OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kirja-arvostelussa Kesytön: Glennon Doyle rohkaisee naisia elämään omannäköistään elämää

Glennon Doyle: Kesytön. Viisas Elämä, 2021

Glennon Doyle on yhdysvaltalainen kirjailija, bloggaaja ja julkinen puhuja, jonka kirjat ovat tuttuja The New York Timesin bestseller-listalta. Doyle houkutteli ensimmäisiä lukijoitaan kirjoittamalla blogissaan kristillisestä lastenkasvatuksesta. Naisen laajempi suosio perustuu kuitenkin rehellisiin avautumisiin hänen avioliitto-ongelmistaan, alkoholismistaan ja oman seksuaalisuutensa tutkailemisesta.

Doyle on läpi uransa toiminut lukijoilleen inspiroivana esimerkkinä muutoksen voimasta. Kesytön — Vapaa ja aito on jatkoa teokselle Rakkauden soturi (Viisas Elämä 2017), jossa Doyle kertoi murenevasta avioliitostaan ja uuden, odottamattoman rakkauden kohtaamisesta. Doyle, joka elää nykyään vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Floridassa, oli aiemmin naimisissa miehen kanssa. Uskonnollisesta perheestä tuleva nainen joutui kyseenalaistamaan avioliittonsa, uskonsa ja seksuaalisuutensa, kun hän rakastui jalkapalloilija Abby Wambachiin. Edellisen kirjan tavoin Kesytön kuvaa kriisiä, johon muutokselle antautuminen kirjailijan syöksi. Ennen kaikkea se on kuitenkin optimistinen lupaus siitä, että rehellisyys itseä kohtaan palkitaan lopussa. Doylen sanoma on edelleen sama; älä tyydy.

Kirja on muistutus siitä, että emme saisi unohtaa omaa onneamme murehtiessamme muiden mielipiteistä. Se on Doylen omakohtainen todistus siitä, etteivät vanhentuneet sukupuoliroolit välttämättä vastaa sitä, miltä naiseus ja äitiys nykymaailmassa näyttävät. Kesytön palveleekin erityisesti lukijoita, jotka ovat kenties omassa elämässään vaikean päätöksen edessä ja etsivät rohkeutta päätöksentekoon. Doyle on ollut blogiajoistaan lähtien ollut kirjoittaja, joka puhuu vaikeista asioista tunteisiin vetoavan rehellisesti, ikään kuin ystävien kesken. Joskus hänen tyylinsä uhkaa lipsua jopa sentimentaalisuuden puolelle, mutta vertaistukea kaipaavia lukijoita pieni tunteilu tuskin ajaa tiehensä.

Alkuperäisteoksen Untamed on suomentanut Tuikku Ljunberg. Molemmat versiot lukeneena on helppo todeta, että käännös mukailee tarkasti Doylen intiimiä kirjoitustyyliä ja tavoittaa teoksen mieltä ylentävän pohjavireen.

Kesytön

Nidottu, suomi, 2021

Glennon Doyle

Glennon Doylen kirja Kesytön — Vapaa ja aito elämä on omakohtainen kertomus elämän ja identiteetin hajoamisesta ja uudelleenrakentamisesta. Doyle joutuu kyseenalaistamaan avioliittonsa, seksuaalisuutensa, uskontonsa ja uskomuksiaan elämästä ja maailmasta. Kirja on intiimi, rehellinen ja rohkea kertomus muutoksista ja kriiseistä sekä niistä selviytymisestä.

Osta kirja tästä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!