OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuinka pienyrittäjä selviää kriisiajoista?

Covid-19-viruksen aiheuttama maailmanlaajuinen poikkeustila ajaa pienyrittäjät ahtaalle. Asiakkaat ovat linnoittautuneet koteihinsa, kauppa ei käy eikä palveluita tarvita.

Pirullinen virus aiheuttaa monitasoisia ongelmia ja sellaisella lumipalloefektillä, että vielä tälläkin hetkellä on vaikea käsittää, miten laajalle sen lonkerot ulottuvat. On saatu huomata, että kun yhden alan toiminta seisahtuu, se vaikuttaakin dominopalikoiden tapaan kymmeniin ja satoihin muihin toimijoihin.

Esimerkiksi ravintoloiden ovien sulkeminen vaikuttaa paitsi ravintoloiden työntekijöihin myös kaikkiin niihin toimijoihin, jotka ovat tavalla tai toisella ravintola-alaan kytköksissä eli tavarantoimittajista mainostoimistoihin.

Koronan kaltainen kriisi iskee yrittäjiin monelta taholta:

  1. Valtio rajoittaa toimintaa kehottamalla sulkemaan ovet
  2. Valtavat lomautukset vaikuttavat kuluttajien ostovoimaan
  3. Epätietoisuus poikkeustilan kestosta vaikeuttaa suunnitelmien tekemistä
  4. Huoli omasta ja muiden terveydestä punnitaan samalla vaa’alla toimeentulon kanssa
  5. Kehotus pysyä kotona pitää asiakkaat poissa

Miten järjestää talous kriisiaikana?

Taloudellisiin haasteisiin saa apua yritysrahoituksesta, jolla voi rahoittaa akuutit menot ja pitää perustoiminnot yllä. Esimerkiksi Saldon Yrityslaina on vakuudeton laina, jonka voi saada suhteellisen nopeasti yrityksen käyttöön. Kun lainalle saa pitkän ja joustavan maksuajan se voi kantaa kriisissä, varsinkin niissä tapauksissa, kun yrityksen talous on ennen kriisiä ollut terve.

Olemassa oleviin lainoihin voi näinä aikoina neuvotella joustoa. Useimmat rahoituslaitokset tarjoavat yrittäjille lyhennysvapaita eli lainasta maksetaan vain korkojen ja kulujen osuus.

Samoin oman lainakumppanin kanssa voi neuvotella muista maksuaikajoustoista. Tällä hetkellä kaikilla talouden toimijoilla on kuitenkin sama tavoite eli pitää mahdollisimmat monet yritykset toimintakelpoisina ja valmiina palaamaan toimintaan, kun kriisi hellittää.

Valtio tarjoaa yrittäjille kriisiajan tukea, jota voi hakea Ely-keskukselta tai Business Finlandilta riippuen yrityksen koosta. Pienyrittäjät voivat kääntyä Ely-keskuksen puoleen. Yksinyrittäjät voivat hakea kunnan toimintatukea huhtikuun puolesta välistä lukien. Tuen suuruus on 2000 €.

Pankit ja Finnvera toimivat yhteistyössä myöntämällä yrityksille vakuudellisia lainoja. Finnveralta voi saada takauksen 80 %:iin saakka, mutta loput 20 % täytyy yrittäjän voida taata itse.

Kriisin selättämiseen vaaditaan luovuutta

Rahoituksen lisäksi Koronan kaltaisen kokonaisvaltaisen kriisin selättämiseen vaaditaan luovuutta. Kun perinteiset liiketoimet ovat mahdottomia, varsinkin kivijalassa toimivilta pieniltä yrityksiltä kysytään muuntautumiskykyä ja halua astua jopa oman toimialan ulkoreunoille.

Jos asiakkaat eivät pääse fyysisesti kauppaan, on kauppa tuotava tavalla tai toisella asiakkaan luokse. Tämä on saanut esimerkiksi monet liikuntapalveluita tuottavat yritykset siirtämään palvelunsa verkkoon ja tarjoamaan moderneja streamaus-palveluita. Ihmisillä on paljon aikaa kotona, joten mikäs sen parempaa kuin tuhlata aika liikkumalla kotioloissa turvallisesti.

Toinen luovan toiminnan esimerkki löytyy pienpanimoiden toiminnasta. Käsidesi on tänä aikana lähes kullanarvoista eikä se riitä millään meille kaikille. Pienpanimot ovatkin ryhtyneet valmistamaan alkoholin sijaan tai ohella käsidesiä.

Luovat ratkaisut toimivat tietysti aloilla, joilla toiminnan muokkaaminen on mahdollista. Mutta ehkä nykyisen kaltainen kriisi valmistaa meitä ajattelemaan jatkossakin sen kuuluisan laatikon ulkopuolella.

Nykyinen kriisi on toisaalta pakottanut yritykset myös entistä tiiviimpään yhteistyöhön ja osittain omien toimialojen yli. Monet pyrkivät pysymään liikkeessä ja toiminnassa, vaikka varsinaista suoraa tuloa siitä ei syntyisi. Yhteistyö ja uudet toimintamallit voivat auttaa jaksamaan poikkeustilanteessa ja poikia uusia mahdollisuuksia kriisin lauettua.