OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Värit määrittävät kodin tunnelman – mitä sinä haluat sisustuksen viestittävän

Viimeistään kuluneet puolitoista vuotta ovat opettaneet meille, kuinka tärkeä asia kodin viihtyvyys on. Kun sekä työpäivät että vapaa-aika ovat kuluneet samojen seinien sisällä, on moni halunnut panostaa asuntonsa kodikkuuteen. Värit ovat tehokas työkalu silloin, kun tilaan halutaan luoda tietty tunnelma. Jo pienillä muutoksilla voi olla valtava vaikutus. Esimerkiksi seinän rauhoittava väri voi auttaa taistelemaan stressiä ja ahdistusta vastaan. Siksi sisustuksessa käytettäviin väreihin kannattaa kiinnittää huomiota. Mieti, millaisen tunnelman haluat luoda kotiisi.

Kelly Wearstler Interior Designin perustaja Kelly Wearstler kertoo Poosh-sivustolla, kuinka löytää oikea värimaailma kotiimme.

Vehreyttä kotiin

Vihreä väri tuo mieleen luonnon ja valaa mieleen tyyneyttä.

– Luonto tarjoaa meille valtavasti mielialaa kohottavia endorfiineja. Tuo luonto silmiesi eteen myös sisätiloissa vihreän maalin ja ruukkukasvien avulla, Wearstler neuvoo.

Rauhoittavaa merellisyyttä

Myös merellä on rauhoittava voima. Värien psykologiassa sinisen sanotaankin viestivän rauhasta ja hiljaisuudesta. Sinisen rentouttavia vaikutuksia kannattaa hyödyntää esimerkiksi makuuhuoneen sisustuksessa.

– Kotimme on mielen ja kehon turvapaikka. Se on paikka, jossa voimme pysähtyä ja levätä. Minusta mikään ei elvytä yhtä tehokkaasti kuin treenin jälkeinen pulahdus kylmään mereen. Pyrin jäljittelemään sitä tunnetta kotona peittämällä laajoja pintoja, vaikkapa seinät, katon tai lattian, sinisen sävyillä, jotka rauhoittavat mielen ja palauttavat meren mieleeni, Wearstler selittää.

Lämmintä vai kylmää

Valkoinen lienee yleisin sisustusväri, mutta sillä, mitä valkoisen sävyä omassa kodissa käytetään, on merkitystä.

– Valkoinen on yksi voimakkaimmista väreistä, joka luo tilaan selkeyttä ja puhtautta. Lämmin valkoinen sävy sopii hyvin yhteen luonnonmateriaalien, kuten kulutetun puun kanssa, ja kylmempi sävy taas sopii parhaiten yhteen sinisten sävyjen kanssa, Wearstler muistuttaa.

Mieti siis, haluatko haluatko kodistasi luonnonläheisen vai raikkaan merellisen.

Löydä suosikit vaatekaapistasi

Joskus värien valinta voi tuntua vaikealta. Kirkkaanpunainen seinä saattaa näyttää upealta Pinterestissä, mutta pienessä asunnossa lopputulos saattaa näyttää liian aggressiiviselta. Tärkeintä on, että kodin värit vastaavat oman makusi mukaisia. Jos et tiedä, minkä värit hivelevät omaa silmää ja mieltä eniten, Wearstlerilla on ongelmaan helppo ratkaisu.

– Kun asiakas kysyy minulta, mistä aloittaa värien valitseminen, kehotan heitä katsomaan vaatekaappiin. Valitse viisi lempivaatettasi ja anna niiden paljastaa sävyt, joissa viihdyt parhaiten, hän vinkkaa.

Imareteleva ympäristö

Paikka, jossa näytät hyvältä, on todennäköisesti sellainen, jossa myös viihdyt. Mieti, mitkä värit imartelevat sinua. Esimerkiksi vaatteet tai meikkipaletti paljastavat, millaisia sävyjä käytät itsesi ehostukseen.

– Lämmin vaaleanpunainen sävy, kuten haalistunut terrakotta ja himmeä, alhaalta päin tuleva valo ovat täydellinen resepti, Wearstler toteaa.

Lähde: Poosh