OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Hallitus kielsi kesän festivaalit – Miksei kaikkia ole vielä peruttu?

Hallitus on linjannut keskiviikkona 22.4., että yli 500 hengen yleisötapahtumien kielto jatkuu ainakin heinäkuun loppuun asti. Yksittäisiä peruutuksia ennen tätä tietoa on tullut jo aiemmin, esimerkiksi Espoon Puistoblues ja Ruisrock ovat kertoneet siirtävänsä tapahtumat ensivuodelle. Osa festivaaleista on kuitenkin pidättäytynyt perumasta tapahtumiaan ja kieltäytynyt palauttamasta asiakkaiden lippuja, ainakin toistaiseksi.

Suurimman osuman ja tappiot kiellosta ottavat todennäköisimmin tapahtumat, joiden oli tarkoitus tapahtua aivan kesän alussa, sillä mitä lähempänä tieto peruuntumisesta tulee, sitä enemmän järjestelyistä on ehtinyt syntyä työkuluja, tilausvelvoitteita ja sitoumuksia.

Tällä hetkellä elokuun jälkeisiä festareita, eli ”turvassa” olevia tapahtumia on esimerkiksi Blockfest, Dark River, Flow, sekä jo aiemmin syksylle siirtyneet Saaristo Open sekä Turun Kesärauha. Nämäkään tapahtumat eivät ole taattuja ja loppukesän ja syksyn tilanteesta hallitus tiedottaa uudestaan kesäkuussa.

Kielletylle ajalle ajoittuvat Provinssi ja Rockfest ovat kommentoineet päätöstä omilla somekanavillaan tavalla, joka on kerännyt useilta osallistujilta negatiivista palautetta turhan toivon antamisesta ja palautusten vitkuttelusta.

https://www.facebook.com/therockfestfi/posts/3456777124336780:0
https://www.facebook.com/Provinssifestival/posts/10158315119212148

Esimerkiksi Rockfest eli ole vielä perunut tapahtumaa ollenkaan, vaan kommentoi sosiaalisessa mediassa ”odottavansa velvoittavaa määräystä viranomaisilta” sekä kommenttikentässä rahojen palautukseen koskevaan kyselyyn vastaten seuraavasti:

”Viranomaisen (AVI) velvoittavan määräyksen jälkeen, tapahtuman peruuntuessa viranomaisen määräyksestä lipunostaneet saavat rahansa takaisin tai voivat vaihtoehtoisesti halutessaan käyttää lipun 2021.”

Syy tähän on yksinkertaisuudessaan se, että aluehallintoviraston antaessa viimeisen niittinsä kesän tapahtumien perumiseen, on festivaaleilla parempi asema periä korvauksia tappiostaan vakuutusyhtiöltä ja vapautua velvoitteistaan. Mikäli tapahtuma perutaan ennen viranomaispäätöstä, vastuun kantaa festivaalin järjestäjä yksin, sekä sopimusteknisistä syistä artisteilla sekä tapahtumaan töihin saapuvilla on oikeus vaatia luvattuja palkkioita ja maksuja sopimusrikkomuksen uhalla festareilta. Näillä toimilla tapahtumat välttävät hyvinkin todennäköiset konkurssit ja vararikot.