OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Viisi askelta hyvinvoivaan kesävartaloon

Talvella vaa’an lukema tuppaa hivuttautumaan salakavalasti ylöspäin ja keväinen kuntosalisulku tuntui monella sekä kehossa että mielessä. Onneksi kesällä omaan hyvinvointiin panostaminen on helpompaa. Aurinko motivoi ihmisiä ulkoilemaan ja tuoreet kasvikset ja marjat houkuttelevat syömään kevyemmin. Nyt onkin oiva aika kammeta itsensä sohvan pohjalta ylös ja karistaa kuluneen vuoden synkkä mieliala.

Kesäkuntoon pyrkimisen ei silti pitäisi tarkoittaa tolkutonta salilla puurtamista ja kalorien rajoittamista, jotka johtavat vain painon jojoiluun. Vogue UK:n ravitsemusterapeutti Rosemary Ferguson listasi viisi askelta, joiden avulla olo kevenee ja energiatasot nousevat ilman itsensä piiskaamista.

1: Aloita lautaselta

Fergusonin mukaan hyvään päivään kuuluu kolme ravitsevaa ateriaa. Lautasella tulisi olla neljännes vähärasvaista proteiinia, neljännes monimutkaisia ​​hiilihydraatteja ja puolet vihanneksia. Ferguson kehottaa valitsemaan ruokia, jotka sisältävät myös riittävästi hyviä rasvoja ja kuitua. Turhia välipaloja hän kehottaa välttämään. Kun ruokavalio on tasapainoinen ja ravitseva, ei kaloreita tarvitse rajoittaa.

2: Kokeile paastopäivää

Ferguson edistää omaa hyvinvointiaan paastoamalla yhden päivän viikossa. Se keventää oloa silloin, kun kehoon tuntuu kertyvän nestettä ja vatsa pömpöttää. Lyhytkin paasto antaa ruoansulatusjärjestelmälle, maksalle ja munuaisille lepotauon. 24 tuntia kestävä nestepaasto ei ole niin pelottava kuin miltä se kuulostaa, sillä ravinnosta ei tarvitse täysin pidättäytyä; kunhan se on nestemäistä. Ferguson suosittelee nauttimaan aamulla smoothien, aamupäivällä mehulasillisen ja keittoa lounasaikaan. Päivällä voi nauttia toisen smoothien ja illalliseksi keittoa tai lientä. Nautittujen nesteiden tulisi olla mahdollisimman ravintorikkaita.

3: Vaihda sokeri hedelmiin

Kuten tiedämme, valkoinen sokeri ei ole terveellistä. Makeanhimo kannattaisikin tyydyttää mieluummin tuoreilla hedelmillä. Ne ovat täynnä terveyttä edistäviä vitamiineja, jotka auttavat kehoasi voimaan hyvin. Myös valkoiset jauhot, rasvassa paistetut ruoat sekä alkoholi ja kahvi on Fergusonin mukaan hyvä karsia minimiin.

4: Valmista aterioita etukäteen

Kun valmistat ruokaa, mieti tulevaa viikkoa. Kokkaa esimerkiksi kolminkertainen määrä samaa ruokaa, jotta voi syödä sitä myös parina seuraavana päivänä. Paitsi että tämä säästää aikaa, se myös rohkaisee syömään terveellisesti, sillä et sorru nälissäsi epäterveellisiin herkkuihin.

5: Aloita ja päätä päiväsi hyvin

Pistä päivä käyntiin ruuansulatusta ja detoksikaatiota edistävällä sitruunavedellä. Hyvien yöunien takaamiseksi illan tullen kannattaa panostaa rentouttaviin rutiineihin. Vältä näyttöjä ainakin tunti ennen nukkumaanmenoa ja kokeile sen sijaan rauhoittavaa kylpyä tai kamomillateetä.

Lähde: Vogue UK