OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Puristetut appelsiinit jäätelöksi – Suomen Jäätelön ja K-ryhmän yhteistyön uusin innovaatio hyödyntää herkullista hukkaa

Suomen Jäätelön ja K-ruokakaupan yhdessä ideoima kierrätysappelsiinijäätelö, ABBELSIINIJÄÄMÄ, on pian saatavissa K-ruokakaupoista. Abbelsiinijäämä-appelsiinijäätelö on jatkoa viime keväiseen kehitysyhteistyöhön, jonka tuloksena syntyi ensimmäinen ylijäämähedelmäjäätelö Bananasajäämä.

Abbelsiinijäämä on perinteinen lisäaineeton ja laktoositon maitoon valmistettu hedelmäjäätelö niille, jotka välillä kaipaavat suomenkarjan maidon samettista kosketusta. Ja koska appelsiinista hyödynnetään myös monta kertaa mehua ravintorikkaampi kuoriosa, on jäätelössä runsaasti antioksidantteja.Tuotteen pääraaka-aineena toimii K-ruokakauppojen appelsiinimehun puristuksessa ylijäämät aromaattiset ja ravinteikkaat appelsiinit, jotka muutoin menisivät suoraan hävikkiin. Ne keräillään K-ruokakaupoista ja kuljetetaan biokaasuautoilla Suomen Jäätelön tehtaalle. Appelsiinit pestään, keitetään, tehdään jäätelöksi ja pakataan 400 gramman kartonkirasioihin. Kokonaisista appelsiineista lähtevät eteeriset öljyt antavat jäätelölle sen ainutlaatuisen parfyymisen aromin.

Kauppiailla on tämänkin jäätelön kehittelyssä ollut keskeinen rooli. Suomen Jäätelön jäätelöräätäli Petri Laukontaus kertoo tuotekehityksen alkusysäyksen syntyneen, kun K-Supermarket Lasihytin kauppias Eki Zaiedman mietti ääneen: ”on se ihme, mikä määrä appelsiinia jää hyödyntämättä tuoremehupuristuksen jälkeen. Ja vielä parhaat palat”. Lasihytissä on Suomen ainoa jäähdytetty appelsiininpuristin, jossa pystyy konkreettisesti näkemään kertyvien appelsiinien valtavan määrän. Herättäähän se ihmetystä niin maallikossa kuin kauppiaassakin. Tuotekehitykseen on osallistunut myös viime keväänä kehitellyn Bananasajäämän idean isä K-Supermarket Redin kauppias Teemu Tikkala.

Yhteen litraan puristettua appelsiinimehua menee noin kaksi kiloa appelsiineja, joten ylijäämääkin syntyy.

”On upeata, jos pystymme edes osan hyödyntämään jäätelön raaka-aineena”, toteaa tuotekehityksessä mukana ollut K-ryhmän päivittäistavaratoimialan ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoski.

”Asiakkaamme ovat olleet erittäin kiinnostuneita hävikistä valmistetuista tuotteista, se koetaan konkreettiseksi ja helpoksi tavaksi osallistua hävikin vähentämiseen. Kun syntyy näin herkullisia tuotteita, en yhtään ihmettele, että tuotteet kiinnostavat”, jatkaa Lehmuskoski.

ABBELSIINIJÄÄMÄ-jäätelöllä Suomen Jäätelö ja K-ruokakaupat haluavat osaltaan edistää elintarvikehävikin minimoimista ja kantaa abbelsiininsa kekoon vastuullisen ruokakaupan puolesta. Tuote on laktoositon, gluteeniton, ei sisällä keinotekoisia aromi- eikä väriaineita ja on myös käsin tehty.