OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Hiustenlähtöä ja kutisevaa hilseilyä? Stressi näkyy myös päänahassa

Hiuspohjan ongelmiin voi olla monia eri syitä. Hyvin usein kutiavan tai rasvoittuvan päänahan, tai jopa hiustenlähdön taustalta löytyy stressi.

– Stressi lisää kehon kortisolin tuotantoa ja sillä on suora yhteys hiustuppeen, selittää trikologi Bridgette Hill selittää Vogue UK:n artikkelissa.

Etenkin naisilla äkillinen hiustenlähtö voi viitata stressiin, mutta monesti päänahassa tapahtuvia muutoksia ei osata yhdistää ahdistaviin tunteisiin. Hill sanoo kohtaavansa asiakkaita, jotka miettivät, miksi heidän hiustensa tuntuvat rasvoittuvan tavallista nopeammin.

– He käyvät kehossaan sisäistä kamppailua ja jylläävät stressitekijät saavat myös päänahan oireilemaan. Tämä saattaa ilmetä sieni- ja bakteeri-infektioina, tai hilseilevänä, kutiavana päänahkana, hän selittää.

Ongelmasta riippuen hiuspohjan oireilua voidaan hoitaa täsmätoimin, mutta Hillin mukaan on tärkeää selvittää oireilun perimmäinen syy ja kehittää hoitosuunnitelma vastaamaan kunkin asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin. On selvää, että elämäntavoilla ja hiustenhoidolla on valtava merkitys hiusten kuntoon, joten ongelmien ilmetessä saattaa olla peiliin katsomisen paikka. Kiireinen arki, yksipuolinen ruokavalio ja retuperällä oleva hiustenhoito eivät tarjoa riittäviä rahkeita terveille hiuksille. Olipa ongelmasi sitten kuiva ja kutiseva päänahka tai hiusten yllättävä oheneminen, Hill tarjoaa yleispäteviä vinkkejä, jotka edistävät hiuspohjan hyvinvointia ja ehkäisevät stressin aiheuttamia ongelmia.

Syö hyvin

Ruokavaliolla on ensisijaisen tärkeä rooli koko kehon ja myös hiusten hyvinvoinnissa. Monesti stressaavissa elämäntilanteissa tulee myös syötyä epäterveellisemmin ja yksipuolista, vaikka juuri silloin terveellisen ruokavalion tärkeys korostuu entisestään. Mikäli hiukset eivät saa tarvitsemiaan ravinteita, eivät ne voi hyvin. Hill suosittelee jokaiselle värikästä lautasta, joka sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.

Jos hiustenlähtö on merkittävä ongelma, kehottaa hän myös rajoittamaan punaisen lihan, kofeiinin, natriumin ja sokerin määrää ruokavaliossa.

Muista hengittää

Mikäli hiuspohjan ongelmien taustalla on stressi, on tärkeää opetella stressinhallintaa. Meditaatio on erinomainen työkalu, joka tutkitusti edistää kehon ja mielen rentoutumista.

– Hengittäminen on asia, jota pidetään itsestäänselvyytenä. Ihmiset eivät aina tajua, että jo pelkkä hengityksen hidastaminen auttaa vähentämään inflammaatiota kehossa, Hill muistuttaa.

Säädä hoitorutiiniasi

Stressi voi vaikuttaa alopecia areatan, eli tuttavallisemmin pälvikaljun puhkeamisen. Hill kärsii siitä henkilökohtaisesti. Alan ammattilaisena hän tietenkin panostaa hiustenhoitoon ja huomioi hiuspohjan ongelmat myös tuotteita valitessaan. Hän suosittelee hiustenlähdöstä kärsiville esimerkiksi B-vitamiinia sisältäviä tuotteita, jotka auttavat aktivoimaan hiustuppea.

Hill välttää turhaa shampoolla läträämistä, mutta kun hän pesee hiuksensa, hän suosii hiusten ja päänahan kosteustasapainoa ylläpitävää shampoota.

– Jos hiuksesi ovat pitkät, kannattaa shampoo laittaa applikaattoripulloon, jotta tuote tunkeutuu syvemmälle päähän, hän vinkkaa.

Lisäksi markkinoilta löytyy lukuisia hiustenlähtöön tarkoitettuja täsmätuotteita, jotka voivat tarjota helpotusta joillekin.

Lähde: Vogue UK