OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Matkaratsastus vaatii kovaa kuntoa ja kestävyyttä

Kuva: Maiju Aaltonen

Matkaratsastuksen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet kilpaillaan 28.-29. kesäkuuta Virossa, Kõrvemaan retkeily- ja hiihtokeskuksessa. Kilpailuluokista haastavimmassa ratsastetaan huikea 120 kilometrin matka!

Matkaratsastus on hevosurheilun kestävyyslaji. Nimensä mukaisesti matkaratsastuksessa kilpaillaan pituudeltaan eri mittaisilla reiteillä, mutta kyseessä ei ole pelkästään nopeuslaji. Suomessa kilpailumatkat ovat yleensä 12-119 kilometriä. Harrastetason kilpailumatkat ovat lyhyempiä ja siitä korkeammilla tasoilla 30-70 km. Nämä ovat ihanneaikakisoja, joissa keskinopeus on kilpailusta riippuen 8-16 km/h. Myös hevosen palautuminen vaikuttaa tulokseen. Kansallisen tason kilpailut ovat 80-119 km ja ne kilpaillaan nopeuskisana. Nopein ratsukko, joka läpäisee viimeisen eläinlääkäritarkastuksen, voittaa. Sykkeen tulee olla eläinlääkärin tarkastuksessa aina 64 tai alle.

Ennen starttia on vuorossa ensimmäinen eläinlääkäritarkastus, jossa lääkäri tutkii hevosen läpi ja päätetään saako ratsu aloittaa kilpailun. Reitin varrella pidettävien taukojen ja niiden yhteydessä olevien eläinlääkäritarkastuksien määrä vaihtelee kisojen pituuksien mukaan, mutta niitä on vähintään 40 km välein. Tarkastuksissa lääkäri tutkii hevosen ja päättää taas, saako ratsu jatkaa kilpailua vai hyväksytäänkö ratsukon suoritus, jos maalilinja on ylitetty.

Matkaratsastus sopii ratsastajille, jotka nauttivat maastossa kulkemisesta ja joiden takapuoli ei ihan hetkessä puudu. Hevoseltakaan ei vaadita ihmeitä. Pidemmillä matkoilla ratsulla tulee olla kova kunto ja sen pitää palautua nopeasti suorituksesta. Mitä varmempi hevonen on, sitä mukavammin matka luonnollisesti käy.