OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Ystävänpäivä lemmikin kanssa yhdessä herkutellen – katso vinkit terveelliseen tarjoiluehdotukseen

Käytä mielikuvitustasi ja suunnittele kaikkien aikojen ystävänpäivämenu lemmikillesi. Valitse raaka-aineiksi lemmikille tutut tuotteet, jolloin ystävänpäivän vietto sujuu ilman vatsavaivoja.

Lemmikit ovat yhä tärkeämpiä perheenjäseniä monelle lemmikinomistajalle, ja merkkipäivien viettäminen myös lemmikkien kanssa on monelle mieluisaa ajanvietettä. Monet lemmikinomistajat muistavat lemmikkiään syntymäpäivänä esimerkiksi nakkikakulla, mutta se saattaa kostautua lemmikin vatsavaivoina. Ystävänpäivän lähestyessä Musti ja Mirri kannustaa suunnittelemaan herkuttelun lemmikin lähtökohdista.

”Lemmikin vatsa menee helposti sekaisin mistä tahansa uudesta ruoasta, mutta ihmisille tarkoitetun ruoan sisältämä rasva on omiaan aiheuttamaan ripulia. Ihmisten ruokiin lisätään myös maun vuoksi suolaa, jota lemmikit eivät osaa kaivata. Suolasta tulee kova jano ja liika suola saattaa aiheuttaa jopa suolamyrkytyksen. Jos lemmikkiään haluaa muistaa juhlapäivänä, onnistunut ystävänpäivämenu syntyy lemmikille jo tutuista raaka-aineista, kohtuullisesta määrästä herkkuja ja kunnon kourallisesta mielikuvitusta”, kertoo lemmikkien ravitsemusneuvoja Emmi Heikkinen Mustista ja Mirristä.

Lemmikkikoirat ja -kissat syövät useimmiten joko nappula-, raaka- tai märkäruokaa. Tärkeintä tarjoiluehdotuksen suunnittelussa on aloittaa niistä raaka-aineista, joihin lemmikin vatsa on jo ehtinyt tottua. Jos lemmikinomistaja haluaa kokeilla jotain uutta esimerkiksi nappularuoan höysteenä, kannattaa raakaruokaan tottumattomalle lemmikille tarjota mieluummin kypsennettyä ruokaa.

”Lemmikeille voi myös leipoa vaikka keksejä. Tarvitset vain lemmikeille tarkoitettua jauhelihaa, jauhoa ja kananmunaa. Joissain resepteissä on käytetty vehnäjauhoa, mutta suosittelen korvaamaan sen mieluummin perunajauholla jos lemmikillä on ruoka-aineherkkyyksiä. Kananmuna toimii maukkaana sidonta-aineena, joka on lisäksi luonnollinen vaihtoehto lemmikin elimistölle. Valitse jauhelihoista lemmikillesi sopiva vaihtoehto. Ystävänpäiväteeman sopivat sydämenmuotoiset keksit, jotka loihdit käyttämällä sen muotoista piparkakku- tai pikkuleipämuottia. Pieni määrä lemmikille tarkoitettuja herkkuja koristeena kruunaa kokonaisuuden”, vinkkaa Heikkinen.  

Ystävänpäivää vietetään ensi sunnuntaina 14.2. Ota talteen Emmin resepti ystävänpäiväkekseistä ja herkuttele karvaisen ystäväsi kanssa:

Mustin ja Mirrin ystävänpäiväkeksit

500 grammaa jauhelihaa

1 kananmuna

3 rkl perunajauhoa

2 rkl pellavansiemenrouhetta

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna taikinan vetäytyä 10 minuuttia. Muotoile taikinasta piparkakku- tai pikkuleipämuotin avulla sydämenmuotoisia keksejä. Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia riippuen keksien paksuudesta. Koristele valmiit keksit lemmikille tutuilla namipaloilla ja tarjoile kohtuudella. Varmista, että lemmikilläsi on raikasta vettä saatavilla herkuttelun jälkeen. Säilytä loput keksit pakastimessa ja käytä niitä vaikka koulutus- tai lauantaiherkkuina.

Musti ja Mirri kutsuu lemmikinomistajat ympäri Suomen jakamaan parhaimmat herkutteluhetket lemmikin kanssa kuvan muodossa. Seuraa Instagramin kuvavirtaa tunnisteen #rakkauttaensipuraisulla perusteella.