiden korjauksessa ja voi auttaa lievittämään polvikipua.

“Urheiluun liittyvät kivut pitäisi arvioida nopeasti, erityisesti jos on vaikea varata painoa polvelle, polvi turpoaa tai liikelaajuus on rajoittunut”, sanoi Dr. Alexander Meininger, ortopedinen kirurgi ja MACI-konsultti.

Justin Keys, Meiningerin entinen potilas ja ulkoilmaintoilija, tietää, että polviruston leikkauksen pitkän aikavälin tulokset voivat olla lyhyen aikavälin uhrausten arvoisia. Useiden vammojen, kuten eturistisidevamman, jälkeen Keys kamppaili useimpien aktiviteettien kanssa paitsi kävely tasaisella päällystetyllä pinnalla. Konsultoidaan Meiningerin kanssa, Keys valitsi polviruston korjauksen päästäkseen takaisin aktiiviseen elämäntyyliinsä.

Keys pohti, hallitsisiko hän vammaansa sellaisenaan vai valitsisiko hän MACI:n ja kävisi läpi kuntoutusta päästäkseen mahdollisesti takaisin suosikkiharrastuksiinsa tulevaisuudessa. Hän tiesi, ettei voisi enää käyttää lyhytaikaisia lievitysmenetelmiä ja joutui käsittelemään kipuaan hoidolla, joka voisi tarjota pitkäkestoista helpotusta.

Urheilijoiden, kuten Keysin, jotka haluavat korjata polvikipua, on tärkeää harkita seuraavia askeleita:

Keskustele vaihtoehdoista lääkärisi kanssa
Potilaiden tulisi keskustella lääkäreidensä kanssa ja käydä magneettikuvauksessa (MRI), jotta polven sisäiset rakenteet voidaan arvioida. Meininger suosittelee, että potilaat ja heidän lääkärinsä keskustelevat vaihtoehdoista pitkäkestoisen polven terveyden palauttamiseksi, toiminnan säilyttämiseksi tulevaisuudessa ja lyhytaikaisen uhrauksen tunnustamiseksi.

Valmistaudu menestymään
Asiantuntijat, kuten Meininger, suosittelevat, että potilaat ottavat askeleita leikkaukseen valmistautumiseksi ja toipumisensa tukemiseksi.

“Tärkeintä on olla mahdollisimman hyvässä kunnossa ja käyttää esikauden kuukaudet leikkaukseen ja kuntoutukseen”, Meininger sanoi.

Potilaat voivat valmistella kotiaan toipumiseen, joka voi sisältää:

  • Tarpeellisten tavaroiden tuomisen alas vaikeasti saavutettavilta hyllyiltä
  • Huonekalujen siirtämisen varmistamaan esteettömät kulkuväylät
  • Suihkuturvakahvojen asentamisen kaatumisten minimoimiseksi

Matka kuntoutukseen ja toipumiseen
Kuntoutus vie aikaa ja kaikkien kokemus on ainutlaatuinen. Se voi olla yhtälailla henkinen haaste kuin fyysinenkin. Sitoutuminen fysioterapian ohjelmaan, riittävä nesteytys ja terveellinen ruokavalio ovat tärkeitä osa-alueita, jotka tukevat toipumista. Potilaiden tulisi keskustella lääkäreidensä kanssa kysymyksistä ja ennen kuin aloittavat minkä tahansa harjoituksen.

TÄRKEÄ TURVALLISUUSINFORMAATIO
Älä käytä, jos olet allerginen antibiooteille, kuten gentamisiinille tai naudan tai sian peräisin oleville materiaaleille; sinulla on vaikea polven nivelrikko, muut vakavat tulehdustilat, infektiot tai tulehdus luu-nivelessä ja muissa ympäröivissä kudoksissa tai veren hyytymisolosuhteet; olet käynyt polvileikkauksessa viimeisen 6 kuukauden aikana, lukuun ottamatta leikkauksia rustobiopsian ottamiseksi tai kirurgista toimenpidettä polven valmistamiseksi MACI-implantin saamiseksi; tai et voi noudattaa kuntoutusohjelmaa leikkauksen jälkeen.

MACI:tä käytetään aikuisten polven oireisen rustovaurion korjaamiseen. Ennen leikkausta olemassa olleet tilat, mukaan lukien nivelkierukan repeämät, nivelten tai ligamentein epävakaus tai linjausongelmat, tulisi arvioida ja hoitaa ennen MACI-implantin saamista tai samanaikaisesti sen kanssa. MACI:tä ei suositella raskaana oleville. MACI:tä ei ole tutkittu alle 18-vuotiailla tai yli 55-vuotiailla potilailla. Yleisiä sivuvaikutuksia ovat nivelkipu, jännetulehdus, selkäkipu, nivelen turvotus ja nivelten nesteen kertyminen. Vakavampia sivuvaikutuksia ovat nivelkipu, ruston tai nivelkierukan vamma, hoidon epäonnistuminen ja nivelrikko. Katso lisätietoja täydellisestä valmisteyhteenvedosta.

Löydä lisätietoja vierailemalla MACI.com.

*MACI-potilaan ja maksetun Vericel-konsultin suositukset

Valokuva: Justin Keys (mies pyörällä)

Valokuva: Shutterstock (polvituki)


LÄHDE:
MACI