OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Vappuun valmistautuminen on hyvä aloittaa ajoissa – Instagramin parhaat vappuvinkit

Tänä vuonna ei perinteistä vappua pääse viettämään isolla porukalla, mutta se ei tarkoita etteikö vappua voisi silti juhlia. Nyt on mitä mainioin tilaisuus lähteä vappubrunssille omaan olkkariin! Vappuun valmistautuminen kannattaa aloittaa ajoissa, siman valmistumisessa menee noin viikko. Kokosimme Instagramista parhaat vappuun valmistautumisvinkit.

Perinteiseen vappubrunssiin kuuluvat tietysti sima, munkit, tippaleivät, perunasalaatti ja nakit. Kotivapussa on parasta se, ettei tarvitse ajatella kuin oman perheen mieltymyksiä ja niinpä vappu saa tänä vuonna maistua juuri siltä, miltä itse haluaa.

TUNNELMA – Vapputunnelmaa kotiin saa jo pienilläkin muutoksilla. Ilmapallot, serpentiini, kukat, brunssipöytä. Tai miten olisi itse tehdyt vappuhyrrät, kuten kaikkipaketissa -tili ohjeistaa.

SIMA – Siman valmistaminen kestää muutamasta päivästä viikkoon, sillä sen pitää antaa käydä rauhassa. Valmistus on siitä huolimatta todella helppoa ja raaka-aineet edullisia. Kinuskikissan maustesima on herkullista! Perinteisen siman teossa onnistut sivuiltamme löytyvän Dansukkerin ohjeella.

MUNKIT – Perinteisten munkkien sijaan voi kokeilla myös erilaisia variaatioita. Perinneruokaaprkl -tililtä löytyvät pirteän oranssit porkkanakakkumunkit. Marja Hintikka taas tarjosi ohjeen gluteenittomiin ja kananmunattomiin munkkeihin. Jos perinteiset munkit eivät maistu, niin yhteishyva -tililtä löytyy ihana vaihtoehto – espanjalaiset churrot.

View this post on Instagram

Vappu meni ja meidän loistavasti onnistuneista gluteenittomista ja kananmunattomista vappumunkeista allergisten pikkujuhlijoiden iloksi tuli niin paljon kyselyjä, että tässäpä resepti. ? . Kauhukuva gluteenittomista ja munattomasta leivonnaisesta on kova mauton koppura, mutta nämä olivat pehmeän kuohkeita ja suussa sulavia. Kaksi salaisuutta: useamman eri gluteenittoman jauholaadun sekoittaminen ja psylliym. . . Resepti olkaa hyvät: 2 1/2dl kädenlämpöistä maitoa 1/2 palaa hiivaa (25g) 2 tl psylliumia 3/4 tl suolaa 1 1/2 dl vaaleaa/fariini- tai intiaanisokeria 2 tl vaniljasokeria 1, 5 tl kardemummaa n. 6-8 dl gluteenittomia jauhoja (vaalea gluteeniton jauhoseos, peruna, riisi, maissijauho, esim. 4dl vaaleaa seosta+2dl riisijauhoa + 1dl perunajauhoa) 100 g voita 1 1/2 l kookosöljyä/rypsiöljyä tai 1pkt kookosrasvaa paistamiseen . Leivo munkit huoneenlämpöisistä aineksista. Lämmitä maito (37–40°) ja murenna hiiva joukkoon. Lisää psyllium hyvin sekoittaen ja anna turvota 5–10 minuuttia. Sekoita suola, mieleisesi sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma joukkoon. Lisää ensin hiukan yli puolet jauhoista puuhaarukalla/yleiskoneella vatkaten ja jatka vatkaamista pari minuuttia. Lisää puoliksi sulanut voi sekä loput jauhot vähitellen hyvin sekoittaen joukkoon. Vaivaa taikinaa käsin/koneella kunnes se alkaa irrota taikinakulhon reunoista eikä tartu enää paljon sormiin. Taikinan on oltava pehmeää ja kevyesti kimmoisaa. (Huom! Gluteenittomat jauhot vaihtelevat valmistajasta riippuen, joten tee loppujauhojen lisäys erissä saadaksesi sopivan taikinan.) Ripottele työpöydälle ohut kerros perunajauhoa. Kumoa taikina ja pyörittele kunnolla jauhotetuilla käsillä parikymmentä pullaa. Peitä munkit liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 30–40 minuuttia. Sulje liesituuletin. Kuumenna öljy rautapadassa 170–180 asteeseen. Kokeile sopiva kuumuus puisella varrastikulla: öljy on kuumennut kun pistät tikun pään padan pohjaan ja se kuplii. Kuumenna ensin ja pidä paistaessa hellaa noin puolella teholla. Paista munkit upporasvassa, käännä paiston puolivälissä. Nosta munkit keittiöpihdeillä tai kahden haarukan avulla ensin hetkeksi talousparin päälle ja pyörittele sitten sokerissa. ?

A post shared by Marja Hintikka (@marjahintikka) on

BRUNSSI – Brunssin voi koota omista lemppareistaan, vain taivas on ideoiden suhteen rajana. Instagram on pullollaan erilaisia vinkkejä. Miltäs kuulostaisi vappuhodarit tai minttupesto-perunasalaatti? Vai olisiko tänä vuonna vappu vegaaninen?

View this post on Instagram

Vappuhodarit???

A post shared by ???? ????????? (@anniblomqvis) on

Jos haluaa helpottaa vapun järjestelemisen työtaakkaa, niin tarjoaa moni ravintola vappubrussi-kasseja. Nyt on myös täydellinen hetki tukea paikallista yrittäjää ja nauttia herkullinen ravintolabrussi kotona.