OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Specsavers

Älä tee Halloweenista tosielämän kauhuelokuvaa – efektipiilolinssit voivat aiheuttaa ikäviä silmäongelmia

Halloween-kausi on taas täällä ja moni suunnittelee itselleen näyttävää naamiaispukua. Pelottaviin juhla-asuihin kuuluvat usein efektipiilolinssit, joissa kuitenkin piilee riskinsä.

Toukokuussa voimaan astunut EU:n uusi säädös asettaa entistä enemmän vaatimuksia efektipiilolinsseille. Lainmuutoksella pyritään varmistamaan yhä paremmin lääkinnällisten laitteiden tuoteturvallisuus sekä varjelemaan niitä käyttävien ihmisten terveyttä. Efektipiilolinssien käytössä vahinkoa voi syntyä, jos se on valmistettu hyväksymättömästä materiaalista, tai jos käyttäjien silmät eivät sovellu linssin käyttöön. EU:n säädös koskeekin kaikkia, jotka valmistavat, markkinoivat tai myyvät linssejä käytettäväksi Euroopan talousalueella. Jatkossa linssien materiaalille, valmistukselle, laadulle, toiminnalle ja turvallisuudelle tulee tiukempia vaatimuksia.

Vahingollisten materiaalien lisäksi “bilelinssien” vaarana on huono hygienia.

– Väärin käytettyinä piilolinssit voivat nimittäin aiheuttaa tulehduksia ja jopa heikentää käyttäjän näkökykyä, varoittaa Specsavers Itäkeskuksen optikko-yrittäjä Marina Åkerlund.

Moni saattaa esimerkiksi jakaa juhlissa käytettävät efektipiilolinssit kaverinsa kanssa tai käyttää samoja efektipiilolinssejä vuodesta toiseen. Piilolinssien juhla- ja arkikäytössä on kuitenkin tärkeää muistaa pitää ne henkilökohtaisina ja uusia efektipiilolinssit joka Halloween.

– Jokaisella meistä on omanlainen bakteerikantamme ja taudit voivat levitä jaettujen linssien kautta. Yhteisiä linssejä ei siksi missään nimessä kannata hankkia. Koska efektilinssit ovat niin sanottuja kuukausilinssejä, on pakkauksen avaamisen jälkeen käyttöaikaa vain kolmekymmentä vuorokautta riippumatta siitä, kuinka monta päivää linssejä on pidetty silmissä. Samoja linssejä ei siis tule käyttää vuodesta toiseen, Åkerlund jatkaa.

Efektipiilolinssit voivat aiheuttaa käyttäjälleen monia vaivoja alkaen hetken kestävästä epämukavuudesta aina sarveiskalvon haavaumiin ja kivuliaihin infektioihin. Pahimmassa tapauksessa linsseistä voi seurata pysyviä vammoja ja näön heikkenemistä. Monelle efektilinssit ovat ensimmäiset käyttöön otetut piilolinssit, jonka vuoksi niiden oikeaoppiseen käyttöön olisi hyvä tutustua optikon avustamana.

Åkerlund kannustaakin käymään optikolla piilolinssisovituksessa ennen efektilinssien käyttöönottoa.

– Yleensä aina ennen ensimmäistä piilolinssien käyttökertaa käydään optikolla piilolinssisovituksessa. Siellä saa opastusta piilolinssien oikeaoppiseen käyttöön ja käsittelyyn sekä piilolinssien asettamiseen ja pois ottamiseen, hän sanoo.

Muista nämä, kun käytät efektilinssejä Halloweenina:

  • Käsittele linssejä aina puhtain käsin.
  • Aseta linssit silmiin ennen kuin teet muun juhlameikin.
  • Puhdista linssit kunnolla käytön jälkeen, jos aiot vielä käyttää niitä uudelleen. Muista, että linssejä ei voi puhdistaa kraanavedellä.
  • Älä käytä samoja linssejä kaverin kanssa.
  • Voit käyttää kosteuttavia silmätippoja linssien kanssa käyttömukavuuden lisäämiseksi.
  • Noudata linssipakkauksen ohjetta: kertakäyttölinssit tulee heittää heti roskiin, kuukausilinssit säilyvät oikein säilytettyinä piilolinssikotelossa kuukauden.
  • Älä mene nukkumaan piilolinssit silmissä, paitsi jos linssejä voi käyttää yli vuorokauden.
  • Muista aina tutustua linssipakkauksen käyttöohjeisiin.

Lähde: Specsavers