OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kissa repii ja raapii tavaroita ja ihmisiä? Näin voit saada kissan lopettamaan

Kissat ovat mahtavia lemmikkieläimiä, jotka voivat tuoda jokaiseen kotiin paljon iloa ja hauskanpitoa. Ne sopivat erilaisiin koteihin ja perheisiin, lapsiperheistä ikäihmisiin. Jotkut ihmiset suosivat rotukissoja, kun taas toisten sydän sulaa maatiaisille ja usein juuri löytöeläimille.

Kissat ovat petoeläimiä, jotka rakastavat vaanimista, leikkimistä ja metsästystä. Niiden ruokavalio koostuu pääosin lihasta ja olisikin elintärkeää, että kissalla olisi monipuolinen lihaan painottuva ruokavalio. Lisäksi niiden kodissa tulisi olla tarpeeksi virikkeitä, raapimispuita ja paljon hauskaa tekemistä.

Artikkelista löytyy mainoslinkkejä, joissa suosittelemme erilaisia tuotteita. Huomaathan, että nämä ovat kirjoittajan henkilökohtaisia suosituksia, mutta eivät takaa tuotteen laatua tai sopivuutta juuri sinulle. Saatamme saada kumppanuusostoksista komissiota, jolla autamme ylläpitämään jatkossakin ilmaista mediaa. Kiitos!

Syitä, jotka voivat aiheuttaa raapimista

Joskus kuitenkin käy niin, että vaikka kuinka pitää kissasta huolta ja antaa hyvän kodin, se repii ja raapii, pahimmillaan jopa puree todella paljon. Tämä voi aiheuttaa kodissa harmia, erityisesti jos huomaa, ettei käyttäytyminen olekaan enää leikkiä, vaan agressiivista ja kohdistuu ihmisiin.

Tiesitkö, että kissanpennut oppivat katsomalla esimerkkiä? Ne oppivat tärkeimmät taidot emoltaan, joka opettaa niitä esimerkiksi metsästämään. Lisäksi pesueessa yhdessä emon kanssa opitaan kissoille tärkeitä taitoja: leikkimistä, sosialisointia, sekä elämiseen tarvittavia taitoja. Mikäli jokin kissanpennun kehityksen aikana ei ole mennyt tavanomaisesti, voivat silloin oppimatta jääneet taidot jäädä oppimatta kokonaan. Samaan aikaan on kuitenkin huomattu, että kissat oppivat uusia asioita vielä noin kahden vuoden ikäiseksi saakka. (Lähde: The Humane Society of the United States. Viitattu 22.1.2020).

Uudessa kodissa kissan tulee löytää oma paikkansa perheen hierarkiassa huolimatta siitä, onko kyseessä kissanpentu vai aikuinen kissa. Raapiminen ja pureminen voi olla osa tätä oman paikan etsimistä. On tärkeää tunnistaa, käyttäytyykö kissa leikkisästi vai agressiivisesti. Jos et ole varma, voit helposti etsiä netistä erilaisilla hakusanoilla viitteitä siihen, onko kyseessä leikkiä vai agressiivisuutta. Voit kutsua myös paikalle ystävän, jonka kanssa voitte yhdessä arvioida tilannetta.

Monesti kissat peilaavat sitä käytöstä, mitä ovat itse kokeneet. Huomio siis oma käytöksesi myös tarkkaan. Käyttäydytkö kissaasi kohtaan jollain tavalla uhkaavasti? Pelkääkö se esimerkiksi, jos päässäsi on huppu ja tulet sitä kohti? Näinkin pienet asiat voivat aiheuttaa kissallesi puolustusreaktion, mikä usein on juuri puremista tai raapimista.

On olemassa lisäksi monia muitakin syitä, miksi kissa raapii, repii tai puree. Jos syytä ei tunnu löytyvän millään, eikä ole varma siitä, mitä tehdä, kannattaa ryhtyä kokeilmaan erilaisia keinoja ja testata, jos joku niistä auttaa. Huomaathan, että kissat eivät välttämättä reagoi muutoksiin kotonaan heti – saattaa olla, että huonon käyttäytymisen kitkemiseen menee aikaa.

Käyttäytymissääntöjen opettelussa kissoille toimii tiettyyn pisteeseen asti myös käskyt ja eleet, joita ne ymmärtävät hyvin. Se on sitten asia erikseen, kunnioittaako kissasi sitä vai ei.

Vinkki 1: Hanki tarpeeksi hyviä raapimispuita!

Monelle tämä tuntuu olevan itsestäänselvyys, mutta jostain syystä silti kotona ei aina ole tarpeeksi niitä raapimispuita. On todella tärkeää, että kissa saa luvalla raapia omia puitaan ja niitä tulee olla tarpeeksi. Mitä isompi koti on, sitä enemmän niitä tulisi sijoittaa eri puolille sitä. Meidän noin 90-neliöisessä kolmiossa on yksi iso leikkipuu, jossa paljon raapimistolppia, yksi erillinen tolppa ja lisäksi lattialla makaava raapimismatto. Tämäkään ei aina tunnu olevan riittävää, sillä varsinkin nuorelle kissalle raapiminen on sekä leikkiä, että kynsien teroittamista ja se voi olla todella hauskaa puuhaa.

Meidän pelastajana on ehdottomasti ollut iso raapimis- ja leikkiteline, joka on hyvin tukeva. Kissalle on tärkeää, että alusta, jossa se seisoo ja puuhaa, on tukeva. Tästä syystä kannattaa panostaa yhteen kunnolliseen leikkipuuhun mielummin kuin moneen pieneen, joihin kissa ei uskalla edes mennä. Puu ei saisi heilua eikä liikkua kissan liikkeistä huolimatta. Minun kokemukseni mukaan kiipeilypuun ei tarvitse olla korkeudeltaan mahdottoman korkea, kunhan siitä on tekemistä, raavittavaa ja paikka, missä nukkua välillä.

Voisit kokeilla esimerkiksi seuraavaa tuotetta:

Tukeva raapimispuu

Paksut sisalipylväät, sopii monen kissan perheisiin, aitoa luonnonpuuta, suuri peti & riippumatto, verhoilut irrotettavissa pesuun.

Hinta 129,99 €

Tilaa tästä!

Vinkki 2: Huolehdi, että kissallasi on tarpeeksi muuta tekemistä

Pelkkä raapimispuu ei välttämättä riitä. Riippuen kissasi luonteesta, se saattaa vaatia muutakin tekemistä. Aktiiviset kissat kaipaaat leikkimistä ja puuhaa laidasta laitaan aamusta iltaan. Tällaisia kissoja varten kannattaa hankkia kestäviä ja mielenkiintoisia leluja, sekä niiden kanssa pitäisi leikkiä yhdessä kissan kanssa.

Kissat saattavat myös kyllästyä vanhoihin leluihin. Kannattaa vaikka välillä piilottaa joitain palloja tai pikkuhiiriä, sekä antaa niitä takaisin silloin tällöin retuutettavaksi. Näin mielenkiinto pysyy yllä, eikä tarvitse aina ostaa uusia leluja. Olisi kuitenkin tärkeää, että leluja olisi monia erilaisia ja varsinkin aktiivisilla kissoilla paljon.

Meidän poikien leluvarasto sisältää muun muassa seuraavanlaisia leluja:

Näillä eväillä on päästy melko pitkälle niin, että huonekalut pysyvät suhteellisen rauhassa. Olemme alusta asti leikkineet kissojen kanssa paljon ja ne pyytävät itsekin leikkimään, kun sille päälle sattuvat. Välillä piilotan erityisesti pikkuhiiriä ja palloja, minkä jälkeen annan niitä taas takaisin leikkiin. Sohvan altakin löytyy aina välillä muutamia, jotka ovat kuin uusia leluja, kun ne löytyvät jälleen…

Vinkki 3: Älä käytä kättäsi leluna!

Tämä virhe on käynyt monesti varsinkin niille, jotka ovat ottaneet kissanpennun pienestä pitäen. Kättä käytetään leluna niin, että kissa ymmärtää sen olevan yksi tärkeä leikin osa. Tästä syystä olisi hyvä, että kissan kanssa leikittäisiin aina lelulla ja käsi olisi ainoastaan silittäjä ja rapsuttaja. Kissat leikkivät raapimalla ja puremalla – miksi sitä ei saisi tehdä tällä leikkikalulla, eli kädelläsi?

Vinkki 4: Käytä raapimisenestosuihkeita

Huonekaluja varten on luotu erilaisia suihkeita, jotka voivat auttaa pitämään kissan pois kodin huonekaluista. Lisäksi on mahdollista ostaa ainetta, jolla voit merkitä kissallesi niitä asioita, joita saa repiä – tällainen on esimerkiksi Feliwayn Feliscratch.

Vinkki 5: Seuraa käytöstä ja huomio muutokset

Mikäli olet kokeillut kaikkea mahdollista ja kissa edelleen ilmaisee itseään puremalla ja raapimalla, seuraa sen käyttäytymistä. Katso, missä tilanteissa se raapii tai puree, ja mikä saa sen lopettamaan. Onko käytös muuttunut yhtäkkiä? Onko raapiminen tullut kehiin vasta myöhemmin? Kirjaa kaikki nämä huomiot ylös ja ota yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkärit ovat eläinmaailman ammattilaisia ja voivat neuvoa sinua oikeaan suuntaan.

Kun lähdet tavoitteellisesti opettamaan kissaasi uusille tavoille, muistiinpanojen pitäminen on muutenkin hyvä idea. Voit kirjata siihen suoraan, millaisia leluja olet ostanut, mitkä ovat toimineet ja millaisissa tilanteissa kissasi käyttäytyy toivotulla ja ei-toivotulla tavalla. Näin voit seurata kehitystä ja huomaat myös tuloksia paremmin.

Onko sinulla jokin neuvo tai vinkki, joka on auttanut sinua tai ystävääsi? Kerro se meille kirjoittamalla osoitteeseen toimitus@ohotv.fi!

Artikkelin kirjoittajan Christinan perheeseen kuuluu aviopuolison lisäksi kaksi maatiaiskissaa ja hän on harras eläinfani. Hän on kerännyt tietonsa seuraamalla aktiivisesti saatavilla olevaa tietoa netistä, kirjoita, sekä lehdistä. Lisäksi hänellä on kokemusta työstä eläintarhassa ja hän pyrkii aina oppimaan lisää uusia asioita. Mikäli löydät asiavirheitä tekstistä, niin ilmoitathan niistä. Uuden oppiminen ja virheiden korjaaminen on tärkeää!