OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Vältä näitä ruokia kuukautisten aikana

Ikään kuin emme jo joutuisi kärsimään kerran kuukaudessa tarpeeksi, ilmeisesti meidän pitäisi vielä karsia ruokavaliostamme lohtuherkutkin pois. Ravitsemuspsykiatri Uma Naidoo kertoo Poosh-sivustolla, että tietyt ruoat voivat nimittäin pahentaa oloamme kuukautisten aikana. Niiden välttäminen puolestaan saattaa auttaa lievittämään kuukautisiin liittyviä oireita, kuten kramppeja ja turvotusta. Toki jokainen keho on yksilöllinen, eivätkä kaikki välttämättä reagoi samalla tavalla samoihin ruokiin. Tohtori Naidoo kuitenkin listaa yleisimmät pahantekijät, joiden pois jättäminen kuukautisten aikana saattaa helpottaa oloa.

Prosessoitu ruoka

Prosessoitu ruoka, kuten einekset ja monet välipalat, sisältää usein runsaasti säilöntäaineita, rasvaa ja sokeria. Tällaiset ruuat lisäävät matala-asteista tulehdusta suolistossa.

– Kuukautisviikon aikana nämä voivat pahentaa sellaisia oireita, kuten turvotusta, väsymystä, vatsakipua tai kramppeja ja laskea mielialaa entisestään. Niiden sijaan lautaselle kannattaa valita ravinnerikkaita ​​ruokia, kuten vihanneksia, marjoja, pähkinöitä ja siemeniä. Ne ovat anti-inflammatorisia ja voivat auttaa hillitsemään oireita, tohtori Naidoo selittää.

Sokeripitoiset ruoat

Usein juuri kuukautisten aikana sokeriset herkut tuntuvat lohduttavilta. Valitettavasti ne saattavat vain pahentaa oireita.

– Leivonnaiset, karkit ja virvoitusjuomat ovat yleensä täynnä lisättyä, prosessoitua sokeria. Ne sisältävät paljon yksinkertaisia hiilihydraatteja, mutta eivät juurikaan kuitua. Yksinkertaiset hiilihydraatit aiheuttavat rajua verensokerin heilahtelua, mikä voi aiheuttaa inflammaatiota ja pahentaa mielialan vaihtelua, tohtori Naidoo kertoo.

Kun kehossa on jo valmiiksi meneillään mielialaan vaikuttava hormonaalinen myllerrys, kehottaa tohtori Naidoo pitäytymään matalan glykeemisen indeksin herkuissa, kuten marjoissa.

Suolaiset ruoat

Kuukautiset aiheuttavat monelle turvotusta. Runsaasti suolaa sisältävät ruoat voivat pahentaa oloa entisestään, sillä liika natriumin saanti aiheuttaa nesteen kertymistä elimistöön. Suolan kanssa kannattaa muistaa kohtuus joka päivä, mutta aivan erityisesti kuukautisten aikana.

Ummetusta tai ripulia aiheuttavat ruoat

– Kuukautisten aikana erittyvä prostaglandiini on vastuussa kohdun supistelemisesta, mikä aiheuttaa kramppeja. Sama prostaglandiini stimuloivat myös suoliston liikkeitä, joten kuukautisten aikana ilmenevät vatsaongelmat tai lisääntynyt vessassa käymisen tarve voivat selittyä tällä, tohtori Naidoo selittää.

Jos kuukautisiin liittyy vatsaongelmia, kannattaa niiden aikana välttää ummetusta tai ripulia aiheuttavia ruokia. Jollekin se voi tarkoittaa maitotuotteita, toiselle gluteenituotteita tai alkoholia. Sen sijaan kuidun riittävästä saannista huolehtiminen voi auttaa lievittämään oireita.

Kahvi

Väsymys on kuukautisten ikävä, mutta varsin tavallinen sivuvaikutus. Se saa monen hakemaan lisäenergiaa ylimääräisestä kahvikupposesta. Valitettavasti kofeiini voi pahentaa kuukautiskipuja. Kofeiini on voimakas verisuonia supistava aine, joten saattaa pahentaa kramppeja. Kofeiinijuomat kannattaakin jättää kuukautisten ajaksi pois, tai vähintäänkin vaihtaa kahvi teehen.

Lähde: Poosh