OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Jökittääkö netti taas? Tässä viisi mahdollista syytä

Nettiyhteyden ongelmat ovat kaikille tuttuja. Laadukkainkin yhteys saattaa välillä temppuilla, mutta onneksi satunnaisten häiriöiden ratkaiseminen on yleensä melko nopeaa ja helppoa. Vian lähteen selvittäminen voi tosin vaatia jonkin verran salapoliisityötä. Hosting-palvelu Wepardi listasi viisi yleistä syytä netin katkoksille.

1. Reitittimen toimintahäiriöt

Kun nettiyhteys katkeaa, löytyy syy usein laitteistosta. Usein vianratkaisu kannattaakin aloittaa modeemin tai reitittimen uudelleenkäynnistämisestä. Katkaise virta pistorasiasta asti ja odota hetki, ennen kuin käynnistät laitteen uudelleen. Ongelma ratkaistu? Hienoa!

2. Liian hidas yhteys

Aina netti ei mene varsinaisesti nurin, mutta sillä on vaikeuksia pysyä perässäsi. Jatkuva puskurointi ja pitkät viiveet saattavat olla merkki siitä, ettei nettiyhteyden nopeus ole riittävä. Tällöin sinun on joko alennettava käyttövaatimuksiasi netin suhteen tai hankittava parempi yhteys.

Vaihda liittymä tarvittaessa nopeampaan. Markkinoilla on 1 gigabitin ja jopa tätä suurempia nopeuksia, joten vaativallekin käyttäjälle löytyy varmasti riittävä netti. Jos nykyinen liittymäsi lupaa huomattavasti suurempia nopeuksia kuin kotonasi toteutuvat, saattaa vika löytyä laitteista. Jos syypää hitaaseen nettiin löytyy laitteista, kannattaa kokeilla reitittimen siirtämistä eri paikkaan, sillä pitkät etäisyydet ja paksut seinät heikentävät signaalia. Jos tämäkään ei auta, on aika investoida parempaan reitittimeen tai signaalinvahvistimeen.

3. Hakkerointi

Epätodennäköisempi, mutta yksi mahdollinen vaihtoehto on, että yhteyden turvallisuus on vaarantunut. Kotiverkkoosi päässeet hakkerit voivat rajoittaa nettiyhteyttä sekä vaarantaa niin laitteet kuin henkilökohtaiset tietosi. Jos epäilet jonkun päässeen luvattomasti langattomaan verkkoosi, vaihda verkon nimi ja salasana välittömästi. (Lue lisää siitä, millainen on hyvä salasana.) Vahvan salasanan lisäksi on tärkeää pitää laitteiden päivitykset ovat ajan tasalla, sekä tarvittaessa harkita virustorjuntaohjelman hankkimista.

4. Huono sää

Joskus syy voi löytyä myös luontoäidistä. Sään aiheuttamat häiriöt kenttään ovat tuttuja etenkin harvaan asutuilla alueilla asuville. Rajut ukkoset voivat puolestaan aiheuttaa sähkökatkoksia sekä hajottaa laitteita. Sään aiheuttamat nettikatkokset eivät onneksi ole yleisiä, sillä niille ei yleensä itse mahda paljoakaan.

5. Internet-palveluntarjoajan palvelukatkot ja verkon ruuhkautuminen

Jos nettiyhteys on kokonaan poikki, eivätkä kodin niksit ratkaise ongelmaa, kannattaa tarkistaa palveluntarjoajan verkkosivut ja some katkosilmoitusten varalta. Myös soitto asiakaspalveluun voi auttaa. Jos ongelmat johtuvat palveluntarjoajasta, et voi muuta kuin odottaa, että vika korjataan. Palveluntarjoaja kuitenkin tekee varmasti kaikkensa palauttaakseen yhteyden mahdollisimmmman nopeasti, sillä yritykset eivät haluaa tahroja maineelleen. 

Itse katkoksia yleisempi vaiva yhteyden ruuhkautuminen. Kovimpina ruuhka-aikoina kodin netti saattaakin olla huomattavasti hitaampi kuin muulloin. Jos hidastelu on suuri ongelma, kannattaa yrittää hyödyntää hiljaisempia vuorokaudenaikoja etenkin suuria nopeuksia vaativien asioiden hoitamiseen.

Lähde: Wepardi