OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Harkitsetko lihatonta lokakuuta? Kotiin toimitettava ruokaboksi voi madaltaa kynnystä vegekokeiluun

Kyseessä EI ole kaupallinen yhteistyö.

Kohta moni viettää jälleen lihatonta lokakuuta. Lihan syönnin vähentäminen on hyvä teko sekä oman kehon että planeetan kannalta, mutta vannoutuneelta lihansyöjältä siirtymä ei välttämättä käy noin vain. Vaikka kasvisruokavalion suosio on kasvanut viime vuosina kovaa tahtia, suomalaiskodeissa liha kuuluu yhä moneen perinteiseen arkiruokaan. Yksi siirtymää jarruttava tekijä onkin usein, ettei kotona ole totuttu valmistamaan kasvisruokaa ja siksi ideat saattavat olla vähissä. Kasvisruoan ei kuitenkaan tarvitse olla tylsää ja onneksi internet on ideoita pullollaan.

Yksi kätevä tapa kokeilla kasvisruokavaliota vaivattomasti on kotiin toimitettava kylmäruokalähetys. Viimeistään korona-aikana Suomessakin on innostuttu ruoan kotiin tilaamisesta ja useampi yritys tarjoaa jo palvelua, jossa raaka-aineet resepteineen kuljetetaan kotiovelle. Paitsi että asiakas säästyy kauppareissulta, hänen ei tarvitse myöskään itse pähkäillä, että mitä tänään taas syötäisiin. Erilaisia bokseja ja kasseja on tarjolla useita erilaisia, niin pienemmille kuin suuremmillekin kotitalouksille. Valikoima vaihtelee palveluntarjoajasta riippuen. OHO TV:n testiin valikoitui teeman mukaisesti Vegeboksi, jossa raaka-aineet sattuivat tilausviikolla olemaan vieläpä kotimaisia.

Helppoa, kunhan ei nirsoile

Valmis ruokapaketti voi kotitaloudesta riippuen joko lisätä tai vähentää arjen ruokakuluja. Kuljetus ja reseptien suunnittelu tietenkin laskettu hintaan mukaan, mutta toisaalta heräteostoksista ei pääse syntymään kuluja. Reseptejä noudattamalla myös ruokahävikki jää pieneksi. Paketin toimitus sujuu suhteellisen kivuttomasti, sillä toimitusaika ilmoitetaan kohtuullisen tarkasti. Raaka-aineet saapuvat perille tuoreina ja hyväkuntoisina.

Ruokaboksi on suunniteltu arkea helpottavaksi palveluksi, jossa maukkaat annokset on suunniteltu valmiiksi. Vegeboksi lienee kasvisruokaan vasta tutustuvalle helppo ratkaisu, sillä annokset on pyritty rakentamaan monipuolisiksi ja ravitseviksi, mausta tinkimättä. Omaa päätä ei siis tarvitse vaivata sillä, onko kasvisannos nyt varmasti lautasmallin mukainen ja löytyykö siitä riittävästi proteiinia.

Nirsoilulle kokeilussa ei kuitenkaan ole varaa. Koska raaka-aineet on koottu ennalta määrättyjen reseptien mukaan, omat vaikuttamismahdollisuudet ovat rajalliset. Testiboksista löytyi heti kaksi raaka-ainetta, joita tässä kotitaloudessa pyritään yleensä välttämään. Toinen Suomessa toimiva palvelu taitaa tarjota hieman enemmän liikkumavaraa asiakkaan omien makumieltymysten suhteen. Testiviikon reseptit ovat kuitenkin varsin turvallista perusruokaa, joiden luulisi käyvän kaupaksi useimmissa kodeissa.

Boksi soveltunee parhaiten juuri kiireisen arjen helpottajaksi silloin, kun ruokaan ei haluta käyttää ylimääräistä aikaa, tai kun arkiruokaan tarvitaan uusia ideoita. Valmiiksi suunniteltu vegeboksi onkin helppo tapa kokeilla kasvisruokavaliota, sillä kolme ateriaa sisältävä boksi vaadi suurta sitoutumista. Lisäksi boksi suosii paikallisia tuottajia, mikä on lisäbonus ilmastoystävällisemmästä ruokavaliosta haaveilevalle.