OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ihonhoidon ei tarvitse olla rakettitiedettä – 3 yksinkertaista tapaa palauttaa ihon kosteustasapaino

Suomalainen iho kärsii usein talviaikaan kuivuudesta. Emmekä suinkaan ole yksin. Vogue UK:n mukaan viimeaikaiset kuluttajatutkimukset osoittavat, että kiinnostus kosteuttavia ihonhoitotuotteita kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti.

– Kuivunut iho on iho, joka kärsii nestehukasta tai jolla on heikentynyt kyky sitoa kosteutta. Se voi tuntua kireältä, kuivalta ja vaikeammissa tapauksissa iho voi hilseillä ja olla ärtynyt, selittää yleislääketieteen konsultti ja esteettinen lääkäri Ifeoma Ejikeme sivustolla.

Kun iho on kuiva, se näyttää usein samealta ja juonteet erottuvat selkeämmin. Mortar & Milk -yrityksen perustaja Pamela Marshall kuitenkin muistuttaa, että ihon kosteustasapainosta on tärkeää huolehtia muutenkin kuin kosmeettisista syistä. Kuiva iho on alttiimpi inflammaatioon liittyviin iho-ongelmiin. epätodennäköisemmin inflammaatiosta, kuten aknesta tai punoituksesta. Vaikka aknen ajatellaan olevan pääasiassa rasvaisen ihon ongelma, Marshallin mukaan myös näppyjen taustalla voi vaikuttaa kuivuus.

– Kuiva iho lähettää talirauhasille käskyn tuottaa enemmän talia, hän muistuttaa.

Kosteuttamisesta huolehtiminen vähentää inflammaatiota ja edistää ihon hyvinvointia. Vaikka kauppojen hyllyistä löytyy hyvinkin hintavia ihmevoiteita, ei ihon kosteuttaminen loppujen lopuksi ole rakettitiedettä. Vogue listasi kolme yksinkertaista tapaa huolehtia ihon kosteustasapainosta.

Kaikki alkaa ruokavaliosta

Tiedämme jo, että se, mitä laitamme suuhumme, heijastuu ulkonäköön. Jokainen on varmasti kuullut, että riittävä veden juonti päivittäin on tärkeää ihon hyvinvoinnin kannalta. Vesi ei kuitenkaan ole ainoa ihoon vaikuttava tekijä. Myös hyvillä rasvoilla on keskeinen rooli ihoa hellivässä ruokavaliossa.

– Pähkinöillä, siemenillä, avokadoilla ja rasvaisella kalalla voi olla positiivinen vaikutus ihon kosteustasapainoon ja ihon kuntoon, Marshall toteaa.

Rajoita tehoaineita

Erilaiset aktiiviset ainesosat ovat juuri nyt pinnalla ihonhoidossa. Vaikka retinoli ja hapot voivat parantaa ihon kuntoa näkyvästi, kuluttajat eivät osaa aina käyttää niitä oikein. Nopeita tuloksia jahdattaessa ylilyöntejä syntyy helposti.

– Saavuttaaksemme kosteutetun ihon, meidän on tarkasteltava kaikkia käyttämiämme tuotteita, sillä jotkut niistä voivat kuivattaa ihoa. Voit käyttää kaiken maailman kosteusvoiteita, mutta jos rutiiniisi kuuluu liikaa sellaisia ainesosia, kuten AHA-happoja, tulet aina kärsimään kuivuudesta, Marshall selittää.

Hänen mukaansa aktiivisten ainesosien käytössä tulisikin harjoittaa malttia.

– Aktiiviset aineet ovat kuin leivonnaisia. Niistä on ihana nauttia silloin tällöin, mutta päivittäin käytettynä ne voivat pilata ihosi terveyden. Sinun on löydettävä tasapaino tehoaineiden, antioksidanttien ja ihon suojaa vahvistavien tuotteiden välillä.

Tohtori Ejikeme on samaa mieltä ja neuvoo aina kuuntelemaan ihon tarpeita. Jos iho tuntuu kuivalta ja ärtyneeltä, kannattaa voimakkaiden tuotteiden käyttöä rajoittaa tai lopettaa joksikin aikaa. Ne voi korvata tuotteilla, jotka sisältävät ihoa rauhoittavia ainesosia, kuten niasiiniamidia.

Ota kosteuttavat ainesosat osaksi ihonhoitorutiinin eri vaiheita

Kosteusvoide kuuluu perusihonhoitoon, mutta ihon kosteutusta voi tehostaa myös hoitorutiinin muissa vaiheissa. Esimerkiksi ihoa kuivattavat pesuaineet kannattaa karsia käytöstä. Kosteusvoiteen alle puolestaan voi lisätä ihoa tehokkaasti kosteuttavan hyaluronihapposeerumin.

Tuotteita valittaessa kannattaa aina kiinnittää huomiota ainesosaluetteloon.

– Glyseriini toimii hyvin ihon kosteuttajana. Se on edullinen aine, mutta jää usein hyaluronihapon varjoon, huomauttaa tohtori Ejikeme.

Glyseriini sopii kaikille ihotyypeille. Koska se ei tuki ihohuokosia, jopa rasvoittuva ja akneen taipuvainen iho voi hyötyä siitä.

– Ainesosat, kuten keramidit, sfingosiini ja rasvahapot, taas auttavat lukitsemaan kosteuden iholle, tohtori Ejikeme lisää.

Kuten ihonhoidossa muutenkin, säännöllisyys ja jatkuvuus ovat avainasemassa ihon kosuetustasapainon parantamisessa.

– Meidän on ymmärrettävä, että ulkoisesti käytetyt ihonhoitotuotteet kohdistuvat turvallisuussyistä ihon uloimpaan kerrokseen, joka koostuu kypsistä tai kuolleista ihosoluista. Se tarkoittaa, että useimmat käyttämämme tuotteet vaikuttavat vain uloimpaan kerrokseen, mikä ei lyhyellä aikavälillä vaikuta ihon toimintaan, Marshall selittää.

Pitkällä aikavälillä voidaan kuitenkin nähdä positiivisia tuloksia.

Lähde: Vogue UK