OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Avoimesta ikkunasta putoaminen voi aiheuttaa kissalle vakavia vammoja

Kissanomistajana on tärkeää huolehtia, että kodin ikkunat ja mahdollinen parveke ovat kissaystävälliset eli kissa ei pääse karkaamaan tai putoamaan niistä. Pienikin pudotus voi aiheuttaa kissalle vammoja. Agria Eläinvakuutus antaa vinkkejä miten ikkunoista ja parvekkeesta saa mahdollisimman turvalliset kissalle.

Vaarallinen pudotus

Yleinen harhaluulo on, että kissa putoaa aina jaloilleen ja selviää mistä tahansa pudotuksesta.

Kissat putoavatkin kyllä useimmiten jaloilleen, mutta se ei tarkoita, että ne selviäisivät putouksesta vammoitta. Pienikin pudotus voi olla kissalle vaarallinen ja pudotuksen aiheuttamat vammat voivat olla hyvinkin vakavia ja niistä toipuminen voi kestää kauan. Pahimmassa tapauksessa vammat voivat olla niin vakavia, että kissa joudutaan lopettamaan.

Yleisiä vaurioita ovat eturaajojen ja leuan murtumat sekä vakavat maksan, pernan ja pallean vauriot. Myös kissan keuhkot ja virtsarakko saattavat puhjeta pudotuksessa. Eli vaikka kissalla ei näkyisi mitään vaurioita, sillä voi olla sisäisiä ja vakaviakin vammoja.

Ikkunalukko tai -verkko

Useimmin avoinna olevat ikkunat kannattaa verkottaa tai hankkia niihin ikkunalukko, jotta kissa ei pääse ulos. Joissain ikkunoissa on lukitusmekanismi valmiina, eli ikkunan voi lukita auki tietyn verran eikä kissa saa itse ikkunaa avattua enempää.

Huomioithan, että kissat mahtuvat hyvinkin pienistä koloista, eli pieniinkin ikkunoihin kannattaa asentaa verkko tai ikkunalukko. Ikkunaa kannattaa aina avata mieluummin hieman liian vähän kuin liikaa.

Lasitettu tai verkotettu parveke

Kissalle turvallisin parveke on lasitettu tai verkotettu. Verkotus kannattaa tehdä huolellisesti ja sopivan vahvasta verkosta, sillä seikkailunhaluinen kissa saattaa tarkkailun lisäksi kiipeillä verkkoa pitkin.

Jos lasitetun parvekkeen ikkunoita pidetään auki, niihin kannattaa hankkia ikkunalukko, jotta ne avautuvat vain vähän eikä kissa pääse livahtamaan ikkunasta ulos – tai pitää ikkunat suljettuna aina kissan ollessa parvekkeella.

Pienikin pudotus voi olla vaarallinen

Katutasolla olevalta ikkunalta tai parvekkeelta pudotus maahan ei ole iso, mutta kissa voi silti satuttaa itsensä, jos se tippuu tai hyppää alas.

Lisäksi kissa voi joutua vaaratilanteeseen päästyään maahan. Parvekkeelta karannut kissa voi esimerkiksi jäädä auton alle, syödä jotain sopimatonta tai joutua kissatappeluun.

Leikkaamaton naaraskissa voi pudottuaan tai karkumatkalla tulla tiineeksi, jos lähistöllä liikkuu leikkaamattomia kolleja. Uroskissa puolestaan saattaa astua lähialueella liikkuvan naaraskissan ja aiheuttaa ei-toivotun pentueen.

Kissaa ei kannata päästää myöskään terassille tai pihalle vapaana. Jos kissa on utelias ja tutkisi mielellään pihapiiriä, kissalle kannattaa hankkia valjaat ja hihna, jotta kissa pääsee ulkoilemaan turvallisesti. Rauhallinenkin kissa saattaa karata kotipihaltaan ilman valjaita, esimerkiksi linnun tai jyrsijän perään tai pelästyttyään jotain.

Jos kissasi putoaa parvekkeelta tai ikkunasta:

  • Tutki kissan vointi: onko kissalla näkyviä haavoja, aristaako kissa jotain ruumiinosaa, tai ontuuko kissa?
  • Vie kissa eläinlääkäriin tutkittavaksi. Osa vammoista voi olla sisäisiä ja alkaa oireilla vasta hetken kuluttua, eli vaikka kissa näyttäisi voivan hyvin pudotuksen jälkeen, sillä saattaa olla jotain vammoja.

Kissa kannattaa tunnistusmerkitä

Sisäkissakin kannattaa tunnistusmerkitä, jotta se voidaan palauttaa omistajansa luo mahdollisimman pian, jos se pääsee karkaamaan tai putoaa ulos. Tunnistusmerkinnän avulla kissan omistajan tiedot löytyvät rekisteristä ja omistajaan voidaan ottaa yhteyttä kissan löydyttyä.