OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tarvitsetko detox-kuurin kahvista? Näillä vinkeillä onnistut

Wellnessin maailmassa erilaisista detoxeista on tullut valtava ilmiö, mutta niiden tarpeellisuudesta ollaan montaa mieltä. Maksa, munuaiset, rakko ja ruoansulatus poistavat kuona-aineita varsin tehokkaasti. On kuitenkin selvää, että nykyihmisen keho on jatkuvasti kovalla koetuksella. Altistumme päivittäin valtavalle määrälle ulkoisia haittatekijöitä ilmansaasteista elintarvikkeiden lisäaineisiin ja kosmetiikan kemikaaleihin. Detoxin ideana on keventää tätä kuormaa, jotta elimistö pystyy huuhtomaan toksiinit pois tehokkaammin.

Ravitsemusasiantuntija, kokki ja This is Your Brain on Food -kirjan kirjoittaja, tohtori Uma Naidoo uskoo, että detox-kuurista voi olla hyötyä silloin, kun elimistö oireilee fyysisesti. Esimerkiksi alkoholilla ja kofeiinilla voi liiallisesti nautittuna olla ikäviä vaikutuksia. Kahvi vaikuttaa ihmisiin hyvin eri tavalla, mutta jotkut ovat herkempiä kofeiinille, jolloin kahvin nauttiminen saattaa aiheuttaa sydämentykytystä ja hermostuneisuutta.

– Koska jokaisen ihmisen mikrobiomi on ainutlaatuinen, jotkut ihmiset saattavat kokea jo vähäisenkin määrän kofeiinia liian stimuloivana ja se voi aiheuttaa heillä yliaktiivisuutta, stressiä tai ahdistusta, tohtori Naidoo selittää Poosh-elämäntapasivustolla.

Hyvä paha kofeiini

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa ja tietävät, että kahvilla on lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Piristävän vaikutuksen lisäksi kahvi voi parantaa valppautta ja keskittymiskykyä. Kahvi suojaa maksasairauksilta sekä joiltakin syöviltä. Kahvinjuojilla myös esiintyy vähemmän diabetesta. Kofeiini tehostaa tutkitusti aineenvaihduntaa ja tehostaa energianpolttoa, joten se on hyödyllinen apuväline painonhallinnassa.

Toisaalta kahvikupposta seuraava kofeiiniromahdus on myös monelle valitettavan tuttu. Kofeiinista voi tulla riippuvaiseksi ja silloin herääminen ilman kahvia tuntuu mahdottomalta. Jos kahvia tulee nautittua päivän mittaan likaa, voi oireina olla tärinää, hermostuneisuutta, ahdistuneisuutta ja sydämentykytyksiä.

– Kofeiinista pidättäytyminen jonkin aikaa voi rauhoittaa oloa, parantaa unen laatua sekä vähentää ahdistusta, tohtori Naidoo lupaa.

Vinkkejä detoxista selviämiseen

Mikäli kofeiini aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, voi olla hyvä kokeilla pientä detoxia. Kahvista vieroittautuminen ei ole helppoa, mutta tohtori Naidoon mukaan prosessia voi helpottaa monin konstein.

– Mielialaa kohottava ja tulehdusta ehkäisevä ruokavalio voi auttaa. Joillekin kofeiinista luopuminen voi aiheuttaa ahdistusta tai paniikkituntemuksia, joten jos olet tottunut juomaan useita kuppeja päivässä, kannattaa määrää vähentää pikku hiljaa.

Mahdollisia vieroitusoireita voi myös lievittää muilla elintarvikkeilla. Jotkut korvaavat kahvin teellä, mutta jos kofeiinijuomat haluaa jättää pois kokonaan, kannattaa katse suunnata luonnon ihaniin herkkuihin.

– Esimerkiksi tumma suklaa ja marjat tarjoavat keholle mielialaa kohottavia antioksidantteja ja flavonoleja, jotka voivat tarjota samankaltaista stimulaatiota kuin kofeiini, tohtori Naidoo sanoo.

Kofeiinin pois jättäminen voi tehdä olosta väsyneen, joten energiaa on syytä hakea muualta. Tohtori Naidoo kehottaa panostamaan detoxin aikana värikkääseen, kasvispainotteiseen ruokavalioon, joka on täynnä kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Terveellinen ruokavalio tekee olosta energisen ja hyvinvoiva elimistö selviää vieroitusoireista helpommin. Tulehdusta vähentävä ruokavalio auttaa lievittämään masennuksen ja ahdistuksen oireita.

– Muista myös huolehtia nestetasapainosta juomalla riittävästi vettä, jotta kehosi ja aivosi jaksavat toimia, tohtori Naidoo muistuttaa.

Hänen mukaansa on sanomattakin selvää, että kofeiinista vieroittautuminen voi tuntua aluksi haastavalta, mutta elimistölle kannattaa antaa aikaa tottua muutokseen.

– Auta kehoasi pitämällä kiinni säännöllisistä, ravitsevista aterioista, panosta nukkumiseen ja liikuntaan, sekä pyri aktiivisesti vähentämään stressiä. Nämä ovat tärkeitä askelia kehon oman luonnollisen energiatasapainon palauttamiseksi.

Lähde: Poosh