OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Agria Eläinvakuutus

Nämä grilli- tai piknik-herkkujen tähteet eivät sovi koiran vatsalle

Grillaus ja piknikit kuuluvat kesään ja koirasta saa molempiin aktiviteetteihin innokkaan apulaisen, joka syö mieluusti kaikki saamansa ruoanjämät. Monet grilliherkut ja piknik-ruokien jämät eivät kuitenkaan sovellu koiran vatsalle. Agria Eläinvakuutus listasi ruoat, joita ei kannata antaa koiralle grillistä tai piknikillä.

Luut

Koirat pitävät luiden pureskelusta, mutta lemmikille ei kannata antaa muita kuin koirille tarkoitettuja puruluita, joita myydään vaikkapa eläinkaupoissa. Älä siis anna koiralle esimerkiksi siipikarjan tai possun luita. Älä myöskään anna koiralle ruotoja sisältäviä kalanjämiä.

Luunpalaset ja kalanruodot voivat aiheuttaa haavoja koiran suuhun, nieluun ja ruoansulatuskanavaan. Ne voivat myös jäädä jumiin koiran kitalakeen tai ruokatorveen, varsinkin jos koira on innokas herkuttelija ja hotkii herkkupalat pureskelematta kunnolla.

Jäätelötikut ja grillivartaat

Jäätelötikut ja puiset grillivartaat sisältävät yleensä sopivasti makua ollakseen koiralle houkuttelevia. Niistä voi kuitenkin pureskeltuna irrota tikkuja, jotka voivat aiheuttaa haavoja tai jumittua koiran suuhun ja ruoansulatuskanavaan. Pahimmillaan terävät tikut voivat tehdä reikiä koiran vatsalaukkuun ja suolistoon.

Älä siis anna koiralle nuoltavaksi tai pureskeltavaksi puisia grillivartaita tai jäätelötikkuja ja sijoita ne pois koiran ulottuvilta.

Maissintähkät

Älä anna koirallesi pureskeltavaksi maissintähkää. Koira saattaa niellä sen kokonaisena tai isoina paloina, jolloin tähkä voi jumittua koiran ruoansulatuskanavaan aiheuttaen vaarallisen suolistotukoksen. Usein ainoa tapa poistaa maissintähkä suolistosta on leikkauksen avulla.

Grilliruoat ja niiden jämät

Grillin vieressä kuolaava koira on varmasti monelle tuttu näky ja moni haluaisi antaa pienen herkkupalan suloiselle grillausapulaiselleen. Mausteiset ja suolaiset grilliruoat eivät kuitenkaan ole koiran vatsalle hyväksi ja voivat aiheuttaa esimerkiksi ripulia. Suuri määrä suolaista ruokaa voi aiheuttaa koiralle pahimmillaan suolamyrkytyksen.

Sekä raaka että kypsennetty sipuli ovat koiralle vaarallisia, joten niitä ei myöskään kannata antaa koiralle.

Hemmottele koiraa turvallisesti

Piknikille tai grillijuhliin kannattaa ottaa mukaan koiralle sopivia herkkuja kuten puruluu, koiran omaa ruokaa ja koiranameja. Siten koira voi herkutella turvallisesti eikä sen vatsa mene sekaisin suolaisista ja mausteisista grilli- ja piknik-herkuista. Muista pakata koiralle mukaan myös vettä.

Piknik tai grillihetki sujuu kaikille paljon mukavammin, kun koiralle ei tule vatsavaivoja tai koiraa ei tarvitse lähteä viemään kiireellisesti eläinlääkäriin sopimattoman herkun syömisen jälkeen. Ruoantähteiden lisäksi piknikillä kannattaa varoa lasipulloja ja kertakäyttögrillejä. Koira voi helposti saada lasinsirusta haavan tassuunsa ja kertakäyttöinen alumiinigrilli voi aiheuttaa palovammoja tai haavoja. Kerää siis aina kaikki ylimääräiset ja koiralle sopimattomat roskat ja ruoantähteet heti pois koiran ulottuvilta.

Ruoalle perso koira saattaa myös tonkia ruoantähteitä roskapussista eli herkulliselta tuoksuvat roskat ja ruoantähteet kannattaa laittaa suljettuun roskapussiin tai viedä heti isompaan roskikseen pois koiran ulottuvilta.

Jos koira syö jotain sopimatonta, tarkkaile sen vointia. Yleisiä myrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, ripuli, vatsakivut ja voimakas kuolaaminen. Jos jotain jumittuu koiran kurkkuun kiinni, koira alkaa kakoa tai raapia suuta tassullaan yrittäen saada juuttuneen esineen pois. Yritä silloin paikantaa ja poistaa suuhun tai nieluun juuttunut esine. Jos se ei onnistu, vie koira välittömästi eläinlääkäriin.

Jos tiedät tai epäilet, että koirasi on syönyt jotain sopimatonta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Lähde: Agria Eläinvakuutus