OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Uudenlainen Instagram-huijaus vetoaa ihmisten turhamaisuuteen ja hyväuskoisuuteen

Silloin tällöin raportoimme erilaisista huijauksista, joilla pyritään saamaan hyväuskoisilta ihmisiltä rahaa, oli kyseessä sitten tekstiviestihuijaus tai esimerkiksi Fazerin nimissä lähetetty sähköpostihuijaus.

Nyt kansainvälisillä huijarimarkkinoilla ollaan isketty kultasuoneen, jossa Instagramissa kasvua ja seuraajia keräävät tilit ovat nyt tulilinjalla. Uudessa Instagram-huijauksessa käyttäjälle lähetetään sähköpostiviesti Chic NYC Runway-nimisestä yrityksestä, jota edustaa Global Influencer Agency. Sähköposteja on tullut muun muassa henkilöiltä Allie K, Runway & Influencer Director ja Jody Y, Runway & Influencer Director.

Kuvkaappaus sähköpostista

Lähtökohtaisesti sähköposti vaikuttaa olevan melko tavallinen yhteydenotto, jossa haetaan heidän edustamalleen yritykselle brändilähettiläitä. Brändilähettiläät ovat henkilöitä, jotka edustavat jotain tiettyä brändiä, esimerkiksi vaatemerkkiä tai virvoitusjuomaa.

Kuvakaappaus sähköpostista

Englanninkielinen viesti kertoo, että yrityksen edustaja on nähnyt Instagram-tilisi ja he etsivät nyt brändilähettiläitä. Viestissä kysytään selkeästi, oletko kiinnostunut ja pyytävät vastaamaan sähköpostiin, mikäli kiinnostusta löytyy.

Viestejä on lähetetty ympäri maailmaa ja moni onkin siihen vastannut. Kiinnostuneille henkilöille lähetetään alennuskoodi, joilla he pystyvät tilaamaan yrityksen verkkokaupasta jopa 75% alennuksella tuotteita. Alennuskoodi toimii ja nyt jopa 400 dollaria maksava laukku onkin enää alle satasen. Vaikuttaa hyvältä diililtä! Samaan aikaan kyseistä laukkua, tismalleen samoilla kuvilla myydään AliExpressissä 35 dollarilla. Tuotteet sivuilla vaihtuvat tiuhaan tahtiin.

Kuvakaappaus Chic NYC Runwayn verkkokaupasta
Kuvakaappaus AliExpressin sivuilta, jossa sama laukku samoilla kuvilla myynnissä murto-osalla siitä hinnasta, mitä Chic NYC Runway tarjoaa.

Tähän mennessä huijausta ei kuitenkaan ole tapahtunut. Yrityksestä kerrotaan, että kun tuote saapuu, muistathan tägätä heidät ja muutamia muita tilejä, niin pääset todennäköisesti esille Instagram-tilillä, jossa jopa satoja tuhansia seuraajia. Brändilähettilään tulee siis ostaa itse tuote, sen jälkeen kuvata se ja laittaa se omalle IG-tililleen. Tähän mennessä ilmeisesti tämä on monelle sopinutkin, sillä näyttäisi siltä, että @chicnyc-tiliä onkin tägätty jopa yli tuhanteen kuvaan.

Parasta tässä on se, että tämä kaikki on laillista. Ketään ei velvoiteta tekemään mitään, saat itse päättää, haluatko ostaa “kalliita” laukkuja ja se, että tägäät muita tilejä omissa kuvissasi, on täysin sallittua. Sinänsä mielenkiintoista tästä tekee sen, että yhtäkään muuta Instagram-tiliä ei kuitenkaan näy @chicnyc-tilillä ja kun aihetta googlettaa enemmän, sana scam tulee yhä usein esille – Instagram-käyttäjät eivät saakaan sitä luvattua näkyvyyttä ja kuuluisuutta. Laitonta tämä ei kuitenkaan ole, mutta monet Instagram-käyttäjät ovat ehtineet tilata ylihinnoiteltuja tuotteita.

Huijaus on noussut kuitenkin uudelle tasolle, sillä tuotteet eivät koskaan edes saavuta tilaajia. Nyt netti on täyttymässä vihaisista brändilähettiläistä, jotka eivät ole saaneet tilattuja laukkuja, vaikka rahat ovat menneet. Tämä taas on rikos ja on mielenkiintoista nähdä, joutuvatko Chic NYC Runwayn omistajat vastuuseen.

Suosittelemme OHO Live TV:n puolelta välttämään Chic NYC Runway-nimistä verkkokauppaa ja mikäli pidät jostain heidän tuotteestaan, tilaa se AliExpressiltä. Saat sen ensinnäkin halvemmalla ja todennäköisemmin tuote tulee perille asti.

Haluatko tietää huijauksista jatkossakin? Liity OHO Live TV:n uutiskirjeen, eli OHOPostin tilaajaksi, niin saat tiedot uusista huijausaiheisista uutisistamme!