OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Viisi vinkkiä kotipuutarhurille – näin saat pihan kukoistamaan

Poikkeusaikana monen katse on kääntynyt kotipihan ja puutarhan ehostamiseen. Tiesitkö, että monivuotisia puutarhakasveja voi istuttaa syksyyn saakka? Entä miten istutusaluetta voi kohentaa? Voiko rikkaruohojen kitkemistä helpottaa? K-Raudan puutarhaneuvoja antoi vinkit pihan ja puutarhan hoitamiseen.

Vinkki 1: Kaunis piha ympäri vuoden

K-Raudan puutarhaneuvonnan Leena Berglund neuvoo istuttamaan puutarhan kasvit sillä ajatuksella, että ihailtavaa löytyisi ympäri vuoden.

– Kiinnitä huomiota myös lehtien muotoon ja väreihin, joilla puutarhaan saadaan jatkuvaa monimuotoista kauneutta kukinnan ohella. Erimuotoiset ja -sävyiset havut tuovat ryhtiä ja katsottavaa puutarhaan kasvukauden ulkopuolellakin, hän lisää.

Vinkki 2: Valitse oikeat kasvit oikeaan paikkaan

Ennen taimiostoksille lähtöä kannattaa tutustua pihan kasvuolosuhteisiin. Onko paikka aurinkoinen, puolivarjoinen vai varjoinen? Onko istutusalue suojaisassa katveessa vai tuulisen tai paahteisen avoimessa kohdassa? Millainen maaperä pihallasi on, savinen vai kuivan hiekkainen tai valmiiksi muhevan multaisa? Kasvuolosuhteet vaikuttavat sopivan kasvin valintaan.

– Usein kysytään, voiko monivuotisia puutarhakasveja istuttaa enää kevään jälkeen. Moni ilahtuu kuullessaan, että kaikkia puutarhakasveja voi mainiosti istuttaa keväästä ja kesästä pidemmälle syksyyn saakka, kunhan kasvin hankkii astiataimena ja huolehtii kastelusta, Berglund kertoo.

Vinkki 3: Paranna istutusalueen maata haaveidesi kasveille sopivaksi

Pihan perusmaata voi parantaa esimerkiksi hyvänlaatuisella puutarhamullalla tai hiekalla.

– Tiivis savimaa tarvitsee erilaista multa-ainesta maanparannukseen kuin kuiva hiekkamaa. Myös kasveilla on erilaiset vaatimukset maan suhteen. Esimerkiksi havut ja alppiruusut viihtyvät happamassa maassa, jolloin maanparannukseen sopii niille tarkoitettu havurodomulta, kun taas useimmat puutarhakasvit viihtyvät hyvin kalkitussa puutarhamullassa, Berglund sanoo.

Vinkki 4: Muista kalkitus ja lannoitus

Niin puutarhakasvit kuin pihanurmikko tarvitsevat ravinteita voidakseen hyvin. Säännöllinen lannoitus ylläpitää kasvien hyvää ravinnetasapainoa ja maan rakennetta parantavaa pieneliötoimintaa.

– Myös säännöllinen kalkitus on tärkeää, sillä kun maan pH on kasveille sopivalla tasolla, ovat tärkeät ravinteet kasveille paremmin hyödynnettävässä muodossa, Berglund selittää.

Jos kalkitus ja lannoitus ovat unohtuneet keväällä, ehtii kesällä vielä toimia.

– Kalkita voi milloin vain ja vielä kesä-heinäkuun ajan voi lannoittaa puutarhalannoitteella, kun elokuussa jo siirrytään syyslannoitukseen, Berglund lisää.

Vinkki 5: Helpota kasvien hoitoa katteilla

Puutarhaneuvoja antaa kotipuutarhureille vinkin joskus turhauttavaltakin tuntuvaan rikkaruohojen kitkemiseen.

– Pensaiden, puiden ja havujen kasvualustalle voi levittää kuorikatetta tai vaikkapa kiviaineista tehtyä katetta rikkaruohojen kasvua hillitsemään. Katteen alle on hyvä laittaa esimerkiksi biomaatuva katekangas, joka auttaa alussa tukahduttamaan maan omaa rikkakasvustoa ja maatuu lopulta mullaksi muutamassa vuodessa. Perennoille eivät tavanomaiset katteet sovi, mutta kun perenna-alueen antaa kasvaa sopivan tiheäksi kasvustoiksi, jää rikkaruohoille vähitellen vähemmän elintilaa, Berglund vinkkaa.

Lähde: K-Ryhmä