OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Kespro

Kespron tutkimus: Ravintolaan palaavat kuluttajat kiinnostuneita raaka-aineiden alkuperän läpinäkyvyydestä

Suomalaisista 69 prosentille vastuullisuudella on merkitystä valittaessa ravintolaa. Vastuullisuusteemoista tärkeimpinä pidetään raaka-aineiden hankinnan läpinäkyvyyttä, henkilökunnan sosiaaliseen hyvinvointiin sekä kierrätykseen liittyviä näkökohtia. Asia käy ilmi Kespron teettämästä Suomalaisten odotukset ravintoloiden vastuullisuudelta ‑kyselytutkimuksesta.

– Tutkimus kartoittaa millaisiin odotuksiin ravintoloiden tulee vastata koronapandemian jälkeisenä aikana ulkona syömisen suosion palautuessa, kertoo asiakastieto- ja markkinointiyksikön johtaja Hannu Korhonen Kespron tiedotteessa.

Suomalaisista 69 prosentille vastuullisuudella on merkitystä valittaessa ravintolaa, ja naisille asia on merkityksellisempää kuin miehille. Nuorille 18–24-vuotiaille vastuullisuudella on merkitystä ravintolan valintaan ainoastaan 63 prosentille, mutta vanhemmille 55–64- ja 65+ -vuotiaille jo 70 prosentille.

Suomalaisista 55 prosenttia olisi valmis maksamaan vastuullisuusnäkökohtien huomioimisen myötä ravintolaruoasta enemmän. Eniten halukkuutta tälle on nuorissa 18–24-vuotiaissa 76 prosentilla.

– Mielenkiintoinen huomio nuorten asenteissa näkyy siinä, että heille vastuullisuus merkitsee kaikkein vähiten valittaessa ravintolaa, mutta toisaalta vastuullisesta ravintolakokemuksesta ollaan kaikkein halukkaimpia maksamaan enemmän, sanoo Korhonen.

Raaka-aineiden läpinäkyvyys odotuksissa korkealla

Asioidessaan ravintolassa suomalaisista 87 prosenttia pitää tärkeänä, että ravintola kertoo läpinäkyvästi käyttämiensä raaka-aineiden alkuperästä. Jopa 84 prosenttia pitää tärkeänä, että ravintolan raaka-aineet ovat kotimaisia.

– Vegen osuus kasvaa edelleen myös ravintolamarkkinalla, mutta tutkimuksen mukaan toistaiseksi ainoastaan 44 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että ravintolassa on tarjolla kasvispohjaisia valmisteita, kuten kauramaitoa. Toisaalta 54 prosenttia pitää tärkeänä, että ravintolassa on tarjolla monipuolista kasvisruokaa, kertoo Korhonen.

Kysyttäessä ulkomaisten raaka-aineiden vastuullisuudesta ainoastaan 14 prosenttia vastaajista pitää ulkomaista lihaa vastuullisena. Ulkomailla kasvatettua kalaa vastuullisena pitää 19 prosenttia. Vastuullisimpina raaka-aineena pidetään sesongin mukaisia kotimaisia raaka-aineita 91 prosentin vastaajaosuudella.

Ravintolalta odotetaan kierrätystä ja yhteiskunnallisten velvoitteiden hoitoa

Suomalaisista 87 prosenttia pitää ravintolan asianmukaista lajittelua ja jätehuoltoa tärkeänä, mutta lisäksi 79 prosenttia pitää tärkeänä ravintolassa syntyvää hävikin vähäisyyttä ja samoin 79 prosenttia pitää tärkeänä tehokasta kierrätystä esimerkiksi pakkausmateriaalien osalta.

Yhteiskunnallisiin velvollisuuksiin liittyviä näkökulmia pidetään vastaajien keskuudessa yleisesti erittäin tärkeinä. 95 prosenttia vastaajista odottaa, että ravintola maksaa verot ja muut velvoitteet asianmukaisesti. 94 prosenttia pitää tärkeänä työntekijöiden hyvien työolojen huomioimista.

Lähde: Kespro