OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Yllättikö nälkä keskellä metsää? Hyvät eväät kruunaavat retken

Metsäretkeily on ulkoilua parhaimmillaan, mutta eväät on hyvä muistaa lyhyemmilläkin patikkareissuilla. Retkilaukkua pakatessa kannattaa lähteä liikkeelle perusasioista.

– Voi miettiä, mitä aterioita normaalisti söisi sinä aikana, kun on retkellä: onko tarkoitus olla metsässä lounasaikaan, osuuko tien päälle muitakin ruoka-aikoja? Kaikki ne ateriat, joita normaalistikin syö, olisi hyvä varata mukaan retkelle. Jos ateriavälit venyvät liian pitkiksi, iskee helposti väsymys ja kiukku, sanoo ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta.

Eväiksi kannattaa valita sellaisia ruokia, jotka maistuvat ja jotka on helppo ottaa mukaan. Jos retkeilee paljon, voi harkita panostamista ruokailua helpottaviin tarvikkeisiin, kuten ruokatermokseen.

– Ruokatermokseen on helppo ottaa mukaan esimerkiksi valmis keitto, ja lisukkeeksi rasiassa vaikka pähkinöitä, siemeniä tai leipäkrutonkeja. Myös puurot ja marjakeitot kulkevat termoksessa näppärästi mukana, Englund lisää.

Perinteinen voileipä on sekin hyvä valinta metsään. Energiaa saa lisäämällä väliin leikkeleitä ja juustoa. Kasvikset voivat leivän välissä vettyä, joten ne kannattaa pakata mukaan erillisessä rasiassa esimerkiksi napostelutikuiksi pilkottuina.

– Vaihtelun vuoksi leivän voi korvata rieskalla tai tortillaletulla, jonka täyttää oman maun mukaan. Halutessaan siitä voi tehdä myös makean välipalan laittamalla täytteeksi esimerkiksi banaania ja pähkinätahnaa, Englund vinkkaa.

Muista viilennys helteellä

Helteillä mukaan kannattaa pakata viilentäviä ruokia.

– Kesähelteillä kannattaa kokeilla pakastaa hedelmiä paloina. Kuumana päivänä esimerkiksi omena, banaani ja viinirypäle virkistävät mukavasti kohmeisina suupaloina, Englund ohjeistaa.

Monien arjessakin suosimat smoothiet toimivat hyvin myös metsässä. Smoothie on helppo pakata mukaan jokaiselle omaan astiaan tai annostella mukeihin taukopaikalla. Kun smoothieen sisällyttää esimerkiksi pakastemarjoja ja jääpaloja, pysyy se viileänä pitkäänkin.

Markkinoilta löytyy lisäksi kylmäkallen sisältäviä eväsrasioita, jotka pidentävät ruoan säilyvyysaikaa ja antavat lisää pelivaraa eväiden valintaan. Myös kylmäkalle muovipussissa eväiden seassa toimii paremman puutteessa. Jos tämän kaltaisia apuvälineitä ei ole saatavilla, kannattaa herkimmin pilaantuvat maito- ja lihatuotteet karsia kuumilla keleillä suosiolla pois.

Riittävästi vettä, muonaa yläkanttiin

Olipa tarkoituksena tehdä pitkä tai lyhyt retki, evästä on hyvä varata mukaan hieman yläkanttiin. Nälkä on ikävä seuralainen, jos reissu jostain yllättävästä syystä venähtääkin aiottua pidemmäksi.

– Vähän ekstraa on hyvä olla siltä varalta, että eksyy tai tulee muita viivästyksiä. Metsämaastossa liikkuessa voi myös yllättyä siitä, kuinka paljon enemmän energiaa kuluu ja maha kurniikin useammin. Kun on joustovaraa, uupumus ei pääse yllättämään. Hätävaraksi sopivat helpot ja energiatiheät ruoat, kuten suklaa, keksit tai kuivatut hedelmät, Englund sanoo.

Vettä tarvitaan sään ja retken pituuden mukaan. Nyrkkisääntönä vettä tulisi kohtuullisen lämpimällä ilmalla varata jokaiselle puolisen litraa tuntia kohti. Helteillä reippailtaessa tarve voi olla litrankin tuntia kohti.

Oikeanlaisten eväiden lisäksi retkeillessä on syytä muistaa hyvät käytöstavat.

– Luonnossa liikkuessa roskat viedään aina roskiin – luontoon ei koskaan jätetä mitään ylimääräistä. Helpoimmalla pääsee, kun pakkaa ruoat jo kotona omiin rasioihin, Englund muistuttaa.

Lähde: Terveystalo