OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kärvähditkö auringossa? Hoida palanutta ihoa oikein

Sää on hemmotellut suomalaisia viime viikkoina. Aurinko ja pandemiarajoitukset ovatkin houkutelleet ihmisiä ulos puistoihin ja rannoille joukoittain. Moni ei vielä toukokuussa ole varustautunut ulkona oleiluun aurinkosuojalla, mutta talven jäljiltä aurinkoon tottumaton iho kärvähtää hellerajojen rikkoutuessa hyvinkin helposti. Moni asiantuntija on sitä mieltä, että aurinkosuojaa tulisi käyttää ympäri vuoden, mutta erityisen tärkeää suojakertoimesta on huolehtia silloin, kun palamisen riski on suuri. Älä siis suuntaa rannalle loikoamaan ilman kunnollista suojaa.

Jos vahinko on jo päässyt tapahtumaan, voi ihon toipumista edistää oikeaoppisella hoidolla. Harper’s Bazaarin asiantuntijat jakoivat vinkkinsä siihen, miten palaneen ihon paranemista voi nopeuttaa ja epämukavaa tunnetta iholla lievittää.

Käytä tarvittaessa tulehduskipulääkettä

– On tärkeää tietää, että auringonpolttamat lisäävät merkittävästi ihosyövän kehittymisen riskiä myöhemmin elämässä, joten ennaltaehkäisy aurinkovoiteen avulla on erittäin tärkeää, muistuttaa ihotautilääkäri Valerie Harvey sivustolla.

Kun iho punoittaa auringossa oleilun jälkeen, tai rusketusraidat ovat selvästi näkyvissä, vahinko on tapahtunut. Harveyn mukaan tulehduskipulääkkeitä voi käyttää toipumisen edistämiseen ja kivunlievitykseen välittömästi palamisen jälkeen.

– Ne auttavat lievittämään inflammaatiota, hän selittää.

Viilennä

Ihon palovammaa hoidetaan viilentämällä. Kylmä ja kostea kääre auttaa rauhoittamaan ärtynyttä ihoa.

– Älä päästä ihoa kuivamaan kokonaan, ennen kuin levität alueelle kosteusvoidetta. Näin saat lukittua kosteuden iholle, neuvoo ihotautilääkäri ja OptiSkinin perustaja Orit Markowitz.

Muista myös juoda paljon vettä palauttaaksesi kehon nestetasapainon. Kylmä juoma auttaa myös alentamaan kehon lämpötilaa auringonoton jälkeen. Ihoa voi hoitaa myös After Sun- ja Aloe Vera -tuotteilla, tai apteekista saatavalla hydrokortisonivoiteella. Markowitz neuvoo pitämään voidetta jääkaapissa ennen levittämistä, jolloin se viilentää palanutta aluetta tehokkaammin.

Levitä iholle rauhoittavia ainesosia

Aloe vera -geeli lienee kaikille tuttu hoitokonsti, mutta palanutta ihoa voi hoitaa myös muiden rauhoittavien ainesosien avulla. Esimerkiksi hunaja ja kaura rauhoittavat ihoa ja sinkki edistää ihon paranemista.

Myös suun kautta nautittava D-vitamiini voi helpottaa oireita.

– Eräs tutkimus osoitti, että merkittävän kokoinen annos D-vitamiinia nautittuna tunnin sisällä ihon palamisesta voi vähentää ihon punoitusta, turvotusta ja tulehdusta, Harvey selittää.

Anna ihon parantua rauhassa

Jos iho alkaa kuoria, sitä saattaa tehdä mieli nyppiä. Ihon pitäisi kuitenkin antaa parantua rauhassa, sillä nyppiminen tai kuorivat aineet voivat aiheuttaa arpia.

– Jos palaneeseen kohtaan tulee rakkuloita tai iho alkaa heti kuoria, kannattaa mennä lääkäriin, Markowitz lisää.

Auringonpolttaman paranemiseen kuluva aika riippuu muun muassa palovamman vakavuudesta, sijainnista, omasta ihotyypistä. Asiantuntijoiden mukaan parantuminen kestää keskimäärin 7-10 päivää. Lienee sanomattakin selvää, ettei palanutta ihoa pidä altistaa auringolle.

Lähde: Harper’s Bazaar