OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Finanssiala ry: 2020 oli vähenevien vahinkojen vuosi – sähkö on syypää noin kolmannekseen palovahingoista

2020 näkyi kotitalouksissa tavallista vähäisempinä vahinkoina. Finanssiala ry:n mukaan palo-, murto- ja vuotovahinkojen lukumäärät ja niistä maksetut korvaussummat laskivat vuonna 2020. Palovahinkoja sattuu kolmesta vahinkotyypistä vähiten ja viime vuonna niitä oli vain viidennes vuotovahinkojen määrästä.

Palovahinkoja sattui yhteensä 6 500 kappaletta, murtovahinkoja 25 500 kappaletta ja vuotovahinkoja 32 000 kappaletta. Vakuutusyhtiöt korvasivat vahinkoja yli 380 miljoonan euron edestä.

– Yksi syy vahinkojen vähenemiseen on varmasti se, että ihmiset olivat koronarajoitusten takia paljon kotosalla. Toisaalta suurvahingoissa, jotka ovat yleensä tulipaloja, vahingot saattavat olla pahimmillaan kymmeniä miljoonia euroja. Jos vuoden aikana sattui muutama suurpalo vähemmän, se näkyy heti korvausmäärissä, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Varo akkupaloa

Noin kolmannes kaikista tulipaloista saa alkunsa sähkölaitteesta tai -järjestelmästä. Vakuutusyhtiö Ifin mukaan kotitalouksien paloista osuus on jopa 60 prosenttia. Isoakkuiset sähköpyörät ja -potkulaudat ovat yleistyneet ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo, että sekä Suomessa että muualla maailmassa on raportoitu paljon sähköisten kulkuvälineiden akkuongelmien seurauksena syttyneitä tulipaloja.

Myös suurille akuille on olemassa keräysjärjestelmä, mutta Finanssialan mukaan vioittuneen akun kierrätyksestä on syytä sopia akun maahantuojan kanssa.

– Kaikkia kodin akullisia laitteita kannattaa ladata kovalla, palamattomalla alustalla. Laite kannattaa myös irrottaa laturista heti, kun se on latautunut, Mero vinkkaa.

Kuten sähkölaitteiden kanssa yleensäkin, isojen akkujen kanssa on tärkeää noudattaa tuotteen mukana tulleita käyttöohjeita. Akkua on käytettävä ja ladattava oikein ja akun tai laitteen kolhimista on varottava. Laitteen ja akun kunto tulee tarkistaa ennen käyttöä.

Lähde: Finanssiala ry