OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Onko Bitcoin edelleen järkevä sijoituskohde?

Bitcoin on maailman suurin ja tunnetuin kryptovaluutta, joka sai vuonna 2017 paljon palstatilaa Suomen mediassa kurssin noustessa kaikkien aikojen huippulukemiin. Tämän jälkeen lööpit valtamediassa ovat olleet melko vähäisiä – ja usein esittäneet Bitcoinin varsin ikävässä valossa, kuten rikollisten käyttämänä vaihdonvälineenä.

Huolimatta Bitcoinin hiljaiselosta suomalaismedioissa, tapahtuu kryptovaluuttamaailmassa jatkuvasti paljon. Bitcoin porskuttaa edelleen varsin vahvana, muodostaen noin 60% markkinaosuuden kaikista maailman kryptovaluutoista. Muita tunnettuja kryptovaluuttoja ovat muun muassa Ethereum, Litecoin, XRP sekä Binance Coin.

Vuonna 2020 Bitcoinin kurssi on käynyt koronaepidemian aiheuttaman notkahduksen myötä varsin matalalla, nousten loppuvuotta kohden positiivisten kryptovaluuttauutisten myötä yli kaksinkertaiseksi kevääseen nähden. Toukokuussa toteutetun louhintapalkkioiden puolittamisen johdosta moni odottaa kurssin jatkavan nousuaan myös seuraavien kuukausien aikana.

Tällä hetkellä moni kryptovaluuttojen suhteen valveutunut pohtii, kannattaako Bitcoiniin edelleen sijoittaa. Tunnetusti kryptovaluuttojen arvonvaihtelut voivat olla todella suuria, minkä ansiosta kryptovaluuttoihin sijoittamalla voi tienata helposti paljon – ja vastaavasti hävitä nopeasti paljon. Onko Bitcoin siis edelleen järkevä sijoituskohde, vai joko parhaiden sijoituspaikkojen juna meni?

Bitcoinin vuoden 2020 tapahtumat – kurssin notkahdus ja halving

Vuosi 2020 on ollut sijoitusmielessä hyvin mielenkiintoinen niin perinteisen osakesijoittamisen kuin kryptovaluuttojen saralla. Keväällä alkanut koronaepidemia aiheutti osakekursseissa maailmanlaajuisen notkahduksen ja myös kryptovaluuttojen arvo romahti hetkessä. Elpyminen alkoi kuitenkin hyvin nopeasti, ja pari kuukautta notkahduksen jälkeen monien pörssiosakkeiden sekä kryptovaluuttojen arvo oli noussut jopa notkahdusta edeltävää tasoa korkeammalle.

Bitcoinin arvo on ainakin toistaiseksi seurannut pitkälti osakemarkkinoiden muutoksia. Syy tähän on hyvin yksinkertainen – pörssikurssien laskiessa sijoittajat kotiuttavat varojaan turvaan, olivatpa kyseessä kryptovaluutat tai perinteiset osakkeet. Monet Bitcoin-asiantuntijat kuitenkin uskovat, että jatkossa Bitcoinin arvot tulevat yhä vähemmän myötäilemään osakepörssien tapahtumia.

Toukokuussa 2020 Bitcoin-maailmassa tapahtui neljän vuoden välein toteutuva ’Bitcoin halving’, eli louhintapalkkioiden puoliintuminen. Tämä Bitcoinin ohjelmakoodiin upotettu mekaniikka toteutuu aina 210,000 lohkon välein, ja toimenpiteen tarkoituksena on puolittaa inflaatiota – toimia siis päinvastoin verrattuna perinteisiin dollarin ja euron kaltaisiin valuuttoihin.

Halvingin on perinteisesti odotettu nostavan Bitcoinin arvoa, sillä uusia Bitcoineja tulee markkinoille puolet aikaisempaa vähemmän. Markkinoille tuleva myyntipaine tippuu puolta pienemmäksi, mikä taasen johtaa kurssin nousuun – sillä oletuksella, että Bitcoinin kysyntä jatkaa tasaista kasvuaan. Halving myös vähentää Bitcoin-louhintafarmien lukumäärää olennaisesti, sillä louhinta on yhä kannattamattomampaa.

Historian valossa tarkasteltuna halving on nostanut Bitcoinin arvoa, mutta muutos ei ole tapahtunut välittömästi louhintapalkkioiden puoliintumisen yhteydessä. Bitcoinin arvon kaksi edellistä huippulukemaa on nähty noin 30 kuukautta halvingin jälkeen.

Iso kuva – suuria uutisia kryptovaluuttarintamalla

Halvingin lisäksi Bitcoin-maailmassa on kuultu etenkin vuoden 2020 loppupuolella lukuisia uutisia, jotka omalta osaltaan ovat pönkittäneet sijoittajien uskoa Bitcoinia ja sen arvonnousua kohtaan.

Yksi vuoden 2020 kohutuimmista kryptovaluuttauutisista oli, kun maksupalvelu PayPal ilmoitti ottavansa kryptovaluutat osaksi valuuttavalikoimaansa. Jatkossa palvelun yli 300 miljoonaa käyttäjää voivat ostaa, omistaa ja myydä PayPal-lompakkonsa kautta kryptovaluuttoja. Tämä luonnollisesti tuo Bitcoinin kaltaiset kryptovaluutat yhä helpommin kuluttajien saataville, jolloin myös niiden kysyntä saattaa kasvaa huomattavasti.

Yksi suurista uutisista oli Singaporen suurimman DBS-pankin ilmoitus julkaista oma kryptovaluuttapörssinsä. Pörssissä voi ensi alkuun käydä kauppaa viidellä suurella kryptovaluutalla, joita ovat Bitcoin, Ether, XRP, Bitcoin Cash sekä Ethereum Classic. Singapore pankkeineen on suhtautunut kryptovaluuttoihin alusta asti suurella mielenkiinnolla.

Mielenkiintoista tarinaa kryptovaluuttojen leviämisestä ympäri maailman kielii myös muun muassa se, että Saksassa jo yli 40 pankkia on hakenut lupaa kryptovaluuttojen käsittelyyn, Samsungin uusissa S20-puhelimissa on sisäänrakennettu kryptolompakko ja maksujätti Visa rekrytoi aktiivisesti Bitcoinin ja Etherin kaltaisten kryptovaluuttojen osaajia töihin.

Edellä mainittujen kaltaiset uutiset eivät välttämättä vaikuta hetkellistä pomppua suuremmin Bitcoinin kurssiin, mutta ne kertovat yhä useampien suurten toimijoiden panostavan kryptovaluuttoihin ja osoittavat merkkejä halusta tarjota kryptovaluuttapalveluita.

Onko Bitcoin tulevaisuuden valuutta?

Bitcoinin perusidea on hyvin yksinkertainen, vaikka lohkoketjuteknologian ja erikoisten termien ymmärtäminen saattaakin ensikertalaisesta tuntua hankalalta. Kryptovaluuttojen ymmärtäminen ja valuutan hankkiminen vaatii huolellista perehtymistä.

Lyhyesti ja ytimekkäästi Bitcoinin tarkoitus on toimia toisin, kuin perinteisten valuuttojen – Bitcoineja ei koskaan tule olemaan määräänsä enempää, minkä vuoksi valuutta ei voi dollarin ja euron kaltaisten fiat-valuuttojen tavoin kärsiä inflaatiosta. Perinteiset valuutat kärsivät inflaatiosta, eli menettävät arvoaan, koska rahaa tehdään jatkuvasti lisää. Mitä enemmän rahaa maailmassa on, sitä pienempi on myös sen arvo.

Bitcoin on rahoituslaitoksista riippumaton valuuttajärjestelmä, jonka arvo määräytyy ainoastaan kysynnän mukaan. Kun kaikki 21 miljoonaa Bitcoin-kolikkoa ovat lopulta louhittu, ei kolikoita enää ilmesty lisää. Moni haluaakin ajatella Bitcoinin ja muut kryptovaluutat tulevaisuuden valuuttana, jota valtioiden rahoituslaitokset eivät voisi säännellä.

Vielä tällä hetkellä Bitcoin on kuitenkin lähinnä sijoituskohde, joskin myös maksaminen Bitcoin-kolikoilla on yhä useampien palveluiden avulla mahdollista. Esimerkiksi maksupalvelu-Revolut mahdollistaa korttimaksujen tekemisen suoraan palvelussa olevalta kryptovaluuttatililtä, ja lukuisista suurista kaupungeista löytyy myös Bitcoin-käteisautomaatteja.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on aina riski

Bitcoin-sijoittajien yleinen mielipide tuntuu olevan, että Bitcoin on arvonsa puolesta vielä täysin lähtökuopissaan, ja kaikista suurimmat kurssinousut ovat vasta edessä. Tasaiseen tahtiin julkaistavat uutiset tunnettujen suursijoittajien sijoituksista kryptovaluuttoihin saavat myös tavallisen piensijoittajan miettimään, kannattaisiko Bitcoinia ostaa muhkeiden tulojen toivossa.

Ennen sijoittamista on kuitenkin todella tärkeää ymmärtää, että muutokset Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen arvossa voivat olla valtavia. Bitcoinin arvo saattaa muuttua jopa tuhansilla dollareilla päivässä, niin ylös-, kuin alaspäin. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että tekemänsä sijoituksen voi huonolla tuurilla menettää nopeasti.

Kokonaiskuvaa tarkasteltaessa on kuitenkin hyvin mahdollista, että Bitcoinin tarina on vasta alussa. Omalle budjetilleen sopiva sijoitus valuuttaan saattaa olla kannattavaa, kunhan tiedostaa mahdolliset riskit.

Bitcoiniin, tai mihin tahansa muihinkaan kryptovaluuttoihin ei tule koskaan sijoittaa rahaa, mitä ei ole varaa menettää. Huolellisesta perehtymisestä ja markkinoiden seuraamisesta voi olla hyötyä tappioiden minimoimisessa, mutta Bitcoinin korkea riski on aina syytä pitää mielessä.