OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Hannu Rainamo Teemu Asunmaa Arctic Lapland Rallyssä viime Tammikuussa.

Teemu Asunmaa lähtee haastamaan MM-rallitähdet WRC Arctic Rally Finlandiin

Teemu Asunmaa kilpailee viikonloppuna ajettavassa WRC Arctic Rally Finlandissa. Kilpailu on ensimmäinen Suomessa ajettava rallin maailmanmestaruussarja WRC:n osakilpailu, joka ajetaan lumella. Mukana on rallimaailman tähtien lisäksi SM-sarjan kovin kärki.

Teemu Asunmaa, 33, yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen, 45, kanssa, kilpailevat 26.-28.2. ajettavassa WRC Arctic Rally Finlandissa. Asumaa on aikaisemmin urallaan osallistunut neljästi rallin MM-sarjan osakilpailuun, Neste Oil Rally Finlandiin, mutta Suomessa talvella ajettava MM-osakilpailu on hallitsevalle Suomen mestarille uran ensimmäinen. Asunmaa lähtee kansainvälisesti merkittävään kilpailuun takataskussaan SM-sarjan avanneen Arctic Lapland Rallyn voitto.

-Juurihan täällä tammikuussa oltiin ja nyt uudestaan, toki nyt vähän eri merkeissä kun MM-ralli lukee edessä. Kaikki on hieman isompaa ja kilpailua seurataan paljon enemmän, mutta loppujen lopuksi kuitenkin kisa muiden joukossa.

Rallin MM-sarjan osakilpailu eroaa monella tapaa SM-sarjan kilpailuista. Kilpailu on kolmipäiväinen ja kaikki erikoiskokeet ajetaan kahteen kertaan. EK-kilometrejä kertyy yhteensä 251. Lisäksi WRC3-luokassa ajavan Asunmaan lähtöpaikka on WRC- ja WRC2-luokkien jälkeen, joka luo oman haasteensa kilpailuun.

-Meillä on eri lähtöpaikat kuin mitä SM-sarjassa olisi. SM-sarjassa lähdetään ekoina autoina, mutta täällä vasta muiden luokkien jälkeen. Ensimmäisellä ajokerralla ajetaan puhtaammalla tiellä ja toisella kerralla uraisemmalla, joka voi ehkä tuntua hieman oudolta, kun SM:ssä ei tarvitse niissä ajella. Neste Rallissa toki ollaan jouduttu, joten ei se ihan uutta ole.

Edeltävällä viikolla Skoda Fabia Rally2 Evo-autoaan testannut Asunmaa on valmistautunut myös WRC-sarjan mukanaan tuomiin erilaisiin rengassääntöihin.

-MM-rallissa käytetään erilaista rengasta kuin SM-sarjassa. Rengas on hyvin samantyyppinen kuin viime talven SM-sarjan rengas, mutta nastat ovat matalampia, joka tuottaa vähemmän pitoa, mutta rengas on toisaalta kestävämpi. Tähän ollaan totuteltu sekä tehty jotain pieniä säätöjä autoon. Mitään uutta ei kuitenkaan lähdetty kokeilemaan, auto on hyvässä säädössä Tunturin jäljiltä.

Kolmesti Tunturi-rallin yleiskilpailun voittanut Asunmaa asettaa tavoitteekseen kolmen parhaan WRC3-kuljettajan joukkoon sijoittumisen.

-Omaa parasta lähdetään tavoittelemaan. Jossain kolmen joukossa tulisi olla, ja näen sen realistisena. Voitto olisi tottakai hieno saavutus, varsinkin kun MM-ralli Rovaniemellä tapahtuu vain kerran elämässä, mutta siihen on pitkä matka.

Osanottajalista on täynnä kansainvälisiä tähtiä, ja R5-autoilla kilpailee muun muassa entisiä WRC-kuljettajia sekä WRC2-luokassa MM-sarjaa kiertäviä kuljettajia. Lisäksi SM-sarjan kovin kärki on mukana Lapin lumisissa maisemissa ajettavassa rallissa.

-Jos mietitään R5-kategoriaa, niin huipuista vain Mads Östberg on poissa. Muutoin porukka on aika lailla kasassa, ja samaa kilpailua ajetaan kuin WRC2-luokkakin,  esimerkiksi (Jari) Huttusen kanssa. WRC3-luokassa (Johan) Kristoffersson on ajanut kolmesti podiumille R5:lla ja Emil (Lindholm) ja Mikko (Heikkilä)tulevat olemaan kovia. Mikään ei tule olemaan ilmaista, mutta eivät hekään mitään ilmaiseksi saa, se on varmaa.

Asunmaa tahtoo kiittää yhteistyökumppaneitaan mahdollisuudesta ajaa ainutlaatuisessa kilpailussa.

-Iso käsi yhteistyökumppaneille, jotka mahdollistivat tämän. MM-ralli tuli yllättäen, mutta saatiin kuitenkin budjetti kasaan SM-budjetin lisäksi näin pienellä varoitusajalla. Iso kiitos siitä, että he näkivät tämän kilpailun mahdollisuutena.

WRC Arctic Rally Finland ajetaan 26.-28.2. Rovaniemellä. Kilpailussa ajetaan yhteensä kymmenen erikoiskoetta ja 251,1 EK-kilometriä. Kilpailu ajetaan yleisöltä suljettuna. Ensimmäinen erikoiskoe käynnistyy perjantaina 26.2 kello 15:08. WRC Arctic Rally Finlandia voi seurata osoitteesta www.wrc.com, WRC-applikaatiolla, WRC+- palvelusta ja YLE Areenasta, YLEn Ralliradiosta sekä YLE TV2:ta (EK1, EK4, EK7, EK9, EK10 Power Stage sekä koosteet).

WRC Arctic Rally Finlandin aikataulu

Perjantai 26.2.

KellonaikaErikoiskokeen numeroErikoiskokeen nimiErikoiskokeen pituus
13:30SS1Lähtö/Santasport 
15:08SS2Sarriojärvi 131,05 km
18:38SS3Sarriojärvi 231,05 km

Lauantai 27.2.

07:50Service BSantasport 
09:08SS3Mustalampi 124,43 km
10:38SS4Kaihuavaara 119,91 km
12:08SS5Siikakämä 127,68 km
14:05Service CSantasport 
15:38SS6Mustalampi 224,43 km
17:08SS7Kaihuavaara 219,91 km
18:38SS8Siikakämä 227,68 km

Sunnuntai 28.2.

09:00Service ESantasport 
10:08        SS9Aittajärvi 122,47 km
13:18SS10Aittajärvi 2 (Wolf Power Stage)22,47 km