OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tulppaani päihittää ruusun ystävänpäiväkukkana – vaaleanpunaisen rinnalle nousemassa muut punaisen sävyt

Ystävänpäivänä kukkamyynti K-ruokakaupoissa lähes kaksinkertaistuu ja parhaillaan sesongissa olevia kotimaisia tulppaaneja myydään lähes kolme kertaa enemmän kuin K-kauppojen suosituinta Reilun kaupan ruusua. Tulppaanien suosio on kasvattanut nippujen kokoa. Myös muut kukkakimput ovat päätyneet korona-aikana yhä useampaan ostokoriin: esimerkiksi leikkokukkakimppujen myynti on kehittynyt viime vuodesta 27 %. K:n myyntidata osoittaa mielenkiintoisia alueellisia eroja kukkamieltymyksissä. 

Ystävänpäivänä korostuvat perinteisesti punainen ja vaaleanpunainen kukkien väreinä, mutta rinnalle ovat nousemassa myös muut punaisen sävyt kuten tummanpunainen, lohenpunainen, persikka ja vaaleavioletti.  

”Helmikuun myydyin kukka on kotimainen tulppaani ja sesonki näkyy myös nipun koossa: suosituin on muhkea 25 tulppaanin nippu. Kasvava trendi on leikkokukkakimput, joiden valikoima ystävänpäivän tienoilla on hyvä. Saatavilla on useita erikokoisia punaisensävyisiä kimppuja, jotka sisältävät esimerkiksi erilaisia leikkokukkia kuten ruusuja, erilaisia krysanteemeja ja erilaisia leikkovihreitä. Kukkakimppujen värit elävät muutenkin aina sesonkien mukaan”, kertoo K-ryhmän päivittäistavaratoimialan kukkien osto- ja myyntipäällikkö Suvi Seppälä.  

Suomalaisten kukkainto vaihtelee eri puolilla Suomea 

K-ryhmän asiakasdata kertoo, että helmikuussa Uudellamaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla ostetaan suhteellisesti eniten tulppaaneita. Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Ahvenanmaalla tulppaaneja ostetaan vähiten. Helmikuussa ruusuja sen sijaan ostetaan suhteellisesti eniten Pohjois-Karjalassa, Ahvenanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla ja vähiten Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Lapissa.  

Kukkaostosten perusteella romanttisimmat suomalaiset asuvat Keski-Pohjanmaalla, siellä ostoskoreihin sujahtaa suhteellisesti muuta maata enemmän sekä tulppaaneja että ruusuja helmikuussa. Koko Suomea tarkastellessa tulppaanit päätyvät todennäköisimmin eläkeläisten ja aikuistalouksien ostoskoreihin.  

Kolme vinkkiä, joilla tulppaaneista on iloa pitkään 

  1. Tee uusi imupinta:  katkaise tulppaanin varresta 1-2 cm pois leikkaamalla koko nipun varret samalla kertaa poikki.  
  2. Aseta tulppaanit maljakkoon kylmään veteen. Vaihda vesi päivittäin. 
  3. Tulppaani viihtyy paremmin viileässä kuin suorassa auringonpaisteessa