OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Viron taidemuseo kutsuu lapset ja koululaiset juhlan kunniaksi museoon ilmaiseksi

Nuoria museossa. 2018. Valokuva: Yulia Bogacheva

Viron taidemuseo tarjoaa juhlaviikolla 11.–17.11. kaikille koululaisille tilaisuuden käydä museoissa ilmaiseksi. Lapset pääsevät oppilaskortilla ilmaiseksi kaikkiin Viron taidemuseon toimipisteisiin: taidemuseo Kumuun, Kadriorgin taidemuseoon sekä Mikkelin, Nigulisten ja Adamson-Ericin museoon.

Pärnu maantee -kadulla sijaitsevassa Design- ja arkkitehtuurigalleriassa, jonne on avattu museomyymälä ja kahvila, on koko viikon ajan erikoisohjelmaa, ja siellä esitellään vuoden 2020 näyttelyitä. Keskiviikkona 13. marraskuuta Viron taidemuseo järjestää hyväntekeväisyyshuutokaupan museon koulutustoiminnan tukemiseksi. Huutokaupan juontavat Viron taidemuseon pääjohtaja Sirje Helme ja tunnettu televisiotoimittaja Hannes Hermaküla.

Keskiviikkona Pärnun maantee -kadun galleriassa keskitytään kasvatustoimintaan – esitellään lapsille ja koululaisille suunnattua toimintaa sekä kiusaamisen vastaisen koulun periaatetta soveltavaa erityismuseotuntia. Galleriaan on avattu askartelupöytä, jonka ääressä voi kehittää luovuuttaan ja pelata taidememopeliä.

Viron taidemuseon kasvatustoiminnan kehityspäällikön Signe Siimin mukaan kasvatustoiminta kuuluu museon prioriteetteihin. Sen ansiosta kaikenikäiset lapset saavat tietää, että taidemuseo täydentää kouluopetusta kiinnostavalla tavalla ja että museossa on tilaisuus oppia ymmärtämään taidetta paremmin. Kun tutustuu erilaisiin ajatusmaailmoihin ja oppii tuntemaan niin klassisen maalaustaiteen mestareita kuin aikamme installaatiotaiteilijoita, myös oppilaan oma luovuus kehittyy. “Viiden toimipisteemme monimuotoiset perusnäyttelyt ja vaihtuvat näyttelyt yllättävät joka käynnillä, sillä taiteen aarrearkku on ehtymätön, ja me tarjoamme jännittäviä katsauksia arvostettujen virolaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden tuotantoon. Juhlaviikolla voisi vaikkapa päivittäin viettää pari tuntia toimipisteisiimme tutustuen.”

Viron taidemuseo on maan maineikkain ja suurin taidemuseo, jonka merkitys ja rooli paikallisella kulttuurikentällä sekä historiassa on merkittävä. Se on nähnyt useita vuosikymmeniä ja poliittisia järjestelmiä. Nykyinen Viron taidemuseo on kansainvälisesti tunnustettu kulttuurilaitos, jossa on tasokkaita näyttelyitä, tieteellistä toimintaa, monipuolisia koulutus- ja yleisötapahtumia sekä julkaisutoimintaa, jonka kautta Viron taidetta esitellään myös muualla maailmassa. Viron taidemuseon kokoelmissa säilytetään runsaasti arvokkaita teoksia, yhteensä yli 65 000. Ne edustavat sekä virolaista että kansainvälistä kulttuuriperintöä keskiajasta nykypäivään. Juhlaviikko on osa koko vuoden kestänyttä juhlavuoden ohjelmaa.

Pop-up-myymälä, kahvila ja taidestudiot kaupungin keskustassa ovat avoinna maanantaista lauantaihin klo 12‒19, sunnuntaina klo 10‒12.

Viron taidemuseon juhlaviikkoa ovat tukeneet Telia ja Autan lapsia löytämään taiteen -hanke.

Lisätietoja Viron taidemuseon juhlaviikosta, juhlanäyttelyistä ja historiasta siin.