OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Stressi vaikuttaa myös ihoon – ongelmat kuriin oikeanlaisella hoidolla

Tiedämme, että stressi vaikuttaa meihin sekä sisäisesti että ulkoisesti. Oli kyse sitten työstressin aiheuttamista finneistä tai tummista silmänalusista huonosti nukutun yön jälkeen, stressi näkyy kasvoilla. Krooninen stressi voi oireilla muun muassa uusina ihosairauksina, hiustenlähtönä sekä ennenaikaisina ikääntymisen merkkeinä. Valitettavasti elämämme on nykyään niin hektistä, että stressiä on vaikea päästä pakoon. Itse asiassa kauneudenhoidon ammattilaiset arvelevat Glamour-lehdessä, että stressi on yksi aikamme merkittävimmistä iho-ongelmien aiheuttajista.

– Stressi on normaali tunnereaktio tämänhetkisen maailmantilanteen arvaamattomuuteen. Vastaanotolleni saapuu ihmisiä, joiden iho-ongelmat ovat pahentuneet, tai heille on puhjennut aivan uusia sairauksia, selittää Head & Shouldersin psykodermatologi, tohtori Alia Ahmed lehdessä.

Mutta mitä tarkalleen ottaen stressi tekee iholle ja pitäisikö sen vaikutukset ottaa huomioon myös ihonhoidossa?

Mitä stressi oikeastaan ​​on?

Stressi on ollut ihmisille aikojen saatossa elintärkeä.

– Akuutti stressi on kehittynyt satojen tuhansien vuosien aikana. Kun esi-isämme kohtasivat petoeläimen, he selviytyivät pakene tai taistele -reaktion ansiosta, selittää psykodermatologiaan erikoistunut tohtori Francisco Tausk lehdessä.

Stressi on luonnollinen reaktio uhkaavaksi tai rasittavaksi koetussa tilanteessa. Ongelma on, että nykymaailmassa stressin aiheuttajia on joka puolella, emmekä välttämättä pääse palautumaan stressaavien tilanteiden välillä. Tällöin stressi saattaa kroonistua. Juuri pitkäaikainen stressi aiheuttaa terveysongelmia. Krooninen stressi aiheuttaa tulehdusta koko kehossa, mikä heijastuu terveyteen monin tavoin.

– Ei ole olemassa sellaista sairautta, joka paranisi stressillä, tohtori Tausk muistuttaa.

Mitä stressi tekee ihollemme?

Usein ajattelemme, että stressi heijastuu negatiivisesti ulkonäköömme, koska emme ehdi huolehtia itsestämme samalla tavalla kuin yleensä. Kenties pesemme hiukset harvemmin ja ihonhoito jää vähemmälle. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Stressin aiheuttama tulehdusreaktio näkyy myös ihossa.

– Verenkiertoomme erittyy sellaisia hormoneita, kuten kortisolia ja adrenaliinia. Adrenaliinia ja neuropeptidejä, kuten supstanssi-P:tä ja CGRP:tä erittyy myös suoraan kudoksiin, jossa ne aiheuttavat merkittävää inflammaatiota. Tämän seurauksena iholla voi ilmetä punoitusta, kipua, polttelua ja oksidatiivisia vaurioita, selittää tohtori Tausk.

Stressitekijöiden aiheuttama oksidatiivinen stressi vaikuttaa negatiivisesti ihon kollageenin tuotantoon ja tästä syystä stressi saattaa näkyä iholla herkkyytenä ja ennenaikaisina ikääntymisen merkkeinä. Stressi voi myös laukaista tai pahentaa olemassa olevia tulehduksellisia iho-sairauksia, kuten aknea ja psoriaasia.

Stressi vaikuttaa aina päänahassa asti. Voimakas stressi voikin aiheuttaa hiustenlähtöä tai muita hiusten hyvinvointiin kohdistuvia ongelmia.

– Päänahka reagoi herkästi stressiin. Hiuspohja saattaa rasvoittua helpommin ja alkaa hilseillä ja kutista. Lisäksi tavat, kuten hiusten nyppiminen, korostuvat stressin yhteydessä, tohtori Ahmed huomauttaa.

Mitä voimme tehdä asialle?

Stressiin liittyvien iho-ongelmien hoidossa tärkeintä on tietenkin juurisyihin puuttuminen. Myös stressiin liittyvät iho-ongelmat voivat itsessään vaikuttaa negatiivisesti mielialaamme, luoden ikävän noidankehän. Siksi stressiin ja mielenterveysongelmiin on tärkeää puuttua ajoissa. Vaikeissa tapauksissa elämäntapamuutokset ja ammattiapu saattavat olla tarpeen.

– Meidän on lisättävä tietoisuutta mielenterveysongelmista, tohtori Ahmed muistuttaa.

Jos stressi on lyhytkestoista tai muuten hallinnassa, mutta se ilmenee esimerkiksi finneinä kasvoilla, voi oireita minimoida oikeanlaisella ihonhoidolla. Tohtori Tausk suosittelee stressaavalle iholle antioksidantteja, jotka taistelevat oksidatiivista stressiä vastaan.

– Useimmat tulehdukselliset sairaudet, kuten akne, psoriaasi ja ekseema, vaikuttavat ihoon oksidatiivisen stressin kautta, joten antioksidantteja ei pidä unohtaa.

Mikäli finnit ovat jatkuva vaiva, kannattaa ihonhoitoon valita tulehdusta hoitavia ja ihoa rauhoittavia ainesosia. Stressin takia herkistyneen ihon hoidossa täytyy kuitenkin olla tarkkana, sillä vääränlaiset tai liian voimakkaat tuotteet voivat pahentaa ongelmaa. Viimeistään silloin kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

– Psykodermatologi voi tarjota iho-ongelmiin apua ja samalla hoitaa psykologista ahdistusta esimerkiksi puheterapian ja kognitiivisen käyttäytymisterapian avulla, tohtori Ahmed vinkkaa.

Lähde: Glamour