OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Johann Friedrich Seupel. A Fight. 1786. Sagadi Forest Museum

Aina vierellämme -näyttely kuvaa ihmisten ja lemmikkieläinten suhdetta

Lauantaina 26.9. Kadriorgin taidemuseossa avataan näyttely Aina vierellämme. Kissat ja koirat 1500–1800-luvun taiteessa. Se käsittelee eläinten ja ihmisten välisiä suhteita kolmella vuosisadalla. Näyttelyssä esillä olevat teokset kertovat ihmisten ja lemmikkieläinten suhteen kuvaamisesta taiteen keinoin.

”Kissat ja koirat ovat eläneet ihmisen vierellä tuhansia vuosia ja innoittaneet taiteilijoita yhä uudelleen. Nykyään kissa ja koira ovat ihmisille ennen kaikkea lemmikkejä ja karvaisia ystäviä, mutta vanhemmassa taiteessa ne olivat usein uskonnollisia symboleja, hyveiden ja paheiden vertauskuvia, vallan ja säädyn ilmentäjiä, miehisyyden ja naisellisuuden rakennusvälineitä. Kissaa ja koiraa kuvaavien taideteosten kautta tutkitaan ennen kaikkea ihmistä itseään, hänen suhtautumistaan eläimiin ja käyttäytymistään eläinten kanssa”, kuraattori Tiina-Mall Kreem selostaa näyttelyn sisältöä.

Aikakauden kulttuurisista käsityksistä riippuen kissat ja koirat voivat olla taiteessa sekä positiivisia että negatiivisia sankareita. Usein kissat ja koirat on asetettu vastakkain, kuvattu vihollisina, tai niiden kautta on ilmennetty monimutkaisia ihmissuhteita. Kissat ja koirat voivat olla sekä pää- että sivuhenkilöitä, mutta niiden läsnäolo ja merkitys ovat kiistattomia ja pohtimisen arvoisia. Näyttely keskittyy kissojen ja koirien kuvaamiseen läpi vuosisatojen ja heijastaa samalla ihmisten ja lemmikkien ajan myötä muuttuvia suhteita.

Näyttelyssä esillä oleva työt ovat peräisin Viron taidemuseosta, Fr. R. Kreutzwaldin kotimuseosta, Järvamaan museosta, Narvan museosta, Sagadin metsämuseosta, Tallinnan Pyhän Hengen kirkosta, Tarton yliopiston kirjastosta, yksityiskokoelmista, Suomen kansallisgalleriasta ja Latvian kansallisesta taidemuseosta. Myös Eremitaašin oli tarkoitus osallistua hankkeeseen, mutta se valitettavasti osoittautui COVID-19-pandemian vuoksi mahdottomaksi. Sen vuoksi Eremitaašin työt ovat näyttelyssä esillä poikkeuksellisesti taidejäljennöksinä avaamassa katsojille ja aiheen vivahteikkuutta ja taidehistoriallista näkökulmaa aiheeseen.

Näyttelyyn liittyy samanniminen näyttelyjulkaisu, lasten ääniopas Muki ja Miisu näyttelysalissa (viroksi ja venäjäksi) sekä Muki ja Miisu ajaaugus (Muki ja Miisu aikamatkalla) sekä laaja kasvatusohjelma, johon kuuluu näyttelyä varten tehty taidehistorian lyhytkurssi Kissat, koirat ja taiteilijat sekä Lauantaiakatemian luentosarja.

Näyttelyn kuraattorit: Anu Allikvee, Tiina-Mall Kreem, Anu Mänd (Tallinnan yliopisto)

Näyttely on esillä 26.9.2020–28.2.2021.