OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva. pexels.com

Kurkuma on rauhoittava ja kirkastava ihonhoidon sankari

Kukapa ei olisi kuullut kurkuman terveysvaikutuksista. Maustekurkuma kuuluu inkiväärikasveihin. Sen juurista saatava keltainen jauhe on suosittu mauste, mutta sitä on myös käytetty pitkään kiinalaisessa ja intialaisessa lääketieteessä.

– Kurkuman hyödyt perustuvat ainesosaan nimeltä kurkumiini, sanoo kosmetiikkaan erikoistunut kemisti Ron Robinson Alluressa.

Antioksidanttinen ja anti-inflammatorinen kurkumiini edistää hyvinvointia monipuolisesti ja myös ihonhoidon maailma on ihastunut sen voimiin.

– Kurkumiini taistelee vapaita radikaaleja vastaan ja se voi nopeuttaa haavojen paranemista, kehuu ihotautilääkäri Jeffrey Fromowitz lehdessä.

Mitä hyötyä kurkumasta on iholle?

Ihonhoidossa käytettynä kurkuma auttaa rauhoittamaan ihoa. Anti-inflammatoristen ja antimikrobisten ominaisuuksiensa ansioista se on suosittu ainesosa muun muassa aknen hoidossa, ja koska kurkuma auttaa hillitsemään tulehdusta ja hapettumista, voi se nopeuttaa ihon paranemista. Antioksidanttinen kurkuma myös kirkastaa ja tasoittaa ihon sävyä ja soveltuukin erinomaisesti myös aknearpien hoitoon. Kurkuman on tieteellisesti todistettu tehoavan hyperpigmentaatioon.

– Kurkuma auttaa tuomaan esiin ihon luonnollisen hehkun, sanoo ihotautilääkäri De Anne Harris Collier.

Robinsonin mukaan kurkuma voi jopa edistää ihon omaa kollageenin tuotantoa. Tämä auttaa ikääntyvää ihoa pysymään kiinteämpänä.

– Näiden väitteiden vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, hän huomauttaa.

Sopiiko kurkuma kaikille?

Kurkuma on yleisesti hyvin siedetty ainesosa. Tohtori Fromowitz kuitenkin suosittelee tekemään allergiatestin pienelle ihoalueelle aina, kun käyttöön otetaan uusi tuote. Mikäli iholla ilmenee ärsytystä, punoitusta ja turvotusta, ei tuotetta kannata käyttää. Samoin, jos tiedät olevasi allerginen kurkumalle ruoassa, on kurkumaa sisältävät kosmetiikkatuotteet parasta skipata.

Yleisin kurkumaan liittyvä harmin aihe on, että se voi jättää iholle kellertävän sävyn. Myös iholle kurkuma saattaa jättää kellertävän sävyn, joka kuitenkin lähtee yleensä helposti pois pesemällä tai kasvovedellä.

– Keltaisten jälkien poistoon voi käyttää myös hieman lämmintä oliivi- tai kookosöljyä, koska kurkuma on öljyliukoista, tohtori Collier vinkkaa.

Millaiset tuotteet sisältävät kurkumaa?

Vaikka kurkumaa on joissakin kulttuureissa käytetty jo pitkään ihonhoidossa, Robinsonin mukaan sen maailmanlaajuinen suosio on kasvanut valtavasti viime vuosina. Nykyään sitä löytyykin monenlaisista tuotteista.

– Kurkumaa käytetään useimmiten kasvonaamioissa ja seerumeissa, jotka on tarkoitettu aknen, tulehdusten ja hyperpigmentaation hoitoon, tohtori Collier sanoo.

Kohta kurkumaa tullaan näkemään jopa aurinkosuojatuotteissa.

– Viimeaikaisten innovaatioiden ansiosta kurkumiini näyttää lupaavalta myös uutena suodattajana aurinkotuotteissa, tohtori Collier lisää.

Lisäksi kurkuma on edelleen yksi suosituimmista ainesosista tee-se-itse-kasvonaamioissa. Se on suhteellisen edullinen raaka-aine, joka löytyy monelta jo valmiiksi keittiökaapista.

– Kurkuma toimii hyvin yhdessä hunajan kanssa, koska hunaja tarjoaa iholle luonnollista kosteutusta. Se sopii myös sekoitettavaksi maidon tai jogurtin joukkoon. Nämä sisältävät ihoa kuorivia maitohappoja, tohtori Collier ohjeistaa.

Muista kuitenkin suojata vaatteet ja tekstiilit, mikäli käytät kurkumaa kotitekoisissa kasvonaamioissa.

Lähde: Allure