OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Masentuuko koirasi tekemisen puutteessa? Katso eläinten kouluttajan vinkit olotilan korjaamiseksi

Lemmikin alakuloisuus tulkitaan usein masennukseksi. Yleensä kyse on kuitenkin tylsistymisestä, kun koiralla ei ole ollut tarpeeksi mahdollisuuksia ominaisuuksiinsa sopivaan toimintaan. Tilanne on helppo korjata lisäämällä arjen aktiivisuutta virikkeellistämisellä, lupaa eläinten koulutukseen erikoistunut Janica Raudasoja Mustista ja Mirristä.

Kaikki koirat kaipaavat virikkeitä ja toimintaa. Koirilla on monia lajityypillisiä käyttäytymistarpeita, joita niiden pitää päästä toteuttamaan, jotta ne voivat hyvin. Jos koiralla ei ole mahdollisuutta ominaisuuksiinsa sopivaan toimintaan, se saattaa turhautua, minkä omistajat tulkitsevat usein alakuloisuutena. Jos mikään koiran käyttäytymisessä tai olotilassa ei viittaa sairauteen, yksi keino parantaa koiran hyvinvointia on tarkastella koiran elämässä olevia virikkeitä.

– Lähes kaikki koirat hyötyvät esimerkiksi ruokavirikkeistä. Usein jopa kaikki ruoka voidaan tarjota jollain tavalla virikkeistäen. Ruokavirikkeillä koiralle voi järjestää pureskeltavaa, haistelua, etsimistä, nuolemista, repimistä ja myös jahtaamista. Nämä kaikki tarjoavat lemmikille mahdollisuuksia toteuttaa sen lajityypillisiä käyttäytymistarpeita, Raudansoja selittää.

Hän kehottaa testaamaan, millaisesta puuhasta oma koira eniten tykkää.

– Monen koiran mielestä nuolumatot, aktivointimatot ja -lelut sekä labyrinttikupit ruoan tarjoilemiseksi ovat hauskoja, hän lisää.

Kesällä monella on enemmän aikaa lemmikille, joten kesä on oivallista aikaa uusien asioiden opettelulle. Uudet asiat voivat stressata koiraa, joten liikkeelle on syytä lähteä rauhallisesti, oman koiran reaktioita tarkkaillen ja lemmikin riittävästä levosta huolehtien.

– Virike ei saa olla liian vaikea tai liian helppo ettei lemmikki turhaudu ja pety. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun kaikki ruoka tulee virikkeistä. Syömisen tulisi olla melko helppoa, vaikka sen eteen joutuukin vähän näkemään vaivaa. Jos koira ei ole tottunut virikkeisiin tai se on vielä pentu, lähde liikkeelle maltillisesti. Alkuun maahan voi heittää muutaman herkun ja antaa koiran etsiä ne. Virikkeiden haastavuutta lisätään vaiheittain. Pidä myös huoli siitä, että koira ei kiihdy liikaa, Raudasoja sanoo.

Lemmikki voi parhaiten, kun lemmikinomistaja tarjoaa sille tasaisesti virikkeistä arkea ja lepoa.

– Vaihtele virikkeitä sopivassa suhteessa ja kokeile päivittää rutiineja aika ajoin, sillä lemmikin mieltymykset muuttuvat – aivan kuten ihmiselläkin, Raudansoja muistuttaa.

Lähde: Musti ja Mirri